Marts: Ost, ost og ost!

Marts: Ost, ost og ost!

Jeg indrømmer gerne, at dette er et af de benspænd, jeg har glædet mig allermest til. Marts måned står i ostens tegn!

Jeg elsker ost! Ost er noget nær det bedste i verden! Jeg kan sagtens holde fingrene fra beholdningen af chokolade, is og chips, men har vi en god ost i huset, så har jeg rygrad som en regnorm. Der går ikke længe, før jeg liiiige skal have en skive.

Det er selvfølgelig ikke alle oste, jeg elsker lige højt. Det er jo let nok at holde af gouda, maasdamer, primadonna, cheddar, emmenthaler og brie, men når der skrues op for smagsintensiteten, så må mange melde fra – inklusiv mig. Hvis ostene er meget hidsige og med kraftig duft, så må jeg melde pas, men jeg skal se, om ikke jeg kan udfordre mig selv på dette punkt i løbet af måneden.

Jeg har fået en vis svaghed for gedeost de senere år, hvor især rejsen til Barcelona sidste år for alvor åbnede øjnene for, hvor forskellige og spændende gedeostene kan være. Sidste år faldt jeg også for en lækker røget ost, som desværre har vist sig at være umulig at få fat på her på Sjælland! Jeg har spurgt producenten, som henviste mig til Torvehallerne, men her kendte ostehandlerne intet til produktet – argh!

Men i det hele taget er jeg blevet langt bedre til at eksperimentere på ostefronten i forhold til min barndom, hvor jeg primært sværgede til klassiske fuldfede danske skæreoste – helst dem med huller i, for det skulle jo ligne en ost.

Valget af benspænd betyder også, at der igen kommer en række benspændsrelaterede desserter og kager, og det er faktisk noget af det første, jeg laver, så glæd dig til de kommende dage.

Til gengæld lover jeg, at bloggen vil være fri for kommenost, flødehavarti og salattern. De tre ting har intet med god ost at gøre – basta!

Se de retter med ost, som jeg lavede i denne måned62 thoughts on “Marts: Ost, ost og ost!”

 • Hjemme hos mig har flødehavartien fået en lille rennaissance, så den vil jeg gerne lige slå på tromme for. Altså, den ægte vare, ikke den der mærkelige fedtreducerede, gummiversion. Men ellers, super benspænd for marts. Det glæder jeg mig til at følge 🙂

  • Hehe, jeg forbinder netop flødehavarti med underlødige madvarer, men jeg indrømmer gerne, at jeg ikke har holdt øje med, om der er kommet gode produkter i den genre de senere år. Jeg lover til gengæld, at jeg hiver fat i mange andre ostetyper og tager dem under kærlig behandling denne måned 🙂

 • Glæder mig til at følge det…
  Arghg – og her har jeg fået og bedt folk holde øje med den røgede ost, da den lyder så spændende…. 🙁

  • Ja, jeg er også ret ærgerlig over, at jeg ikke kan finde den her på Sjælland! Men jeg har ikke givet op endnu, og om ikke andet så tror jeg, at jeg har set den på et par messer og markeder i løbet af det sidste år, så jeg håber stadig!

  • Kommen er besudling af god ost! Meget kan man byde mig men ikke kommen! :-O
   Jep, det er det. Har fire cheesecakes i køleskabet pt 😉

  • Jeg lover, at jeg nok skal lave en masse osteretter – og fremvise et par sjove specialoste, jeg også har købt 😉

  • Advarsel – der kommer ostedessertindlæg både i dag og på tirsdag – så sig ikke, at du ikke var advaret 😉

 • YES !
  Please – lad der være en god Roquefort imellem dit udvalg….please….
  Heldigvis er der 31 dage i marts – det kan kun blive godt 🙂

  • Hm… det kan da være, jeg skal inkludere det? Indtil videre har jeg købt en Castello Black, som også skulle være i den heftige ende 🙂

 • Melder mig i oste-heppekoret! Du er bare SÅ god til at finde på herlige benspænd. Alene ordet elsker jeg! Altså benspænd-ordet:-) Man kan da forresten få røget ost hos Gourmand Ostehandleren på Gl Kongevej …. det er måske ikke den, du søger? Den er ellers nice …..

  • Det er en helt særlig røget ost fra Naturmælk 🙂
   Men tak for tippet – det kan jo være, at den ostehandler har den? Jeg fandt også en engelsk ost i Torvehallerne, som var røget, men den er bare ikke nær så god som den ovenstående…

   • tror desværre ikke de har andre røgede oste der. Har godt læst om den fra Naturmælk før – vist hos Klidmoster. Kan man ikke kontakte Naturmælk? Nu vil jeg osse ha’ den!!!:-)

    • Jeg kontaktede Naturmælk og fik at vide, at den kan købes i Torvehallerne, men der sagde ekspedienterne, at den kendte de ikke noget til 🙁

  • Det er også helt overlagt, at jeg har valgt en måned med 31 dage i til dette benspænd – det er bare om at få plads til så meget ost som overhovedet muligt 😀

 • Hej Piskeris
  Du kan jo også prøve at ryge din ost selv?
  Jeg har prøvet engang med en brie på grillen, og det var rigtig godt: http://grillklubben.dk/forum/viewtopic.php?f=4&t=1128&p=14665&hilit=brie#p14665 – og hvis du ikke har en grill, har Jamie Oliver flere gange vist hvordan han koldtryger ved brug af en kagedåse, en spand eller lignende. Se evt. Jamie cooks summer 1:4 hvor han bruger en metalspand. The Fabulous Baker Brothers har en udførlig forklaring på at lave et koldtrygnings kit med et campingblus, en gammel tønde og en plasticspand: http://www.channel4.com/4food/recipes/tv-show-recipes/the-fabulous-baker-brothers-recipes/smoked-dogs-recipe.
  Jeg elsker også ost. I alle afskygninger (dem med kommen kommer dog nederst i rækken….) – så jeg glæder mig til at følge månedens benspænd 🙂
  Hilsen
  Lotte

  • Det er da en brandgod idé! I forvejen har jeg tænkt på, at jeg snart må få grillet igen, så det kunne jo være perfekt! Tak for input 🙂

   • Jeg var en gang med i køkkenet hvor der blev røget muslinger. De røg på en rist over et fad med lidt rygesmulder i, så blev det hele dækket godt til med stanniol og så over på komfuret. Varmen fra komfuret fik så rygesmulderet til at brænde. Det var nemt, hurtigt og meget velsmagende – og det burde da helt sikkert kunne overføres til ost også 🙂

    • Jeg har faktisk noget rygeflis (eller hvad det nu hedder), som jeg kan bruge til formålet, så… *pønser*

  • Ost er også dejligt ♥
   Og søndagen er allerede startet ganske godt, så det er jeg sikker på, at resten af dagen også bliver. Håber også, at du får en skøn dag!

 • Det bliver spændende. Jeg har det helt på samme måde med ost, hvis der er ost i huset ( og det er der ) vil jeg meget hellere have det end chips og slik osv..

  En god ost på et godt stykke brød, det er der ikke meget der slår.

  Det bliver spændende at se hvad du finder på i ostens tegn 🙂

  Jeg håber du får overvundet de lidt skrappere oste, de kan være guddommelige i mange sammenhænge.. f.eks. en salat med valnødder der er stegt i roquefort, med lidt pære ..

  Bedster Hilsner
  Søren

  • Jeg har flere gange brugt gorgonzola på den måde – og med succes – så det må næsten være nærliggende også at prøve med de mere hidsige oste. Og så har jeg selvfølgelig også planer om et brød eller to med ost i 😉

 • Nøj for pokker hvor jeg glæder mig – er vild med ost. Jeg lægger alle mine sparepenge hos http://www.net-ost.dk:-).
  De har 3 røgede ost som kan anbefales. Den ene som jeg elsker hedder røget bornholmer, den anden en økologisk af slagsen – også dansk.
  Hilsen
  Charlotte

 • Jeg har fået røget ost fra Naturmælk hos Torvehallerne, så det undrer mig, at de siger de aldrig har hørt om det!
  I forhold til den skarpe blå ost, så kan jeg anbefale kombinationen af mørk chokolade og skimmelost!

 • Jaaaa, det lyder som et überskønt benspænd! Jeg ææælsker ost – også gedeost som mange ellers ikke er så vilde. TIlgengæld har jeg det ligesom dig – alt for hidsig ost er ikke lige mig, men man kan da blive overrasket. Jeg er i øvrigt vild med Bornhomske kommenkiks – måske du også vil eksperimentere i den retning? Ser naturligvis frem til oste-kagerne 🙂

  • Næææhnej, jeg skal ikke have noget med kommen! Har også prøvet de bornholmske kommenkiks, men eftersom de smager af kommen, så kan jeg ikke lide dem 😀

   • Altså piske/oste-haps… Er du kræsen!? Lidt kommen tager man da ikke skade af 🙂 Okay okay. Bare du frister godt med oste, så kan jeg købe mig til kommenkiksene :-))

    • Nej, men kommen er rædselsfuldt, og eftersom jeg stort set er altædende, så tillader jeg mig den luksus ikke at bryde mig om kommen 😉

     • Jeg er også meget kontra-kommen, men jeg har til jul fået en rødkål med kommen, som jeg egentlig troede ville ødelægge hele måltidet. Og der blev jeg så sat til vægs – den var virkelig god ! Nu siger jeg ikke at du skal prøve med kommen, for jeg kan ikke fordrage det i ost, men nu er jeg altså blevet så meget klogere, at kommen faktisk kan have sin berettigelse…

 • Hej
  Her i Aalborg kan den røgede ost fra naturmælk fåes i Føtex, kan det tænkes at man også kan det hos dig.
  Venlig hilsen sussi

  • Desværre ikke – det er i Føtex Food, man kan få den og ikke i den ‘almindelige udgave’, som vi har her i byen :-/

 • Uhh det er da et spændende benspænd!
  Der bliver helt klart fulgt med fra min side… Som osteelsker glæder jeg mig til at se hvad du har i ærmet 🙂

  Kærligst Lea

  • … altså det er i hvert fald ikke ost pt… 😀

   Jeg har overvejet, om det ikke er en strategisk fejl at fylde køleskabet med ost, for lige nu sidder jeg og tænker på, at man kunne da liiiige snuppe et lille stykke lidt senere, nu hvor jeg fik en lille portion aftensmad…. manner, denne måned er jo FARLIG 😀

 • Til Thomas – hov, ikke lokke med spændende ideer med kommen! Jeg tror stadig, at det er ondt og fælt 😀

 • Den der røget ost, må da kunne laves selv. “Røget Gou®Dan 45 + økologisk ost” Ved du hvad den er røget med?

  • Det ved jeg desværre ikke. Jeg havde oprindeligt tænkt mig at ryge en ost under mit oste-benspænd, men nåede det ikke. Kan være jeg skal gøre et forsøg her i løbet af sommeren 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *