Et par tanker om at spise vegansk

Et par tanker om at spise vegansk

Nu plejer jeg ikke at afrunde hvert benspænd med at kommentere på mine oplevelser med det givne benspænd, men det burde jeg egentlig gøre. Især i denne måned har jeg tænkt meget over, hvad jeg så har lært af månedens udfordring, og det har bestemt været en øjenåbner.

Først og fremmest var det meget lettere at finde på varierede veganske retter, end jeg havde frygtet. Jeg besluttede også fra start, at jeg ikke ville fokusere på, hvad jeg ikke måtte spise – men hellere tage udgangspunkt i det, veganere godt må spise og så eksperimentere ud fra de rammer.

Jeg har ikke levet 100% vegansk, så jeg kan ikke vurdere, hvordan det påvirker kroppen at skulle undvære animalske produkter. Jeg har egentlig ikke savnet kød, men ost har jeg svært ved at undvære. Jeg elsker ost! Nu stod marts måned godt nok i ostens tegn, så den første uge tænkte jeg ikke så meget over, at jeg ikke kunne bruge ost i madlavningen, men derefter begyndte jeg at savne at kunne gratinere og på anden måde pifte en ret op med lidt revet ost.

Min konklusion er også, at jeg næppe blive veganer. Det kræver langt mere tid og planlægning, end jeg har vist med denne måneds opskrifter, for du skal være opmærksom på, at du får dækket din krops behov, og det kræver lidt mere omtanke, når du ikke spiser animalske produkter. Desuden vil jeg ikke undvære kød, mejeriprodukter mm., for jeg kan godt lide det.

Men – jeg er blevet inspireret til at indføre flere ugentlige vegetardage, og disse vil i visse tilfælde også være med veganerretter. Dels er det ret let at lave velsmagende vegetar- og veganerretter, dels har jeg efterhånden indset, at jeg langt hellere vil bruge flere penge på at spise godt kød få dage om ugen frem for middelmådigt kød alle dage om ugen. Faktisk vil jeg gerne efterstræbe, at vi med tiden køber hovedparten af kødet via gårdsalg, for de oplevelser, vi indtil nu har haft med Torupgaard og Bondegården, har været virkelig positive, og prisen har såmænd ikke været mange kroner dyrere end kødet fra supermarkederne. Til gengæld har kødet haft saft og kraft og smagt af trivsel.

Kan du forestille dig at spise vegetarisk flere gange om ugen, eller skal du bare have KØD?22 thoughts on “Et par tanker om at spise vegansk”

 • Hel igennem inspirerende. Og der er ikke noget som at få en øjenåbner for andre måde at spise på. Vi praktiserer hver uge 1-2 kødløse dage + 1-2 fiskedage og så et par dage med kød gerne gris ikke så ofte okse eller kalvekød da det er dyrt (øko kvalitet)
  Jeg er især glad for bogen Vegetarisk vellyst, som er et himerrige af mættende vegetarretter. Bliver aldrig 100% vegetar men jeg synes godt vi kan tænke over hvor meget det faktisk kræver at producere kød, øko eller ej. Så hvis flere ville bruge 1-2 kødløse dage ville vi faktisk nedsætte co2.
  Lige nu er jeg meget inspireret af RAWfood, ikke at jeg kommer til at leve 100% RAW men det er dejligt med fornyelse til salater, juicer og ikke mindst RAWkager er så lækre. Der er godt nok sukker i men i naturlig form.
  Keep up the vegandays.

  Thomas Madfar

  • Det er også en skøn bog! Og nu får jeg lyst til at finde den frem igen, så tak for reminderen 🙂

   Det lyder spændende med RAWfood. Jeg har flere gange tænkt på at eksperimentere med den type mad, men har ikke gjort noget ved det endnu. Jeg må lige snuse rundt på din blog og se, hvad du har lavet 🙂

 • Tak for en dejlig og inspirerende blog! Det er sjovt at følge med i alle dine benspænd.

  Som Thomas også skriver, er Vegetarisk Vellyst en fremragende vegetar-kogebog. Jeg bruger den også ivrigt, selvom jeg oftere bruger kogebøger til inspiration, end jeg følger en opskrift direkte.
  Jeg lever selv som en “flexitar”, som nogle kreative reklamefolk nok har fundet på. Det er egentlig bare et andet ord for ikke at spise kød hele tiden, men heller ikke kun leve vegetarisk. Hovedparten af de måltider jeg laver selv er vegetariske, hvilket min egen blog også bærer præg af. Men jeg siger heller ikke nej til et stykke godt kød, når jeg bliver budt.
  For mig handler det om – ligesom du selv er inde på – at kødet smager godt, og ikke mindst har haft et godt liv inden. Både for dyrenes skyld, for klimaets skyld og for min egen dårlige samvittigheds skyld vil jeg hellere spise lidt, men godt kød.

  • Jamen selv tak – er kun glad for at høre, at det inspirerer 🙂

   Flexitar – det udtryk kendte jeg ikke. Gad vide, om man skal spise en vis procent vegetarisk for at tilhøre den kategori?

   Jep, jeg synes ikke, der er grund til at spise kød, hvis ikke det smager af noget. Man kan selvfølgelig – hvis man kun ser på smagen – ind imellem være heldig og finde noget godt kød i supermarkedet, men det vi købte via gårdsalg slog supermarkederne med mange meter!

 • Jeg synes at det har været enormt spændende at følge. Der er elementer hos vegetarer/veganere, som virkelig fascinerer mig. Jeg kunne ikke leve sådan hele tiden og hver dag, men jeg prøver ihærdig at indføre mindst en vegetarisk dag om ugen. Små skridt er også godt – har jeg hørt 🙂

  Mange hilsner
  Birthe

  • Tusind tak, det er jeg glad for at høre 🙂
   Jeg ville heller ikke skifte 100% over og slet ikke på én gang, meeen det er nu godt at have vegetardage 🙂

 • Hej Piske
  Jeg har levet som vegetar i mine unge dage. P.t. gider jeg ikke. Men jeg spiser dog ikke så meget kød. Det samme gælder for fuldfede produkter som SMØR!

  Glæder mig til næste måneds benspænd.

  Kh
  Ma
  j

  • Næste måneds benspænd præsenteres allerede i morgen… hvor jeg i øvrigt skal købe ind til den første benspændsret i Torvehallerne 😉

 • Jeg tror sagtens jeg kunne leve vegetarisk hvis Kristians tillod det, men mælkeprodukter kan jeg ikke undvære. Jeg elsker ost, yoghurt, smør og mælk alt for højt!
  Vi spiser vegetarisk en gang om ugen og så spiser jeg sjældent kødpålæg, for jeg synes ikke ret godt om det.
  Jeg prøver så vidt muligt at købe frilands- eller økokød, men udvalget er meget begrænset og ret syrt når man er på su, så det bliver ikke til så meget, som jeg gerne ville. Når vi engang får plads til en fryser er planen at købe en ½ ko eller gris engang imellem, så ved man da hvordan dyret har haft det..

  • Same here – jeg er opvokset med mælkeprodukter i stor stil og har ikke lyst til at ekskludere det fra mit køleskab 🙂

 • Jeg har selv spist vegetarmad i en periode lidt fisk har jeg dog spist og har ikke savnet kød, men når manden spiser kød er det svært i længden, at holde sig fra kødet.Men jeg vil satse på, at spise mere vegetarisk i fremtiden.

  • Jeg vil heller ikke undvære kød, men så hellere noget godt kød de dage, hvor jeg så laver kødretter frem for at få middelmådigt kød næsten hver dag.

 • Jeg tænker lige som dig, at det er dejligt at leve vegetarisk nogle gange om ugen. Det nyder vi her i huset. Jeg har været til middag hos en veganer og fik de lækreste tre retter, man kan forestille sig, og blev selv overrasket.

  • Ej hvor skønt! Ja, vegansk kan faktisk være rigtig spændende – og ikke blot en række blandede salater 🙂

 • God ide med evaluering efter benspændet – synes det er interessant at høre dine tanker om det og udfordringer med det. Jeg kunne aldrig blive vegetar/veganer (nu skal man dog aldrig sige aldrig..), for jeg elsker kød, smør, ost osv. Men kan sagtens gå flere dage uden kød, det er faktisk typisk for min hverdag.
  Glæder mig til at se næste benspænd 🙂 Ærgerligt jeg er til undervisning og ikke snuser rundt i Torvehallerne også 😉
  KH Maiken

  • Det var også ‘hit and run’ denne gang, men ellers er du meget velkommen næste gang, jeg tømmer Torvehallerne 😀

   Synes der er dejlig mange spændende boder efterhånden, og priserne er ikke så højtravende, som de blev beskyldt for i starten.

 • at blive vegetar på deltid det kunne jeg godt, jeg ved ikke om det ville falde i god jord herhjemme. Men eftersom det er mig og kun mig der står i køkkenet for tiden, så er muligheden for at præge kød eller ej ikke så stor længere som den har været. Jeg vil med tiden, når fryser og køkkenkapasitet ændre sig, gerne nøjes med gårdkød og så spise vegetarisk for resten. Jeg tror også vi lander der en dag, ingen tvivl. Vores ugekasser fra aarstiderne, hjælper for der er fokus på mere grønt og mindre kød.

  Dit benspænd har været utrolig inspirerende og jeg har bookmarket mange af opskrifterne til kommende kødløse dage. Jeg er ret vild med River Cottage fyrens Veg every day kogebog omend jeg også har vegetarisk vellyst i reolen/ på sengebordet. Så tak for en skøn måned!

  • Den, der svinger panderne, bestemmer! Det er i hvert fald min holdning 🙂 Nu er gemalen heller ikke særlig kræsen, så det gør det noget lettere 🙂

   Tusind tak – det er dejligt at høre, at andre også bruger det 🙂

 • Jeg har faktisk været vegetar i 9 år på et tidspunkt. Så fik jeg lyst til kød igen, og så var det sådan. Jeg er dog gået lidt den anden vej igen og spiser meget grønt – flere gange om ugen. Men vegansk – nej, det kunne jeg aldrig blive. Jeg elsker ost også.

  Har næsten lige forøget min i forvejen svulmende *host* samling af kogebøger med “Veg every day” af Hugh Fernley-Whittingstall fra River Cottage. Den kan jeg varmt anbefale til alle, der gerne vil spise mere grønt.

  • Det lyder spændende – den bog må jeg kigge på ved lejlighed. Tak for tippet 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *