Maj: Vegetar på deltid

Jeg gik i gang med månedens benspænd allerede i onsdags, men der var lige en ferieberetning, der skulle blogges, inden jeg nåede til præsentationen. I maj måned er temaet vegetariske retter, og jeg har tænkt mig at leve 100% vegetarisk mindst fire dage om ugen! Jeg havde oprindeligt tænkt mig, at det skulle være fem dage om ugen, men i maj måned er der mange fødselsdage og i det hele taget aftaler med folk, så det ville være alt for besværligt at gennemføre.

Det er ikke så tit, at jeg får lavet rene vegetariske måltider – mest når jeg har vegetarvennen på besøg – men jeg har flere gange tænkt på at indføre flere vegetariske retter. Jeg kan nu godt lide kød, men kød er dyrt – godt kød er særdeles dyrt – og så er det godt for miljøet at spise mindre kød. Allerede første dag, jeg skulle lave vegetarmad, indså jeg, at det faktisk var en udfordring. I Danmark er vi vant til, at kødet er det centrale i måltidet, og at alt andet er sekundært og bliver opfattet som tilbehør. Ofte har jeg planlagt menuer, hvor jeg først tænker på, hvad kødet skal være – og dernæst hvilket tilbehør der passer til!

Men nu skal der laves varieret og spændende vegetarmad, og jeg er begyndt at researche i noter og bøger samt kigge på hylderne for at se, hvad der er af sjove kombinationsmuligheder. Den første ret, som jeg lavede i onsdags, var 100% sidsteøjebliks-freestyling, men det endte overraskende godt.

Nudler med østershatte
2 personer

250 g østershatte
lidt olivenolie
1 tsk knust ingefær
1tsk rød karrypasta

2 plader tørrede nudler
salt
en lille dåse kokosmælk
saltede peanuts

Svampene renses godt og svitses i lidt olie i en wok. Ingefær og karrypasta tilsættes, og det svitser et minuts tid. Læg de to plader nudler i og hæld så meget vand i, at nudlerne kan koge i det. Strø lidt salt i undervejs. Når nudlerne er kogt, lader du retten stå og koge lidt ind, inden du tilsætter kokosmælken. Lad retten blive varmet igennem – smag evt. til med mere salt – og drys peanuts over retten ved serveringen.

Note: Ret enkel og velsmagende ret. Havde jeg haft lidt mere tid, ville jeg nok have smidt flere grøntsager i, men det var også fint at prøve en så simpel ret.

nudler med østershatte, asiatisk, vegetat, østershatte, ingefær, karrypasta, nudler, kokosmælk, peanuts


16 thoughts on “Maj: Vegetar på deltid”

 • Vegetarretter er sjove og det kan få fantasien i sving,jeg husker fra den tid hvor vi havde restarant, at når der kom en vegetar gæst, endte det ofte med, at de øvrige ved bordet blev misunderlige på vegetaren, selvfølgelig fordi jeg syntes, det var en dejlig udfordring, og gjorde en del ud af sådan en ret.
  Din tallerken ser også dejlig ud, så jeg glæder mig til at se, hvad du finder på i løbet af måneden.
  Knus
  Vibeke

 • Vibeke – hvor fedt at du lige gav den en tand ekstra ved vegetarretterne! Jeg har indtryk af, at det er en enten-eller oplevelse, når en vegetar spiser ude – niveauet er enten virkelig lavt eller ganske godt. Jeg har været på en indisk restaurant, hvor vegetarretterne var så indbydende at se på, at jeg straks måtte planlægge at komme der flere gange, så jeg kunne smage flere af dem 🙂

 • Jeg spiser skam kød, med stor fornøjelse, men meget meget lidt af det, og mindre og mindre med årene så min kost er altid sammensat udfra hvad der findes af grønt osv inden jeg vælger hvilket og Om der skal kød til. Så jeg glæder mig rigtigt meget til at følge med i hvad du finder på denne måned :-))

 • Skønt benspænd i denne måned, det glæder jeg mig til at følge og til at blive inspireret! Jeg har tidligere prøvet at indføre en vegetarisk dag om ugen, men er kommet lidt væk fra det igen…..

  Mange hilsner
  Birthe

 • Det lyder spændende med din plan om, at i maj er temaet vegetariske retter! Jeg synes selv, det er vildt svært at variere – så jeg glæde mig til masser af inspiration 🙂

 • Annettes – så håber jeg, at du vil finde noget godt blandt månedens indlæg. Jeg kommer i hvert fald godt rundt til en del nationaliteter, for der er flere lande, der er rigtig gode til at lave spændende og varierede vegetarretter 🙂

 • NYBH – det tænkte jeg også på sidste år, men så kom jeg fra det igen. Her efter et par dage virker det ret let, så nu er jeg ganske fortrøstningsfuld 🙂

 • Madame – jeg tror min største udfordring vil være at få nok protein undervejs, men heldigvis har jeg lige købt godt ind af linser og lignende, så jeg skulle være på sikker grund hvad det angår 🙂

 • Nu får du vel ikke så meget smag for veggie-retterne, at du dropper kødet? jeg ville savne dine kødretter, jeg har nemlig aldrig lyst til at undvære kød i mere end en dag eller to.

 • MissMuffin – mange tak! Det er et af de temaer, jeg har glædet mig en del til, så jeg håber, at jeg får udnyttet det godt 🙂

  Tak for linket – det kendte jeg ikke i forvejen. Det må jeg lige tjekke ud en af de nærmeste dage 🙂

 • Zette – det tror jeg ikke. Jeg er heldigvis ret glad for både grøntsager og kød, og efter at have fået de skønneste bøffer på Firenze-turen, så er det dejligt at opleve, når kød er af højeste kvalitet 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *