tapastallerkenSommeren er over os, og det betyder forhåbentlig mange solrige aftener på terrassen med et glas kølig vin og… en lille tapas eller to? Juni måneds benspænd er tapas, og det er jeg ret spændt på, for sandt at sige er det sjældent, jeg får tapas – endsige laver det selv. Det er lidt synd, eftersom det er en hyggelig og social spise, som kan varieres utrolig meget.

Tapas er en spansk tradition, der går helt tilbage til middelalderen, hvor kroerne begyndte at servere lidt mad sammen vinen, de skænkede til de hårdtarbejdende bønder. På det tidspunkt var det svært at skaffe rent vand, så ofte drak man (tynd) vin, men indtog bønderne dette på tom mave, blev de fulde – og det gik jo ikke! Derfor befalede kongen, at alle kroer serverede et lille måltid mad sammen med vinen, og det blev til tapas-måltidet – typisk en skive brød med ost og/eller skinke på, som blev lagt som låg oven på vinkanden (tapas betyder låg). På den måde kunne tapasen også beskytte vinen mod insekter.

Den traditionelle tapas består af oliven, ost, serano-skinke, chorizo og brød, men tapasretterne har udviklet sig gennem årene og består i dag af både kolde og varme retter, som serveres på de spanske barer. Tapas er ikke bare en fantastisk måde at få en masse små retter – det er også en god anledning til at mødes med venner og nyde et glas vin sammen.

Den mest interessante og innovative tapas, jeg har spist, fik jeg på Tickets i Barcelona, men også København har budt på et par gode tapas-oplevelser – først og fremmest hos Tapas del Toro i Torvehallerne.

Kan du anbefale et godt tapassted? Eller et par tapasretter, jeg bør prøve?