Piskeriset på eventyr

Madblog om eksperimenter i køkkenet

Månedens benspænd

I 2010 indførte jeg konceptet ‘månedens benspænd’ på bloggen for at udfordre mig selv til at gå nye veje og udfordre egne fordomme om bestemte retter eller ingredienser. Hver måned havde sit eget madtema, som jeg så skulle følge og udforske, og det førte mig på mange nye og spændende madeventyr. Jeg blev så glad for konceptet, at jeg har valgt at videreføre det, så også i år vil hver måned have sit eget benspænd.

Herunder kan du se en liste over benspænd med link til de tilhørende opskrifter. Vær opmærksom på, at der kun linkes til de benspænds-relaterede opskrifter, jeg bloggede om i den pågældende måned. Det betyder, at leder du for eksempel efter opskrifter på indisk mad, så findes der langt flere på bloggen end lige dem, du finder ved at  klikke på opskrift-linket ud for august 2016.

2020
Januar: Pølseropskrifter

2019
December: Andopskrifter
November: Forretter, vinterversionopskrifter
Oktober: Finsk madopskrifter
September: Supperopskrifter
August: Mere iransk madopskrifter
Juli: Iransk madopskrifter
Juni: Mad på fartenopskrifter
Maj: Uden mælkeprodukteropskrifter
April: Frø og kerneropskrifter
Marts: Kagepyntopskrifter
Februar: 90’er-madopskrifter
Januar: Vinter-vegetaropskrifter

2018
December: Nytårsretteropskrifter
November: Grape og limeopskrifter
Oktober: Mad tilberedt i stegesoopskrifter
September: Sydafrikansk madopskrifter
August: Pyntet madopskrifter
Juli: Mere tyrkisk madopskrifter
Juni: Tyrkisk madopskrifter
Maj: Restaurant-inspireret madopskrifter
April: Kokosopskrifter
Marts: Intet benspænd!
Februar: Eksotiske krydderieropskrifter
Januar: Mad fra 80’erneopskrifter

2017
December: Vinter-cocktailsopskrifter
November: Risopskrifter
Oktober: Madlavning med mindre opvaskopskrifter
September: Burgereopskrifter
August: Cajun-køkkenetopskrifter
Juli: Alt godt fra haven opskrifter
Juni: Vietnamesisk mad opskrifter
Maj: Ild!opskrifter
April: Klassikere i ny fortolkningopskrifter
Marts: Gæring og fermenteringopskrifter
Februar: Hjemmelavede færdigprodukteropskrifter
Januar: Blendetopskrifter

2016
December: Geléopskrifter
November: Kaffeopskrifter
Oktober: Russisk madopskrifter
September: Danske egnsretteropskrifter
August: Indisk madopskrifter
Juli: Mynte og korianderopskrifter
Juni: Snacksopskrifter
Maj: Japansk madopskrifter
April: Mad inspireret af musik opskrifter
Marts: Friteret mad opskrifter
Februar: Mad med dejopskrifter
Januar: Stop spild af madopskrifter

2015
December: Kanel og ingefæropskrifter
November: Hakket kødopskrifter
Oktober: Salt og peberopskrifter
September: Majs og græskaropskrifter
August: Græsk madopskrifter
Juli: Pastaopskrifter
Juni: Asparges og rabarberopskrifter
Maj: Rouladeropskrifter
April: Molekylær gastronomi opskrifter
Marts: Belgisk madopskrifter
Februar: Bacon!opskrifter
Januar: Karryopskrifter

2014
December: Julesmåkageropskrifter
November: Varme drikkeopskrifter
Oktober: Nødderopskrifter
September: Mad i mikroovnopskrifter
August: Texansk madopskrifter
Juli: Piskerisets legestueopskrifter
Juni: Tapasopskrifter
Maj: Madpakkeropskrifter
April: Æg og kyllingopskrifter
Marts: Chokoladeopskrifter
Februar: Pandekageropskrifter
Januar: Studentermad – sådan laver du billig og god madopskrifter

2013
December: Benspænds-potpourriopskrifter
November: Sauceropskrifter
Oktober: Rødvinopskrifter
September: Mexicansk madopskrifter
August: Svinekødopskrifter
Juli: Hjemmelavet isopskrifter
Juni: LCHF – aka fedtdiætenopskrifter
Maj: Friske forårsretteropskrifter
April: I røg og dampopskrifter
Marts: Smørrebrødopskrifter
Februar: Lasagneopskrifter
Januar: Middelaldermadopskrifter

2012
December: Vildtkødopskrifter
November: Citroner og appelsineropskrifter
Oktober: Halloween!opskrifter
September: Engelsk madopskrifter
August: Surmælksprodukteropskrifter
Juli: Cocktails og drinksopskrifter
Juni: Mad på 30 minutteropskrifter
Maj: Skaldyropskrifter
April: Veganer!opskrifter
Marts: Ost, ost og ostopskrifter
Februar: Lamopskrifter
Januar: Indmadopskrifter

2011
December: Jul i andre landeopskrifter
November: Ølopskrifter
Oktober: Simremadopskrifter
September: Svampeopskrifter
August: Tomater og krydderurteropskrifter
Juli: Grill opskrifter
Juni: Er det kage?opskrifter
Maj: Italiensk madopskrifter
April: Linser, bønner og ærteropskrifter
Marts: Thailandsk madopskrifter
Februar: Hvidløg og chiliopskrifter
Januar: Mad fra Mellemøstenopskrifter

2010
December: Julekalender med konfektopskrifter
November: Kål og rodfrugteropskrifter
Oktober: Æbler og kartofleropskrifter
September: Rundtur i Asienopskrifter
August: Amerikansk madopskrifter
Juli: Frugter og bæropskrifter
Juni: Salateropskrifter
Maj: Vegetar på deltidopskrifter
April: Gamle danske retteropskrifter
Marts: Fiskopskrifter
Februar: Tærteropskrifter
Januar: Grødopskrifter

105 Comments

  1. Oktober: Simremad | Piskeriset på eventyr

    […] menu Fortsæt til primære indhold Fortsæt til sekundære indhold HjemMånedens benspændOm […]

  2. Maj: Vegetar på deltid | Piskeriset på eventyr

    […] menu Fortsæt til primære indhold Fortsæt til sekundære indhold HjemMånedens benspændOm […]

  3. November: Øl! | Piskeriset på eventyr

    […] menu Fortsæt til primære indhold Fortsæt til sekundære indhold HjemMånedens benspændOm […]

  4. December: Jul i andre lande | Piskeriset på eventyr

    […] menu Fortsæt til primære indhold Fortsæt til sekundære indhold HjemMånedens benspændOm […]

  5. Ølkarameller | Piskeriset på eventyr

    […] menu Fortsæt til primære indhold Fortsæt til sekundære indhold HjemMånedens benspændOm […]

  6. Januar: Indmad | Piskeriset på eventyr

    […] menu Skip to primary content Skip to secondary content ForsideMånedens benspændOm […]

  7. Marts måned: Ost, ost og ost! | Piskeriset på eventyr

    […] menu Skip to primary content Skip to secondary content ForsideMånedens benspændOm […]

  8. Julekalender på vej | Piskeriset på eventyr

    […] menu Skip to primary content Skip to secondary content ForsideMånedens benspændOm […]

  9. Ostefondue og abrikospesto | Piskeriset på eventyr

    […] menu Skip to primary content Skip to secondary content ForsideMånedens benspændOm […]

  10. Gulerodssuppe og osteboller | Piskeriset på eventyr

    […] menu Skip to primary content Skip to secondary content ForsideMånedens benspændOm […]

  11. Et par tanker om at spise vegansk | Piskeriset på eventyr

    […] menu Skip to primary content Skip to secondary content ForsideMånedens benspændOm […]

  12. Lea Carina Frederiksen

    Jeg vil bare lige rose dig, for den gode idé til den her blog. Jeg er vild med udfordringer, og har også selv givet mig en, som jeg skriver om på min blog. Men det her er virkelig godt tænkt. Sjovt og udfordrende ikke mindst.

    1. Piskeriset

      Tusind tak. Jeg synes også, at det har ført til en masse spændende madoplevelser – og ikke mindst glæden ved at lære nye råvarer, madkulturer eller metoder bedre at kende 🙂

  13. August: Surmælksprodukter | Piskeriset på eventyr

    […] menu Skip to primary content Skip to secondary content ForsideMånedens benspændOm […]

  14. Jane

    Kan man få lov at ønske et benspænd til en kommende måned? I så fald synes jeg, det kunne være spændende med en kornfri udfordring 🙂

    1. Piskeriset

      Man er altid velkommen til at komme med forslag! Når det så er sagt, så spiser jeg sjældent korn og brød – det meste af det blogger jeg faktisk om, fordi jeg altid bager selv – så det ville være for let for mig at gennemføre 🙂

  15. Tre slags italienske småkager | Piskeriset på eventyr

    […] menu Skip to primary content Skip to secondary content ForsideMånedens benspændOm […]

  16. Maj: Italiensk mad | Piskeriset på eventyr

    […] menu Skip to primary content Skip to secondary content ForsideMånedens benspændOm […]

  17. November: Citroner og appelsiner | Piskeriset på eventyr

    […] menu Skip to primary content Skip to secondary content ForsideMånedens benspændOm […]

  18. April: Linser, bønner og ærter | Piskeriset på eventyr

    […] menu Skip to primary content Skip to secondary content ForsideMånedens benspændOm […]

  19. Erland

    Fed ide med månedens benspænd !! Sjovt at sætte opgaver til sig selv også de ikke helt lette så som midelalderretter….fedt 🙂

    /Erland

    1. Piskeriset

      Mange tak! Det er en god måde hele tiden at prøve noget nyt – og ind imellem også at udfordre sig selv på smage eller teknikker, som jeg ellers ikke har dyrket så meget 🙂

  20. Cecilie

    Jeg elsker idéen med “månedens benspænd”! Det giver et super overblik. Kan du lave en kategori med palæo? 🙂

    1. Piskeriset

      Jeg har tænkt på det flere gange, men jeg er endnu ikke blevet overbevist om, at det er en livsstil, som jeg vil kaste mig over. Men jeg grubler stadig… 🙂

  21. Louise Frydendal

    Det er en superfed ide at give sig selv et benspænd: jeg har set det brugt af en blogger vedrørende livstil, men aldrig om mad, og dem der elsker mad, udfordrer jo sig selv alligevel. Jeg tror i høj grad på at rammer udfordrer kreativiteten på positiv vis. Og dejligt med is i denne måned!

    1. Piskeriset

      Tak skal du have! Jeg synes, det er en rigtig god måde til at blive ved med at udforske nye områder – enten fordi jeg bare gerne vil lære mere om en bestemt råvare/madkultur/tilberedningsmetode, eller fordi jeg vil udfordre mine egne grænser og fordomme. Ofte bliver jeg positivt overrasket og opdager nye muligheder, så jeg kan bestemt anbefale det 🙂

  22. Sommerjob som ostedommer på Nordisk Ostefestival | Ostesnak

    […] en madblog, jeg selv læser. Bloggen er fuld af madglæde og entusiasme – og dét smitter. “Månedens benspænd” er den månedlige udfordring, som Piskeriset giver sig selv – hvor et område bliver […]

  23. Merete baun

    Jeg er som en anden blogger ganske simpelt SÅ misunderlig over jeg ikke fik den ide først! 😀 -men jeg elsker dine udfordringer og glædes hver måned.
    Tak for en sjov blog

    1. Piskeriset

      Tusind tak! Det er i hvert fald en sjov måde at udfordre mig selv på og finde ny inspiration. Ind imellem fører det også til, at jeg får prøvet nye metoder og får nye yndlingsretter. Det texanske tema i august i år er et godt eksempel på dette – det var virkelig fedt at prøve 🙂

  24. Kat

    Hej Piskeriset!

    Jeg håber, det er OK at jeg kommer med et forslag. Sagen er, at jeg, en 21-årig ung dame eeeeelsker hjerter i flødesauce. Og nej, det er ikke verdens mest populære ret hos andre, desværre. De fleste rynker faktisk lidt på næsen når jeg fortæller, at jeg er stor fan af at spise sådan et svinehjerte.

    Så kom jeg til at tænke på, hvor mange madbloggere som egentlig havde en opskrift på hjerte – og også her blev jeg helt trist. Det er ikke mange. Du er heldigvis en af de seje som har! Og SÅ kom ideen til mig. Hvad med et tema om tabu-mad? Altså mad som enten af de fleste bliver betragtet som lidt klamt (Hjerte, gule ærter, lever, etc.) eller mad som man er lidt flov over at spise? Halvfabrikata, pomfritter fra pose, frysepizza og så videre. Måske kunne det være et skægt tema, og helt sikkert ville det behandle nogle fordomme. Jeg ville i hvert fald elske at læse med! 😀

    Kærligst
    Hende som elsker klamme hjerter.

    1. Piskeriset

      Det er da en sjov idé! Jeg har haft et tema om indmad (lidt af samme grund), men det kunne være interessant at kigge nærmere på ‘tabumad’. Det er dog ret individuelt, hvad folk synes er tabubelagt at spise, så jeg vil lige overveje, hvordan det evt. skal twistes.

  25. henriette hald

    Jeg har en ide til et benspænd.. Hvis vi ser bort fra mine problemer med overskud til i det hele taget at lave mad, så har jeg i et par år gået og tænkt på en udfordring, jeg gerne ville give nogle af de “høje herrer”, som huserer med meninger og holdninger til, hvad man skal spise. Det er ikke en kritik af de holdninger eller ideologier, jeg her kommer med, enhver skal leve efter de principper de føler er de rigtige, MEN… jeg selv har ikke mulighed for at købe ind efter selvsamme ideer. Det handler for det meste om mit mentale overskud, og det overblik jeg bare ikke har når jeg skal handle ind i hverdagen, feks har jeg forgæves forsøgt at hitte ud af madplaner. Det er helt umuligt for mig at samle min koncentration omkring alle de retter man nu kan lave. Mit forslag til et benspænd er derfor en kombination. Er det overhovedet muligt, at lave en madplan der kan opfylde nogle af de “krav” der stilles til en fornuftig kost …. på et budget der hedder max 500 kr pr uge? Det er nemlig det jeg har at gøre godt med. Jeg har gået med en ide om som sagt, at udfordre de, som ikke er vant til at skulle tage hensyn til økonomi, når der uddeles meninger om økologi, sund kost, vaner, gode råvarer, køb dansk, spis masser af fisk osv osv osv.

    Hvad tænker du om det? 🙂

    Det må da være et benspænd som virkelig kunne udfordre fantasi og kreativitet i køkkenet.

    Hvis du nu skulle være frisk, og have mod på at tage udfordringen op en dag, så vil jeg blogge om hvordan det går, om om hvorvidt jeg selv magter at lave mere mad, hvis jeg ikke jeg selv først skulle tænke mig til, hvad jeg skal finde på inden for min økonomiske ramme.

    Kh og fortsat god januar og knus til kattene fra
    Henriette :-))))

    PS: det kunne måske også være en ide, en dag at få flere forskellige dygtige madmennesker til at udfordre hinanden i en konkurrence omkring sund kost på budget..

    1. Piskeriset

      Tak for ideen – altid rart at høre fra jer, der læser med 🙂
      Jeg var inde på området i januar sidste år, da jeg lavede ‘studentermad’ – er det noget i den stil, du tænker på?
      http://piskeriset.dk/januar-studentermad-saadan-laver-du-billig-og-god-mad/
      Eller er det mere et madplans-benspænd med fokus på enkle, billige retter?

      1. henriette hald

        Jeg kigger lige på din studenter udfordring 🙂 Men ja.. det er vel nok mest et benspænd på at få tre sunde måltider om dagen for 500 kr om ugen .. KAN det overhovedet lade sig gøre?

        Jeg fortsætter med at læse mig igennem dine lækre forslag til brug af kokos, og tænker at der ihvertfald må bages lidt i nærmeste fremtid :-))))

        1. Piskeriset

          Det tror jeg godt kan lade sig gøre – især hvis man går på tilbudsjagt og har en fryser, så man kan hamstre gode tilbud.
          Jeg vil lige overveje, om jeg kan have en form for billig mad/madplans-benspænd senere på året. Det bliver dog nok først til efteråret, da jeg allerede har planlagt de næste måneders benspænd 🙂

          1. henriette hald

            Det lyder søreme godt 🙂 Det giver mig også tid til at vænne mig til tanken om god mad tre gange om dagen haha. Tusind tak fordi du vil overveje det. Det glæder mig meget.

            Knus

  26. Pernille

    Hvad med vegetarkost? Eller noget med chutneys og grød, nu når der kommer en masse bær og frugter 🙂
    Hvis du kører middelhavs benspænd, er jeg helt sikkert også med 🙂

    1. Piskeriset

      Vegetar og grød har jeg haft, men jeg kan røbe, at der kommer noget middelhavs-inspireret senere på sommeren 😉

  27. Jenny

    Hej
    Belært af personlige erfaringer, vil jeg foreslå et virkeligt benspænd. Madlavning på minimalistisk køkken. Vi er pt. Uden køkken, så mit køkken er, en kogeplade, en mikroovn, et vaffeljern og en slowcooker. Ingen skåle, ingen køkkenmaskine etc.
    Prøv et benspænd, hvor du på forhånd definerer, hvilke redskaber der må anvendes HELE måneden.

    1. Piskeriset

      Det er en meget sjov idé. Jeg har allerede haft et mikroovnstema og et grilltema – måske du kan hente inspiration i det første?

  28. Anette

    2 benspænd ideer.
    1) rødbede
    2) allergiker på besøg, server en ret de normalt ikke kan tåle, på en måde de kan tåle. Gør den rigtig svær og have flere forskellige allergier, hvordan sammensætte man f.eks. et bord når en ikke kan tåle bønner, en ikke kan tåle gluten, en ikke kan tåle mælk og den sidste ikke kan tåle tomat ? Det er ofte udfordringen når der skal planlægges mad på en lejrskole.

    1. Anette

      Åh ja og et 3. Benspænd … honning også i det salte køkken.
      bevare mest muligt godt så må honning ikke bliver særlig varm (skal først i teen når den har drikke temperatur for at hjælpe f.eks.) honning brænder nemmere, du skal kun bruge ca. 70 g honning ved 100 g sukker, men honning er vådt sukker er tørt, det giver udfordringer. Kunne være et godt juli benspænd (der du kan finde mange slags dansk honning)

      1. Piskeriset

        Tusind tak for forslagene – de er skrevet bag øret 🙂

        Rødbede bliver dog aldrig et benspænd, da det er en af de meget få råvarer, som gemalen absolut ikke kan lide – jeg tror, han flytter hjemmefra, hvis jeg putter det i maden i en hel måned 😀

        1. Anette

          stakkels gemal, det forstår jeg godt du ikke vil så

          Allergi og honning benspænd er også dem jeg er mest intresseret i.

          Måske kunne du lave et citrusfrugt benspænd?

          1. Piskeriset

            Tak for ideen! Citrusfrugter har jeg dog delvist dækket, da jeg har haft citroner og appelsiner: http://piskeriset.dk/november-citroner-og-appelsiner/

            Det kunne dog være, at jeg skulle lave et med lime og grape?

          2. Anette

            Missed lige den, troede jeg havde læst igennem.
            lime og grapefrugt lyder spænende

  29. Julie

    Hej syntes det er mega fedt med benspænd.
    Syntes syltning kunne være et meget spændende benspænd.

    1. Piskeriset

      Tusind tak 🙂
      Jeg har flere gange overvejet syltning som benspænd, men jeg har efterhånden syltet en del gennem årene, så jeg er lidt i tvivl om, hvad benspændet skal indeholde. Sig gerne til, hvis der er nogle syltede sager, du savner opskrifter på 🙂

  30. Sabrina

    Hej vil gerne høre hvorfor du ikke længere skriver dine benspend her under månedens benspænd ?

    1. Piskeriset

      Først glemte jeg, og bagefter havde jeg problemer med den seneste opdatering af WordPress. Jeg har opdateret listen, men tags virker ikke pt. på alle indlæg – det får jeg forhåbentlig fikset, når jeg har lidt ekstra tid til at omkode nogle af indlæggene 🙂

  31. Hanne

    Syntes det kunne være fedt hvis du valgte klima venlig mad som benspænd

Leave a Reply

Translate »