Høns i tarteletter, langtidsstegte lammekoteletter og ramsløgshummus

Høns i tarteletter, langtidsstegte lammekoteletter og ramsløgshummus

En af de retter, jeg har glædet mig mest til at lave under denne måneds benspænd, er høns i tarteletter. Jeg har kun fået det én gang, siden jeg flyttede hjemmefra, men jeg elskede høns i tarteletter som barn og syntes, at den version var klart sjovere end den, hvor min mor puttede gulerødder og ærter i. Jeg havde tænkt på at bage tarteletterne selv, men så skulle jeg til at investere i tarteletforme, og hånden på hjertet – selvom det smager godt, så har jeg ikke planer om at gøre det til et fast indslag i min madlavning, og så var indkøb af tarteletforme nok at overdrive.

Jeg surfede lidt rundt på nettet samt kiggede i ‘Mormors mad’, og ud fra dette konstruerede jeg den følgende opskrift på høns i tarteletter. Den er skrevet lidt på slump, for jeg gik og talte med gæsterne undervejs og koncentrerede mig derfor ikke om at skrive nøjagtige mål. Ideen til ramsløgshummus fik jeg sidste år, da jeg læste et indlæg om samme hos Klidmoster. På det tidspunkt anede jeg ikke, hvad ramsløg er, men jeg svor, at det måtte jeg da prøve på et tidspunkt, og da Aarstiderne pt. har det i flere af deres kasser, fik jeg muligheden nu. Jeg kan godt lide, at den bider lidt, men det kan du justere op og ned ved at øge eller mindske mængden af citron og salt. Og koteletterne – det var freestyle fra start til slut, men det blev det absolut ikke dårligere af. 

Høns i tarteletter

10 stk.

800 g kyllingelår
1-1½ l vand
1 porre, fintsnittet
salt
1 dl fløde
2 spsk majsstivelse
lidt peber
1 glas hvide asparges

Kyllingelårene koges i vandet i en halv times tid, inden du tilsætter den fintsnittede porre og lader det koge en halv time mere. Tilsæt lidt salt og pil kyllingelårene op. Lad væsken koge videre, mens du piller kødet af lårene med et par gafler. Smid skind og ben op i gryden igen og pil kødet i mindre stykker på en tallerken. Lad væsken koge godt ind – tag evt. noget af den fra undervejs – så der er ca. en halv liter tilbage. Si den og hæld væsken tilbage i gryden og hæld væden fra aspargesglasset i. Pisk fløde og majsstivelse godt ud i den og lad det småkoge i fem minutter. Tilsæt peber. Skær asparges i mindre stykker og hæld dem i gryden sammen med kyllingekødet. Lad det evt. småkoge et par minutter mere, så det får den konsistens, du vil have. Smag til med salt og fyld det i tarteletterne.

Note: Mit forsøg på at lave høns i tarteletter gik godt – de fik lige den smag, jeg huskede, de skulle have, så de blev spist med velbehag. Retten er ikke helt så fed, som jeg husker den – fløden kan jo erstattes af madfløde, så det er mest selve tarteletterne, der er synderen.

lammekoteletter, lam, rødvin, fond, pastinakker, timian

Langtidsstegte lammekoteletter

4 personer

8 små lammekoteletter med ben
lidt smør
1-2 dl rødvin
3-4 dl fond
2 pastinakker i tern
friske timiankviste
salt

Lammekoteletterne brunes i en gryde i lidt smør sammen med lidt friske timiankviste. 1 dl rødvin hældes i, og det koger lidt, mens du ordner pastinakkerne og skærer dem i tern. Hæld dem op i gryden og hæld fon over – jeg brugte noget oksekødsfond, jeg kogte for nylig. Lad det stå og småsimre med låg på i 1½ time – hæld evt. et skvæt rødvin ned til den undervejs, hvis der er for meget væde, der koger væk. Smag til med lidt salt til sidst og servér de smørmøre koteletter.

