April: Gamle danske retter

April: Gamle danske retter

Denne måneds benspænd bliver gamle danske retter. Sjovt nok bliver det nok det benspænd, som jeg tror, jeg får det sværest med. Der er for eksempel selve afgrænsningen – hvornår er det en dansk ret, og hvornår er det en gammel dansk ret? Jeg har fortolket det lidt i stil med, at det er retter, som jeg har fået hos mine bedsteforældre, samt retter som generelt bliver betegnet som danske. Der er ikke noget krav til, at opskrifterne er flere hundrede år gamle (selvom jeg overvejer, om ikke jeg kan snige noget lignende ind), og jeg tror, at jeg vil forsøge at lave dem rimelig autentiske – selvom det kribler i fingrene på mig at genfortolke en del af dem.

Hvorfor så det? Tjo, jeg synes bare ikke, at de klassiske danske retter er særlig interessante. De er for neutrale i smagen, for fede og for tunge. Af samme grund vil jeg også snige en salat eller to ind som tilbehør til en del af dem. Og så kan jeg også finde på at lave dem i en lettere udgave. En del af de traditionelle retter, som vi kender i dag, knytter sig især til julen, og det er jo begrænset hvor meget lyst man har til julemad, netop som foråret begynder. Jeg har i hvert fald ikke.

Men nu har jeg så valgt at køre dette benspænd i denne måned, og så må vi se, hvad det fører med sig. I første omgang betød det, at aftensmaden i dag blev en omgang boller i selleri, for det er jeg ikke en gang sikker på, at jeg nogensinde har smagt, men det lød som en rimelig uskadelig ret at starte med – og så kunne jeg også nå at få sneget noget knoldselleri ind i denne måneds madlavning. Ikke dårligt. Jeg surfede rundt på nettet, og der var generelt konsensus om, hvordan retten skulle laves, så jeg tog det lidt på slump og lavede det på følgende måde.

Boller i selleri

4-5 personer

Fars:
500 g hakket svinekød
1 æg
1 løg, fintrevet
1 tsk mel
salt og peber

800 g knoldselleri
1 l vand
1 tsk salt
1 boullionterning
35 g smør
3 spsk mel
1 dl letmælk
5 dl bouillonvæde

Bland ingredienserne til farsen godt og stil den i køleskab i en halv times tid. Skræl knoldsellerien og skær den i tern på 1×1 cm. Kog dem i vandet, der er tilsat 1 tsk salt – de skal have 8-10 minutter, før de er møre. Sørg for at have låg på gryden under kogningen. Tag selleriternene op og opløs bouillonterningen i vandet. Form små boller af farsen og kog dem i vandet – det tager ca. 10 minutter. Jeg måtte dele det op, så jeg kogte først den ene halvdel og dernæst den anden halvdel. Sørg for at have låg på gryden under kogningen.

Saml kødbollerne i en skål, når de er færdigkogte og hæld væden i en anden skål. Smelt smørret i gryden og pisk mel og mælk i – vær grundig med at få pisket melet godt ind i smørret og mælken, og tilsæt den kogte boullionvæde lidt efter lidt. Smag sovsen til med salt og peber. Når den har fået den konsistens, der passer dig, hælder du selleritern og kødboller i og lader det koge et par minutter ved middelvarme. Servér med kartofler og evt. en salat.

Se de gamle danske retter, jeg lavede i denne måned38 thoughts on “April: Gamle danske retter”

 • Der er mange, mange retter du kan vælge imellem 🙂

  Vil du have fra en specifik egen eller blot generelt danske?

  stegt flæsk/fisk med persillesovs og kartofler

  Stegeben

  mannagrød

  og velbekommen 🙂

 • Der er mange, mange retter du kan vælge imellem 🙂

  Vil du have fra en specifik egen eller blot generelt danske?

  stegt flæsk/fisk med persillesovs og kartofler

  Stegeben

  mannagrød

  og velbekommen 🙂

 • Det er et sjovt benspænd du har valgt denne måned, jeg har en bog liggende med de gamle egnsretter, så sig bare til, hvis du mangler gode ideer:)
  Knus
  og God Påske!

 • Jeg er gift med en mand der elsker gammeldaws retter… Lidt træls 🙂 Men jeg vil med glæde læse med i april måned og se hvad du finder på.

 • Garn, hund og kat – jeps, men det er svært at vælge! 😀

  Det ved jeg ikke helt endnu – jeg tror mest, jeg savner forårsagtige retter, som vil få folk til at tænke “ahja, selvfølgelig – DET er en dansk ret!” – eller noget i den stil 🙂

  Stegt flæsk med persillesovs lavede jeg i december, så den ret 'gælder' desværre ikke som benspænd (da det helst skal være retter, jeg ikke har lavet før – men det kommer jeg nok til at gradbøje lidt under alle omstændigheder i denne måned). Til gengæld kunne jeg godt bruge en opskrift på noget andet dansk mad, hvor man bruger flæsk? Udover æbleflæsk, som godt nok ikke er sæson, men som jeg også kraftigt overvejer 🙂

 • Vibeke – hehe, der har jeg det lige modsat. Gemalen så IKKE glad ud, da jeg annoncerede denne måneds benspænd! 😀

  (han hepper stadig på en dessertmåned…)

 • Held og lykke med aprils benspænd. Jeg glæder mig til at følge med. De gamle danske retter er heller ikke nogen, jeg laver så ofte.

  En ret med flæsk kan være husmandskoteletter, som er paneret flæsk.

 • Jeg kan huske fra jeg var barn at man fik varmkartoffelsalat med pølser til… Og så er der forloren skildpadde, og Forloren hare. Medister pølse og spinat…

  Men ved egentlig ikke om det er danske retter… Det er bare noget jeg aldrig laver…

  Hyggehygge
  Marianne

 • Anette – mange tak. Jeg er også spændt på, hvad det fører til 🙂
  Jeg vidste ikke, at paneret flæsk blev kaldt husmandskoteletter – det var da skægt!

 • Jule Mig – ah, det var til pølser, jeg havde fået varm kartoffelsalat på et tidspunkt! Jeg læste om den ret her til morgen og prøvede at komme i tanke om, hvad man spiste til det. Jeg kan til gengæld ikke huske, hvordan forloren skildpadde smager, men jeg ved, jeg har fået det som barn…

  Det er i hvert fald traditionelle retter, og jeg vil mene, de er danske – i en eller anden forstand 🙂

 • Det er et godt benspænd. Så skal du koge din egen kalvetunge, fylde din egen medister, grydestege en kylling med persille i røven, lave peberrodssovs og stuvet hvidkål.
  Velbekomme!
  Du kan da tage udgangspunkt i maden fra Matador eller Livsens Ondskab. Lyder godt!

 • Zette – hæhæhæ – bare fordi jeg har tålmodighed nok til at fylde cannelonis, har jeg det ikke nødvendigvis til at fylde en medister! 😀

  Peberrodssovs lyder nu godt – gad vide, om jeg skal have det en dag, gemalen ikke er hjemme… Super ideer!

 • Egentlig så er retter som kalvefrikasé eller æggekage med tomater, purløg og flæsk vel også gamle, danske retter. Og om ikke så lang tid kan man lave stuvet spidskål med frikadeller. De retter ligger i hvert fald ikke så tungt i maven:)

  God ide med temaet.

  knus fra Anne.

 • Her er lige et par ideer.
  Artiskok en gammel, men stadig “moderne” grøntsag.
  Kalvefrikasse, man bestemmer jo selv hvor sprøde grøntsagerne skal være.
  Før i tiden brugte man også gratiner, det var en god måde at få brugt resterne, foreks. reje-aspargesgratin, blomkålsgratin, ostegratin osv.
  jeg tror ikke, at disse ideer jager din mand væk:) tværtimod.
  Knus
  Vibeke

 • Uhhhhhh…..og så kan man vel også godt tage en omgang friskkogte, hjemmepillede fjordrejer med. De er for øvrigt sjove at fange selv, hvis man har muligheden. Desuden, hvad med en omgang stenbiderrogn, det er sæson nu, på toast med creme fraiche og finthakket rødløg.

  Det er da dansk når det er bedst.

 • LaTascha – mange tak – og tak for forslagene! Hm… jeg kan faktisk ikke huske, om jeg har smagt stuvet spidskål, men det er en af de retter, jeg overvejer.

 • Vibeke – gratin forbinder jeg bestemt også med min barndom – det er godt nok mange år siden, jeg sidst har fået det! Jeg er til gengæld ikke helt sikker på, at gemalen er til den slags, men mon ikke han er frisk på at prøve? 🙂

 • LaTascha – stenbiderrogn er noget af det bedste, denne tid på året kan byde på – ingen tvivl om det! Men jeg brugte det til sidste måneds benspænd om fisk, så jeg kan desværre ikke bruge den i denne måned. Meeen – det kommer nu nok på bordet alligevel 😉

 • Hej Anne Marie!
  Det er ret pudsigt, du nævner den. Jeg diskuterede så sent som i går med en af mine venner, om det var en dansk ret eller ej. Nok mest på grund af karryen, som 'lugtede' lidt af udenlandske aner. Vi fik i øvrigt aldrig afklaret, om det kunne kaldes en dansk ret eller ej 🙂

 • Dampet spidskål med smørklat og et let drys kommen, serveret med nye kartofler og friskfanget hornfisk?
  Det er hverken karakterløst eller fladt i smagen, og er nok noget af det lækreste forårs- og forsommermad man kan byde på (i min ringe optik, i alt fald).

  Jeg tror at man skal være forsigtig med at sammenblande 'gamle danske retter' og 'dansk skolekøkkenmad'. Det sidste er røvsygt og karakterløst, det andet svinger mellem det sublime og det ualmindelig fladbundede. Og selv det fladbundede kan hæves over jordsmonnet – prøv at lave en krydret sirup og spis den på boghvedegrøden i stedet for det sædvanlige sukkerdrys?

  Vi har kendt karry herhjemme siden Trankebar-kolonitiden, så jeg synes godt man kan kalde både boller i karry og kylling i karry for dansk mad.

 • Jeg har faktisk længe tænkt på at lave denne ret, men har endnu ikke fået taget mig sammen til det.
  Da jeg var barn kunne jeg ikke lide selleri, men det kan jeg nu, så jeg er ret sikker på, at jeg vil kunne lide det – det ryger direkte ind på listen 🙂

  Boghvedegrød med sirup (tror jeg det er, sådan spiser de det vist på Fyn)

  Forloren hare

  Kalvefrikassé

  Jeg glæder mig til at følge dit tema!

  Mange hilsner
  Birthe

 • Dana – hehe, spidskålen bliver i så fald uden kommen, for det er en af de få ting, jeg slet ikke kan snuppe 🙂

  Men det kan være, jeg kan lokke gemalen til at gæstekokkerere her på bloggen – boller i karry er en af hans favoritretter i køkkenet, så jeg ved ikke helt, om jeg vil udfordre hans opskrift. Jeg kan nemlig også godt lide at få maden serveret ind imellem 🙂

 • NYBH – det er lidt pudsigt, for det var først, da jeg gik i gang med at lave retten, at jeg kom til at tænke på, at jeg da ikke havde smagt det før 🙂

  Og så håber jeg, at jeg kan trylle nogle spændende ting frem i denne måneds benspænd 🙂

 • Kommen er skam valgfrit – jeg husker bare, at min mormor altid dryssede lidt kommenfrø ud over spidskålen – skåret i kvarter, befriet for stokken, og dampet i saltet vand til der stadig var 'knas' i den. Op af gryden, rundhåndet smørklat, drys – og så resten af måltidet. Små nye kartofler (eller aspargesditto), og så enten frisk fisk eller noget let andet. Frikadeller, grydestegt fjerkræ eller lignende. Det er faktisk mere lækkert end den stuvede kål, IMO.

  Jeg holder stadig umådelig meget af spidskål :o)

 • Hvad med trifli? kan laves med sveskemos, æblegrød etc.

  Stuvet spidskål med frikadeller godt – lige så varmkarfoffelalat med pøler/frikadeller af en art. Og det er NEMT at lave 🙂

  natmud.dk kokkepigens blog – der kan du måske ogå finde noget forskellige inspiration.

  Jeg fandt en opkrift på bygpandekager og rugkiks

 • Hvad med trifli? kan laves med sveskemos, æblegrød etc.

  Stuvet spidskål med frikadeller godt – lige så varmkarfoffelalat med pøler/frikadeller af en art. Og det er NEMT at lave 🙂

  natmud.dk kokkepigens blog – der kan du måske ogå finde noget forskellige inspiration.

  Jeg fandt en opkrift på bygpandekager og rugkiks

 • For at få gemalen til at spise gratin eller nogle andre ting, som han er lidt skeptisk for – så kunne du jo snige et par gl. danske desserter ind i denne måned ;o)
  Budding, gl. daws. æblekage, frugtgrød eller lignende.

 • Hanne – hæhæhæ. Nu er det ikke for at fremstille ham som en kræsenpind, men han er ikke til grød og slet ikke noget med frugtgrød eller mos i 🙂

  Meeen… jeg kunne jo lave noget dansk bagværk – det elsker han!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *