Juni: LCHF – aka fedtdiæten

Juni: LCHF – aka fedtdiæten

Månedens benspænd er et lidt mere gennemgribende eksperiment end ellers. I modsætning til dengang, hvor jeg havde tema om henholdsvis veganermad og vegetarmad, så er denne måneds benspænd noget, jeg vil følge hele døgnet frem til og  med den 24. juni. Den sidste uge af juni skal jeg nemlig så mange spændende ting, der ikke passer ind i månedens benspænd, men så vil jeg også være rimelig principfast indtil da.

Udfordringen denne måned er nemlig LCHF. Bag denne mystiske forkortelse gemmer sig den livsstil, som muligvis er tidens mest populære, og som jeg nu vil prøve i 24 dage.

Jeg har generelt ikke megen fidus til de forskellige nye diæter og livsstilsændringer, der popper op med jævne mellemrum. Rawfood sagde mig ingenting, og palæo er jeg også noget skeptisk over for, men LCHF virker faktisk som et interessant alternativ.

LCHF står for Low Carb High Fat og går i korte træk ud på, at du skal sænke kulhydratindtaget og i stedet skrue op for fedtindtaget. De senere år er der flere og flere læger, forskere og sundhedsguruer, der har udpeget sukker, brød, pasta, ris og kartofler som de ting, man bør skrue ned for, hvis man vil leve sundt (og evt. tabe sig). Derfor virker det meget oplagt at fjerne disse ting fra middagstallerkenen. At man så skal til at spise mere fedtholdigt er til gengæld en anelse grænseoverskridende, for det går jo imod alle de sundheds- og slanketips, som man er blevet bombarderet med de sidste mange år!

Men fedt mætter. Og fedt smager godt. Når du skærer kraftigt ned på kulhydraterne, bliver du nødt til at spise noget, der mætter, og det gør fedt. Fjerner du samtidig sukker, kan du også have brug for at lave mad, der smager af mere, og her kommer fedtet også ind i billedet.

Da jeg levede en måned som veganer, kunne jeg konkludere, at veganermad faktisk er langt mere interessant og varieret, end jeg først troede. Jeg måtte dog også erkende, at jeg aldrig bliver veganer – ikke kun fordi jeg godt kan lide kød, men mest af alt fordi jeg så skal undvære mejeriprodukter, og det kan jeg ikke. Eller rettere – det vil jeg ikke. Dette problem vil jeg ikke få med LCHF, for her må man gerne spise ost og (fed) yoghurt/A38, og så er min morgenmad reddet. Næsten da – for jeg spiser også en del frugt, og det skal man også skære ned på pga. frugtsukkeret. Bær er til gengæld ok, og da jordbærsæsonen er lige rundt om hjørnet, er jeg rimelig fortrøstningsfuld på det område.

Der er flere af mine blogkolleger, som har skruet ned for kulhydraterne og lever efter LCHF-principperne, og jeg har spurgt fire af dem, hvorfor de startede på LCHF, og hvad det har betydet for dem.

Madbanditten skrev følgende til mig:
“Jeg har levet sundt og efter forskrifterne det meste af mit voksne liv. Og jeg havde det mildest talt elendigt. Jeg havde ondt i maven, problemer med at blive mæt og et humør, der rasede op og ned i takt med, at mit blodsukker steg og faldt. Da jeg for tre år siden lagde kosten om til LCHF, oplevede jeg for første gang at få langvarig mæthed, god og stabil energi til hele dagen, færre maveproblemer, bedre appetitregulering, mindre sukkertrang, stabil vægt, bedre søvn og bedre humør.”

Xenia svarede dette:
“Både min motivation til at starte på LCHF i første omgang, årsagen til, at jeg holder ved, samt dét, der har haft – og har – allerstørst betydning for mig, er faktisk det samme. Nemlig mætheden! Jeg er en af de mange, der stort set altid har bestræbt mig på at spise efter de konventionelle kostanbefalinger – og som følge deraf bare accepteret som norm, at den såkaldte ’mæthed’ åbenbart kun varede et par timer. Og at mine tanker evigt og altid kredsede om mad. På LCHF er jeg nu mæt mange timer i træk – og mæt på sådan en måde, at jeg kun tænker på mad, når jeg selv vælger det – og desuden helt uden cravings til følge. Dét er forbandet skønt, er det!”

Hejdi skrev:
“Jeg begyndte på low carb/LCHF i et forsøg på at smide nogle ekstra kilo, og fordi jeg i en længere periode har kunnet mærke at maven ikke var glad for de “hvide” kulhydrater fra lyst brød, pasta osv. Grunden til jeg valgte at forsøge med LCHF var at jeg fra tidligere vægttabsforsøg har erfaret at fedtfattig kost ikke fungerer ordentligt for mig – der skal mæthed fra fedt og proteiner til, så man ikke føler afsavn når man siger stort set farvel til sukker og kornprodukter. Jeg opnåede i løbet af de første 4-5 måneder at tabe 11 kg, alene ved at lægge kosten om, og min mave har det meget bedre med denne type mad. Nogle kilo har dog sneget sig på igen, men uanset hvad vægten siger, så har jeg det meget bedre med denne livsstil.”

Og sidst men ikke mindst svarede Tatjana:
”Jeg startede på LCHF, fordi min vægt, efter at jeg lagde cigaretterne på hylden, fulgte en konstant opadgående kurve. Jeg var hele tiden sulten og tog alligevel på. Da jeg ændrede mine kostvaner, oplevede jeg at være mæt. Min energi og mit gode humør vendte tilbage, og mit blodsukker blev stabilt, så jeg ikke længere havde en ustyrlig sukkertrang om eftermiddagen. Jeg tæller ikke kulhydrater, men spiser alt hvad jeg har lyst til af grøntsager og kød/fisk/fjerkræ.”

Jeg er spændt på, hvordan det vil være at følge LCHF-principperne i 24 dage. Jeg synes ikke selv, at jeg spiser så meget sukker, men det er alligevel noget, jeg kan og bør skrue ned for. Det at fjerne brød, ris, pasta og kartofler er egentlig heller ikke så udfordrende, når det drejer sig om hverdagsmaden i mit eget køkken, for det har vi faktisk skruet en del ned for det seneste år og bruger i højere grad salater med kål som tilbehør. At det så er ret svært at undgå, hvis man spiser hjemme hos andre eller på restauranter – ja, det er så en anden sag.

Du kan læse mere om LCHF ved at klikke på linket i starten af blogindlægget. Her står der mere detaljeret, hvad man kan/bør spise.

Hvad synes du om LCHF? Er det en modedille eller en livsstil, man bør følge?

Se de LCHF-retter, jeg lavede denne måned61 thoughts on “Juni: LCHF – aka fedtdiæten”

 • Det bliver spændende, at følge. Jamen for mig er det det hverken en livvstil eller en modedille, det er istedet bekymrende. Som ernærings og sundhedsstuderende kan jeg ikke følge diæten. Jo, de positive egenskaber folk oplever, men ikke i det lange løb, hvor store mængder mættet fedt, kan blive rigtig, rigtig farligt.
  Men ja, det er en lang debat og den må jeg tage i et blogindlæg 🙂

  • Jeg må indrømme, at fedtdelen af kuren skal jeg lige vænne mig til, fordi det er markant anderledes end de sundhedsråd, jeg er vokset op med. Jo, det mætter og jo, det smager godt, men det er underligt pludselig at ‘få lov til’ at spise mere fedt, end jeg er vant til.

 • Jeg har fulgt Madbanditten i en rum tid efterhånden og jeg tog nogle af principperne til mig da jeg skulle tabe mig frem mod fertilitetsbehandling. Med succes, de kilo der skulle af røg uden det helt store drama. Men jeg har ikke lyst til en vedvarende diæt helt uden kartofler, pasta og brød og frugt ikke mindst, men jeg har fundet ud af at jeg ikke noget imod at skære ned. Min anke mod LCHF, Paleo og andre af den slags er mest at de er meget enten eller! For mig skal kost handle om balance, også selvom det kan være svært nok. Men jeg glæder mig til at følge dig i Juni.

  • Det er jeg meget enig, og jeg har det lidt på samme måde med veganerstilen – der er pludselig meget, man skal sige nej til. Én ting er, at der så er ting, jeg vil savne i længden, men det er også ret irriterende/udfordrende for ens omgangskreds, når de lige pludselig skal tage alle mulige hensyn, når man spiser hjemme hos dem.

 • Jeg er selv lige hoppet på LCHF-bølgen.
  Jeg oplever for første gang i mange år, en lang og stabil mæthedsfornemmelse. Min krop skal dog lige vænne sig til at bruge sin energi fra fedt og ikke kulhydrat – så her i starten er det en smule svært, fordi at jeg ikke får kulhydrats-oppustetheds-mætheden og derfor har en lille hul i maven.. men dog stadig mæt. For jeg har slet ikke lyst til brød! Jeg føler heller ikke at jeg er begrænset i min madlavning eller madindtag.. og det er en kæmpe lettelse for en som mig, der nemt kan føle sig fanget af begrænsninger.
  Jeg har været ret plaget af hjertebanken, som stort set er forsvundet her på LCHF.
  Desuden er jeg overspiser og LCHF virker til at blive en stor hjælp for mig ud af det – den store fedt% gør at jeg er mæt på en helt anden måde og mine cravings er minimeret meget allerede. Kræver selvfølgelig stadig planlægning og at finde de nemme løsninger osv. Men process, process 🙂

  Jeg har kun været i gang i en lille uge, men for mig bliver det forhåbentlig ikke bare en dille, men en livsvarig ændring – da jeg for første gang oplever en kostvej, der ligger lige til højrebenet for mig 🙂

  • Mange tak for inputs! Kan du ikke lokkes til at smide en kommentar mere, når du har været på 1-2 uger mere og fortælle om, hvordan det går med at følge principperne? Jeg er i hvert fald ret spændt, hvordan gemalen og jeg vil have det de kommende uger (ja, han er også med i projektet, og det var såmænd noget, han selv foreslog ;))

 • Det duede ikke for mig, for min mund blev mæt før min mave. Fed mad smager af meget og fylder meget, så jeg kunne ikke spise nok til at holde mig mæt længe nok. Jeg tror ikke på det som 100% diæt, men jeg tror på, at det kan være godt at skære ned på kulhydrater og sukker…

  • Jeg syntes, det var ret interessant at læse om dine erfaringer. Her i starten skal jeg også lige pejle mig ind på, hvor store/små portioner, jeg egentlig har brug for. Nu har vi kun været på et par dage, så det er svært at konkludere noget endnu.

 • Jeg spiser i stort omfang ikke kulhydrater – ingen pasta, ris, brød o.l., en sjælden gang i weekenden, men til min a38 spiser jeg musli – det er dejligt nemt og mætter. Hvis man skulle anbefale en anden nem ting at spise på a38, hvad ville du så anbefale i forhold til LCHF?
  Jeg vil rigtig gerne være med på udfordringen og stoppe helt med carbs.. 🙂

  • Det er ret sjovt, du spørger, for både gemalen og jeg spiser ofte yoghurt/A38 til morgenmad, og her lavede gemalen en LCHF-venlig granola i morges, som jeg regner med at blogge om snart. Jeg er mest til frugt som topping, men jeg syntes nu, den var meget god 🙂

   • Mmm 🙂 det glæder jeg mig til at høre om. Tænker jeg jeg lige googler lidt efter inspiration og selvfølgelig følge med her 🙂 jeg har egentlig ikke behov for at tabe mig, men kunne godt tænke mig lige at smide to kilo og tænker at jeg bare lige skal tage mig liste sammen med det aller sidste jeg spiser, der kunne fede –> LCHF 🙂

 • Super spændende indlæg, som jeg vil følge med stor interesse. Jeg må sige, jeg absolut IKKE er tilhænger af alle de forskellige mere og mindre popsmarte tiltag, og alle de restriktioner osv. Jeg tror generelt, at det med variation og alt med måde, så får man sund mad, der også er forbundet med nydelse – medmindre man selvfølgelig iforvejen lider af allergier eller en slags. Og så er jeg bare totalt udisciplineret, så jeg kan stort set ikke overskue at comitte mig selv til alverdens begrænsninger. Men jeg vil jo også gerne være sund og jeg ville virkelig gerne tabe mig. Men har rygrad som en regnorm. Men jeg må sige, at de testimonals du har fået her og lige ledes ovenstående kommentarer faktisk gør mig ret nysgerrig. HVem ved?
  I øvrigt tænker jeg nu om denne her anbefaling ikke mest taler om at tabe sig? Er det nu også så sundt? Jeg tror jo ikke, der er nogen i det her land, der mangler protein. Og jeg synes det er umoralsk at opfordre til at vi skal spise mere kød. Vi for rigeligt kød i DK. Og dyrene har det ofte dårligt i konventionelt landbrug og de udleder masser af CO2. Så jeg synes generelt hellere vi skulle spise en masse flere grøntsager og få protein fra andre kilder end kød. Men måske jeg har misforsået noget? Følger spændt med!

  • Hehehe! Jeg tror egentlig ikke, det bliver et problem at holde (for jeg kan være ret vedholdende ;-)), men der vil nok være et par gange, hvor jeg ikke kan undgå at skulle spise hurtige kulhydrater, fordi jeg skal til en del arrangementer/vennebesøg de kommende uger. Heldigvis vil flere af dem forsøge at tage hensyn til dette forsøg.

   Ja, det med kødet er jeg heller ikke så vild med. Har generelt skåret ned på kødmængderne, så jeg skruer kun lidt op for dette under forsøget.

 • Jeg blev også umiddelbart meget fascineret af LCHF – maden er jo toplækker og det med at være mæt og have stabilt blodsukker er jo noget de fleste godt kunne bruge lidt mere af. Jeg holdt også ved ganske længe, faktisk over et år, men valgte at stoppe igen. Problemet for mig var tre ting: For det første gik min mave i hårdknude – jeg havde simpelthen mere eller mindre kronisk forstoppelse (uanset hvor mange grønsager jeg spiste). Fedtet i kosten var svært for min fordøjelse at omsætte . Dernæst oplevede jeg at jeg tog 2-3 kilo på (og ja, jeg ved godt at de fleste taber sig, men det gjorde jeg bestemt ikke). Det skal lige siges, at mit udgangspunkt var, at jeg var normalvægtig, så det føltes ikke så rart at lægge sig ud. Dernæst havde jeg svært ved at trives med så få kulhydrater (jeg lå på 50-70 gram om dagen). Jeg kunne ikke længere løbe ligeså langt og hurtigt som jeg plejer og jeg følte i det hele taget at jeg kørte “for nedsat blus” – energien var ikke i top.
  Jeg tror vi er meget individuelt skruet sammen. For nogle er LCHF genialt og nøglen til at føle stabil mæthed og jævn energi. For andre er kosten simpelthen for fedtrig og tung at omsætte – sådan var det i hvertfald for mig. I dag spiser jeg stadig mange grønsager, men mindre kød, langt mere magert og får masser af rugbrød.
  Spændende at høre hvad dine erfaringer bliver!

  • Lige præcis – jeg er meget enig i, at folk har brug for noget forskelligt, og jeg er sikker på, at denne livsstil virker godt for nogle mennesker – og slet ikke for andre. Hvilken kategori jeg så er i – ja, det finder vi nok ud af i løbet af de næste par uger 🙂

 • Spændende – men går det ikke ud over fiberindtaget, som jo beskytter mod flere typer kræft? Jeg har læst om denne diæt hos mange af mine norske blogvenner.

  • Muligvis – afhængig af grøntsagsindtaget. Om fibre som sådan beskytter mod kræft er jeg noget skeptisk over for, men på lang sigt ville jeg i hvert fald savne rugbrød 🙂

 • Spændende det du har gang i. Jeg har selv i en længere periode fulgt LCHF. Slavisk. Det bevirkede jeg tabte mig MEGET. Men tog en del på igen da jeg gik over til normal kost. Var aldrig sulten – kunne dårligt spise det jeg skulle. Jeg kontaktede min læge både før og efter “kuren”, kan vel ikke kaldes kur – nærmest en kostomlægning. Han fortalte at med den kost mister man meget vand – det der skræmte mig mest var at mit kolesterol steg kraftigt. Hvor jeg før havde et tal der lå meget lavt, steg det til over middel:-(
  Det har dog ikke skræmt mig helt, er periodevis på LCHF.
  Charlotte

  • Jeg har også tænkt på kolesterol – blandt andet fordi æg ofte indgår i LCHF-retter. Det er helt sikkert en ting, man skal passe på. Hvor lang tid fulgte du LCHF slavisk?

 • Jeg har selv fulgt LCHF i et par måneder og har noget blandet erfaringer med den livsstil. De første 3 dage var en lang hovedpine pga kulhydrat-afvænning, men så gik det pludselig stærkt. Jeg tabte mig 8 kg de første to uger, en del af det væske (jeg fik mine ankler tilbage…jubii) De næste 3 uger tabte jeg mig samlet 5 kg og var således oppe på minus 13 kg efter 5 uger og jeg følte mig “on top of the world”. Altid mæt og lysten til sødt var helt forsvundet (den har nu ærligt talt aldrig været specielt stor) —- MEN så stoppede vægttabet pludseligt fra den ene dag til den anden efter uge 5. Jeg tænkte det måske var fordi jeg nogle gange “glemte” at spise – for det gjorde jeg – men da jeg i uge 7 og 8 så kopierede de to første uger (hvor det jo gik godt) gik det fortsat ned af bakke. Jeg fik en følelse af at have cement i mine tarme -min mave føltes tung og mine muskler syrede til over ingenting….og så havde jeg verdens dårligste ånde. :-/
  For år tilbage i en stresset periode oplevede jeg at mit hjerte slog en del “ekstraslag” – det ligesom hoppede i brystet nogle gange om dagen. Lægen forsikrede mig om at det blot var et stress symptom og iøvrigt helt normalt og ufarligt, når man som jeg ellers er sund og rask. Disse ekstraslag havde jeg ikke mærket noget til i 4-5 år ……men i løbet af uge 8 på LCHF vendte de tilbage – i en grad jeg aldrig har oplevet før. Den sidste dag på LCHF var det 100x værre end dagen før og jeg oplevede ved ca hvert 3.-4. slag at hjertet “hoppede” da jeg kom til at sidde stille herhjemme efter arbejde – og så var jeg færdig med LCHF!!
  En times tid efter mit første måltid med kulhydrater var ekstraslagene væk….og jeg har ikke mærket noget til det siden.
  Striks LCHF virker sikkert for nogen…. Det virkede ikke for mig – tværtimod stressede det min krop i en grad der faktisk endte med at være ret skræmmende…. og jeg vil på INGEN måde opfordre andre til at prøve det.
  Nu spiser jeg “almindeligt” – men undgår dog sukker, pasta, hvide ris og lyst brød …. Men rugbrød, grov havregryn, brune ris og ikke mindst frugt er igen en helt fast del af min hverdag….og sådan bliver det vist fremover. Glæder mig til at høre hvilke erfaringer du/I gør jer. 🙂

  • Puh, det lyder godt nok også ubehageligt! Jeg har tænkt mig at stoppe med det samme, hvis jeg oplever noget lignende. Hvordan har din mæthedsfornemmelse det så i dag?

   • Mæthedsfornemmelsen var fantastisk på LCHF….. I dag føler jeg mig sulten efter nogle timer (hvilket vel også er det mest naturlige) Men efter at have skåret sukker, hvidt brød, pasta og hvide ris helt ud af min madlavning føler jeg mig mæt i længere tid end før. Men jeg er blevet meget opmærksom på de “hurtige kulhydrater” fx kan jeg mærke at hvis jeg en dag er lidt for glad for frugt, så føler jeg mig efterfølgende mere sulten. Så noget har jeg da taget med mig videre ;o)

 • Som skrevet i et andet indlæg glæder jeg mig meget til at følge dit benspænd. Jeg har selv tabt mig 50 kg på en høj protein, low carb (ca 100 g kulhydrat/ dag) diæt. Efter at have været vægtstabil i et par år, tog jeg 6-8 kg på. Imellem tiden var alle disse diæter LCHF, palæo mm dukket op og jeg valgte (i samråd med min diætist) at prøve LCHF. Jeg elskede maden og trives meget på den. Var ikke sulten mellem måltiderne og kunne endda skippe mine mellemmåltider. Desværre kunne jeg ikke tabe mig overhovedet (tog vist endda lidt på). Så nu er jeg tilbage på min gamle low carb kost – måske lidt mere low carb end før og med lidt flere af de gode fedtstoffer. Det var mig også meget imod at indtage så meget mættet fedt.
  Men jeg er enig med I andre i, at det nok er meget forskellige, hvad vi trives på. Og at vi skal passe på, at maden ikke bliver en religion for os 😉

  • Det kan jeg kun være enig i. Men ind imellem ville det nu være rart at kunne spise, hvad man har lyst til, uden at skulle skele til kalorieindholdet 😉

 • Hej Piske – du spurgte hvor længe jeg havde været på LCHF. Mit kolestrol steg voldsomt – jeg fulgte den i 2 mdr. For det ikke skulle være løgn gik mit stofskifte helt bananas – sluttede derfor med LCHF – dog er jeg igen begyndt i det små.
  Hilsen Charlotte

  • Vedr. dit kolesteroltal. Kostdoktorn.se anbefaler at man venter mindst 6 mdr før man får målt sine tal efter påbegyndelse af LCHF kost. De har nemlig tendens til at stige og derved være høje i de første måneder.

 • Er spændt på at få læst op… og resten af måneden.
  Jeg har før leget med Atkins/South beach og såmænd også LCHF, og tager nok mest ‘lidt her og der’ – og har ikke styrken til at leve fuldt ud – boede jeg alene er jeg sikker på at det ville gå meget bedre med det :$ :\

  Tror ikke at der findes nogle spisemåder der er korrekt – noget siger mig at vores kroppe er forskellige og har forskellige behov.
  At lytte til hvordan vores krop reagerer og ikke mindst at undgå at få for meget forarbejdet mad tror jeg personligt er noget af det vigtigste for os alle.

  Det jeg savner allermest på LC er havregrød!! Nå ja, og så en god musli (en blanding jeg havde lavet på nettet) på græsk yoghurt….

  Sjovt nok var jeg i Barcelona med min mor i efteråret 2012, og hun bemærkede flere gange at når vi havde spist følte hun sig ikke tung som hun ellers ofte gør..
  Sad og gennemgik vores kost i hovedet, og ud over morgenmaden hvor hun spiste brød, var der næsten intet brød, ris, pasta eller kartoffel.. eller sukker i de ting vi spiste.

  Personligt er jeg et fjols til at gå ud og lave det gode mad til mig selv, men kan samtidig mærke stor forskel på om jeg har spist en LC morgenmad eller ej resten af dagen.

  • Jeg tror i hvert fald, at jeg vil fortsætte med den lidt federe yoghurt (uden sukker) om morgenen, når benspændet er ovre. Den mætter ganske enkelt bedre end den, jeg spiste inden. Så vil jeg dog ind imellem toppe yoghurten med frugt eller bær og ikke kun granola, som jeg gør nu 🙂

 • Hej

  Spændende. Jeg elsker at høre om andres erfaringer, men jeg ville aldrig selv kunne sige farvel til alle de skønne frugter midt om sommeren.

  Jeg vil anbefale stonesoupe, som inspiration, hun køre low carb/slow carb, vist ikke med LCHF tvist, men da jeg ikke er på kuren selv, er jeg ikke inde i alle detalier

  • Sådan har jeg det også – derfor lagde jeg ikke benspændet i juli, for der skal jeg altså have nogle nye danske kartofler samt guffe frugt i rå mængder 😀

   Tak for tippet, det vil jeg kigge nærmere på 🙂

 • Jeg er i gang med LCHF (på 2. uge). Jeg har købt bogen “LCHF på 14 dage”.
  Hvad har jeg oplevet :
  – at det har været grænseoverskridende at skulle spise så meget fedt.
  – at min mave har svært ved at fungere.
  – at mine cravings helt er forsvundet. Det er fantastisk.
  – jeg synes jeg får dejlig mad.

  Jeg er begyndt at tage HUSK for maven, da jeg gerne vil fortsætte. Jeg håber jeg kan tabe nogle kilo (læs: gerne min 10).

  Jeg har forresten fundet en rigtig spændende hjemmeside, godt nok på engelsk: eatingacademy.com. Det er mange forklaringer på f.eks kolesterol mv.

  • Jeg har det på samme måde mht. fedt – det har faktisk været langt sværere at spise ‘fedt nok’, end jeg havde troet! Det er både i forhold til kulturelt (normalt får man at vide, at man skal skære ned på fedtet) og i forhold til, at min krop ikke har lyst til særlig meget fedt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *