Hvornår smider du mad ud?

Følger du altid datomærkningen på fødevarerne i dit køleskab og køkkenskabe? Eller er der ting, der får lov til at stå lidt længere?

For et par år siden fortalte en daværende kollega begejstret, at han elskede at handle ind i Irma, for der smed de madvarer ud et par dage før sidste salgsdato! Jeg blev ærlig talt lidt forarget, da han sagde det, for hvad er så pointen med at have en sidste salgsdato? Og hvorfor forholdt hverken han eller butikken sig til, om madvaren kunne holde sig et par dage mere i stedet for at smide det ud før tid? (… og så vil jeg straks tilføje, at jeg ikke ved, om butikken gør det stadig. Jeg tvivler stærkt på det med den fokus, der har været på Stop Spild af Mad de sidste par år).

Men nu er holdbarhedsmærkning på fødevarer heller ikke altid lige lette at gennemskue. I følge Fødevarestyrelsen er der to forskellige måder at mærke madvarer på:

Mindst holdbar til er den dato, som producenten fastsætter for at vise, hvor længe varen kan holde sig, inden varens kvalitet falder. Ofte kan madvaren stadig anvendes efter denne dato, men du skal være opmærksom på, at den for eksempel kan begynde at tabe smag.

Sidste anvendelsesdato bruges som regel på letfordærvelige fødevarer og dermed på madvarer, som man forventer vil blive sundhedsskadelig efter denne dato.

Men datoer er én ting – tilføjer du din sunde fornuft og lugtesans kan du bedre vurdere, hvornår en given madvare stadig kan bruges, og hvornår den skal smides ud.  Lad mig komme med et par eksempler:

Kød og fisk har jeg stor respekt for. Hold godt øje med datomærkningen og tjek også denne oversigt, når du skal vurdere, om kødet/fisken kan holde sig en dag mere. Her plejer jeg altid at følge datomærkningen.

Æg, mælk, fløde og div. mejeriprodukter er jeg lidt mere large over for. De kan som regel godt holde sig flere dage ekstra (afhængig af hvornår du har taget hul på dem), så her snuser jeg altid til madvaren, inden jeg overvejer at bruge den.

Marmelade, syltede agurker, sodavand og lignende sukkerholdige madvarer er – om ikke udødelige – så i hvert fald langtidsholdbare. Du skal dog ikke regne med at kunne fylde kælderen med sodavand og forvente, at du kan nyde dem i flere år efter. Få måneder efter sidste salgsdato er bruset gået af dem, og så er de ærlig talt ikke værd at drikke.

Grøntsager bliver let kedelige og slatne, hvis de ligger et par dage ekstra, men en del af dem kan reddes ved at blive lagt i koldt vand, så grøntsagerne suger vand til sig og bliver sprøde igen. Det virker som regel på rodfrugter, salater og kål.

Hvis du gerne vil hjælpes lidt i gang med at få en bedre fornemmelse af, hvor længe de enkelte madvarer kan holde sig, så har du også mulighed for at alliere dig med app’en Holdbarhed. Jeg har dog ikke selv prøvet den, da jeg plejer at trække på mine erfaringer – og lugtesans.

Hvad med dig?31 thoughts on “Hvornår smider du mad ud?”

 • Kød osv er jeg meget obs på 🙂 ligeledes mælk af en eller anden årsag. Der er jeg lidt hys. Creme fraiche, yoghurt osv er jeg mere large med 🙂 Man kan altid bage med skidtet.
  Krydderier, konserveres, marmelade og tørvarer kan snildt få lov at stå lidt længere 😉

  • Jeg plejer også tit at bruge creme fraiche og yoghurt i bagning, hvis de er gået et par dage over 🙂

 • Jeg bruger helt klar mine sanser. For mig er datoerne kun en garanti – så længe kan de I HVERT FALD holde sig.
  Duft, kig og smag – smager det rigtigt, så er det også godt nok.

  (Prøv at tænke sig, hvis man smed Brien ud efter sidste holdbarhedsdato – så ville man jo blive total snydt for den dejlige smag fra en godt moden Brie.)

 • Jeg har nøjagtig samme holdning som dig – brug den sunde fornuft!

  Kød og fisk er jeg også meget påpasselig med, men andre fødevarer får lov at leve noget længere end holdbarhedsdatoen foreskriver, og så bestræber jeg mig selvfølgelig på at få det brugt 😉

  Havde engang en veninde som altid smed alle sine madvarer ud så snart de ramte holdbarhedsdatoen – det gjorde mig ret vred og forarget, da det jo er et frygteligt madspild! Specielt fordi hun ofte købte en del pålæg, som hun vidste hun ikke ville få spist, men hun skulle jo have noget at vælge imellem – så pyt med at halvdelen af det blev foder til skraldespanden! Det kunne vi godt få nogle diskussioner ud af… 😉

  – Maj 😀

  • Det kan jeg godt følge dig i. Hun kunne jo pakke pålægget i mindre portioner og fryse ned, så hun løbende kunne tø det op, når hun skulle bruge det 🙂

 • Jeg stod faktisk med en kærnemælk forleden, der var et par dage over holdbarhedsdatoen OG den havde været åben 3-4 dage. Jeg kunne ikke lade være med at grine, for den lugtede selvfølgelig surt 😉 Og bollerne som den kom i, smagte perfekt.
  Da jeg var studerende handlede jeg tit i den lokale Favør. Det var normalt for dyrt at handle der, men de satte altid kød ned til halv pris på sidste holdbarhedsdag. Og med en fryser i huset havde vi altid godt kød. Og jeg bruger stadig fryseren flittigt. Den kan altså redde meget mad som man ikke kan nå at spise inden det bliver dårligt.

  • Jep, vores fryser bliver også flittigt brugt til at fryse ting ned i mindre portioner, så vi kan redde evt. madvarer, vi ikke kan nå at bruge 🙂

 • Jeg ville rigtig gerne være bedre til det, men jeg er simpelthen så dårlig til det. Jeg er lidt “bange” for gamle madvarer, og synes det er så væmmeligt at lugte til dem, især rester. Min fryser er dog min redning, og jeg smider ganske lidt ud, da jeg mest køber det, der skal bruges nu og her.

  • God idé med at bruge fryseren – det er en fin måde at redde noget af det, der ellers ville blive for gammelt 🙂

 • Jeg køber af og til hos Irma madvarer et par dage før udløbsdatoen. I sidste uge købte jeg fx en pænt stor fersk, flået fasankok til bare 52 kr. Jeg havde set den ligge i køledisken i nogle dage, og da jeg skulle bruge den til suppekogning, turde jeg godt – også fordi den lugtede helt frisk, da den blev pakket ud. Nogle små håndfulde udskårne rodfrugter og grove persillestilke og citrontimian samt et svingende glas hvidvin (Puilly Fuisée som var til overs efter sidste gæstebud og derefter frosset ned til senere brug) resulterede efter en times tid i en luxuriøs og meget velsmagende fasanconsommé samt en lige så lækker sauce til det møre og saftige kød for så godt som ingen penge. Med en bid landbrød til suppen og løse ris til kødet var der gæstemad til fire personer. Nå ja, så fik vi også æbletærte af nedfaldsfrugt fra min have!
  Bon Appétit
  Jytte
  http://www.danishknitdesign.com

 • Kød etc. bliver spist inden datomærkningers udløb. Ofte køber jeg dog kød til nedsat pris og kort holdbarhed og fryser det ned med det samme – det fejler jo ikke noget.

  Plejer tit at fryse pålæg ned når jeg ved at jeg ikke får det spist inden for få dage efter åbning, så det smider jeg faktisk aldrig ud.

  Syrnede mejeriprodukter ryger i kager og boller for med de priser, der er på de varer i dag, så kan min nærige sjæl ikke bære at smide det ud.

  Og nogle gange står der faktisk i opskrifter at fløden godt må være sur.

  Er maden blevet hvid eller blå-grøn med dun på…. ja så er løbet vist kørt;-)

  • … med mindre det er en skimmelost, hehehe 😀
   Tror faktisk jeg skal bruge noget creme fraiche i noget brød i dag, for jeg har en bøtte, der er gået et par dage over 🙂

 • Det er meget vigtigt for holdbarheden, at man ikke bryder kølekæden. Jeg har hele året en god køletaske med, når jeg handler, og der kommer alle kølevarer i. Det forlænger holdbarheden, ikke mindst når man som jeg har et dobbelt køleskab med to forskellige temperaturer. Jeg lugter, smager og tjecker udseendet. Fødevarer, der er bragt hjem og opbevaret der under for høj temperatur, kan ikke nødvendigvis holde til “anvendes før”. Det tror jeg, mange glemmer at tage sig i agt for.

 • Rigtig godt indlæg 🙂
  Jeg er nok ret vanskelig med fødevarer og holdbarhed, da ud fra min uddannelse har haft fag omkring lige netop dette emne, men ogå prøvet at arbejde i et supermarked og set virkeligheden… Der er stor forskel!
  Ofte er det ikke så meget selve holdbarheden af produktet, men opbevaringen af det, som skaber problemerne..

  Så jeg er ikke så large med holdbarhed og er til kærstens frustration altvidende om køleskabs/frysers indhold og holdbarheden = en hel masse skøn restemad 😀

 • HELT ENIG med dig. Jeg gør nøjagtig på samme måde som du, og især ift. mælk, æg og mejeriprodukter er jeg også temmelig large, da det også er det jeg bruger mest af herhjemme 🙂

 • Jeg tror, som du skriver, at det er vigtigt at bruge sine sanser her. Og sin sunde fornuft – hvordan ser råvaren ud? Lugter den? Hvad skal jeg bruge den til, og kan den i så fald godt bruges alligevel?
  Er nok som dig mest hys med kød og fisk, men køber sjældent noget der får lov at ligge – enten fryser jeg det, eller tilbereder det.
  Èt område jeg faktisk er kommet i tvivl, er korn, kerner og den slags, da jeg har poser med det i hobetal, og ikke helt ved hvor længe de enkelte ting kan holde sig.
  Men som regel er det kun ting der decideret er rådne eller har fået mug, som jeg smider ud.
  Dejligt at du sætter fokus på det!

 • Kød og fisk har jeg respekt for men ellers plejer jeg som dig lige at lugte til det. Mælk har jeg ofte drukket flere dage efter datoen er gået ud 🙂

 • Æg: På Grønland lærte jeg et trick af en skibskok: Æg på køl skal vendes en gang om ugen, så holder de næsten evigt. Problemet er at når æg ligger stille, så falder blommen ned gennem hviden og når den når skallen begynder ægget at rådne. Hvis man vender æggebakken en gang ugentlig, forbliver blommen i midten og ægget holder sig frisk. Jeg anvender uden problemer æg der er måneder over udløbsdage.
  Bon appetit.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *