Denne måneds benspænd bliver gamle danske retter. Sjovt nok bliver det nok det benspænd, som jeg tror, jeg får det sværest med. Der er for eksempel selve afgrænsningen – hvornår er det en dansk ret, og hvornår er det en gammel dansk ret? Jeg har fortolket det lidt i stil med, at det er retter, som jeg har fået hos mine bedsteforældre, samt retter som generelt bliver betegnet som danske. Der er ikke noget krav til, at opskrifterne er flere hundrede år gamle (selvom jeg overvejer, om ikke jeg kan snige noget lignende ind), og jeg tror, at jeg vil forsøge at lave dem rimelig autentiske – selvom det kribler i fingrene på mig at genfortolke en del af dem.

Hvorfor så det? Tjo, jeg synes bare ikke, at de klassiske danske retter er særlig interessante. De er for neutrale i smagen, for fede og for tunge. Af samme grund vil jeg også snige en salat eller to ind som tilbehør til en del af dem. Og så kan jeg også finde på at lave dem i en lettere udgave. En del af de traditionelle retter, som vi kender i dag, knytter sig især til julen, og det er jo begrænset hvor meget lyst man har til julemad, netop som foråret begynder. Jeg har i hvert fald ikke.

Men nu har jeg så valgt at køre dette benspænd i denne måned, og så må vi se, hvad det fører med sig. I første omgang betød det, at aftensmaden i dag blev en omgang boller i selleri, for det er jeg ikke en gang sikker på, at jeg nogensinde har smagt, men det lød som en rimelig uskadelig ret at starte med – og så kunne jeg også nå at få sneget noget knoldselleri ind i denne måneds madlavning. Ikke dårligt. Jeg surfede rundt på nettet, og der var generelt konsensus om, hvordan retten skulle laves, så jeg tog det lidt på slump og lavede det på følgende måde.

Boller i selleri
4-5 personer

Fars:
500 g hakket svinekød
1 æg
1 løg, fintrevet
1 tsk mel
salt og peber

800 g knoldselleri
1 l vand
1 tsk salt
1 boullionterning
35 g smør
3 spsk mel
1 dl letmælk
5 dl bouillonvæde

Bland ingredienserne til farsen godt og stil den i køleskab i en halv times tid. Skræl knoldsellerien og skær den i tern på 1×1 cm. Kog dem i vandet, der er tilsat 1 tsk salt – de skal have 8-10 minutter, før de er møre. Sørg for at have låg på gryden under kogningen. Tag selleriternene op og opløs bouillonterningen i vandet. Form små boller af farsen og kog dem i vandet – det tager ca. 10 minutter. Jeg måtte dele det op, så jeg kogte først den ene halvdel og dernæst den anden halvdel. Sørg for at have låg på gryden under kogningen.

Saml kødbollerne i en skål, når de er færdigkogte og hæld væden i en anden skål. Smelt smørret i gryden og pisk mel og mælk i – vær grundig med at få pisket melet godt ind i smørret og mælken, og tilsæt den kogte boullionvæde lidt efter lidt. Smag sovsen til med salt og peber. Når den har fået den konsistens, der passer dig, hælder du selleritern og kødboller i og lader det koge et par minutter ved middelvarme. Servér med kartofler og evt. en salat.

boller i selleri, svinekød, hakket svinekød, løg, knoldselleri, smør, hvedemel, mælk, bouillonBoller i selleri – serveret med kartofler samt en salat med cherrytomater og gulerod i

Se de gamle danske retter, jeg lavede i denne måned