Note: Jeg er så meget fan af langtidsstegning, og det her gjorde de små kødstykker utrolig lækre. Jeg tror lige, jeg vil være lidt selvfed og klappe mig selv på skulderen 🙂

Ramsløgshummus

1 dåse kikærter
½ bundt ramsløg
1 dl olivenolie
1 spsk tahin
3 spsk citronsaft
2 tsk salt

Alle ingredienser undtagen ramsløg og salt blendes godt. Til sidst tilsættes ramsløg, og hummusen smages til med salt.

Note: Ramsløg minder om hvidløg i smagen, så denne hummus kommer faktisk rimelig tæt på guacamole i smagen. Den er virkelig lækker, og det er helt sikkert ikke sidste gang, jeg laver den!14 thoughts on “Høns i tarteletter, langtidsstegte lammekoteletter og ramsløgshummus”

 • Hvor lyder det dog lækkert, Piskeris, og jeg kan godt forstå, hvis du ikke orkede at bage tarteletterne selv. I min barndom fik man altid tarteletter med høns i asparges, når det skulle være rigtig fint, og jeg hadede det. Jeg tror, jeg vil elske det i dag, men har ikke smagt denne forret i mange år. Er krustader og tarteletter det samme? Ramsløg er nyt for mig – jeg må på jagt i Frederiksværk 🙂

  Ha' en dejlig lørdag!

 • Mmmm, det lyde rgodt nok lækkert. Jeg ville nok bruge friske grønne asparges, da de der på glas er forbundet med lidt for mange dårlige barndomsminder om trevlede asparges 🙁
  God måde at få brugt ramsløg på – jeg har et bundt fra årstids-kassen, og i den skov, hvor jeg lufter hunden, er der også tusindvis lige til at plukke 🙂

 • Madame – det blev også vel modtaget 🙂
  Jeg ved ikke, hvad krustader er, så det kan jeg desværre ikke svare på – men ramsløg synes jeg bestemt, du skal prøve!

 • Signe – tusind tak! Jeg tror også, at jeg har set, at Aarstiderne har en opskrift på pesto med ramsløg i – det kan være, det også skal afprøves på et tidspunkt, for nu har jeg fået smag for det 🙂

 • Tarteletter med høns i asparges er en gudespise, da min mand levede, kunne vi tilsammen spise en hel pakke tarteletter, jeg fik 3-4 stk, resten spiste han, men vi fik nu heller ikke lækre lammekoteletter bagefter:)
  knus
  Vibeke

 • Vibeke – det er altså også en god ret! Eneste problem er, at de mætter rimelig godt, så det er en af de retter, hvor jeg har lyst til at spise mere, end der er plads til i maven 🙂

 • Ih, du milde – selvom min mave er fyldt – så bliver jeg jo helt sulten igen! 🙂

  Jeg elsker tarteletter med høns i asparges, Spis Bedre har en i denne måned og den har jeg sat kryds ved….
  De lammekoteletter lyder fabel-agtige, de er røget direkte ind på listen 😀

  Mange hilsner
  Birthe

 • Skal helt klart på udkig efter ramsløg!!
  Høns i tarteletter er bare fantastisk. Hvor er det bare alt for længe siden, at jeg har fået det. Du er nu igen skyld i at mit tastatur sejler…. ;D

 • Kære Piskeris,
  Hvor ser din middag bare fabelagtig ud. Jeg får helt lyst til at lave høns i asparges, men jeg må nok hellere vente til jeg er på dansk (eller irsk) jord igen. Spændende med ramsløghummus. Det lyder som en interessant kombination, jeg må prøve en dag. Tak for god inspiration. Kh Nadia

 • Foodfanatic – tusind tak! Det var så hyggeligt at få tarteletter igen, og ramsløg er jeg blevet ret glad for – jeg håber, jeg får eksperimenteret mere med det den kommende tid 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *