Kalv i dild, rødgrød med fløde

Kalv i dild, rødgrød med fløde

Der skulle selvfølgelig dansk mad på bordet, da jeg havde besøg, for som bekendt er det månedens benspænd. Jeg havde valgt at lave kalv i dild, hvor jeg havde set på en opskrift i ‘Mormors mad’. Jeg ændrede lidt på blandingsforholdene, og så brugte jeg en rest kaffefløde i stedet for piskefløde. Desuden ændrede jeg på udvalget af friske krydderurter i min udgave af kalv i dild, da jeg ikke havde voldsomt mange af dem, der blev foreslået i bogen.

Til dessert stod den på Den Danske Nationaldessert over dem alle – rødgrød med fløde! Jeg tjekkede for nylig med min mor, og jo jeg har fået det som barn. Jeg kunne dog bedre huske rabarbergrød og jordbærgrød, så det var en god mulighed for lige at genopfriske, hvordan nationalretten smager. Der er et utal af måder at lave den på – især er der forskel på hvilken type bær, man skal bruge – og jeg endte med at bruge en opskrift fra divxit.dk, hvor jeg præciserede hvilke bær, jeg brugte.

Kalv i dild

3 personer

400 g oksebov
1 bundt dild
salt og peber
en håndfuld frisk persille
4 laurbærblade
1 dl fløde
1 tsk majsstivelse

Skær kødet ud i mindre stykker – jeg valgte at skære det i små skiver, men du kan også skære det i tern, hvis du foretrækker det. Hæld så meget vand i en gryde, at det vil kunne dække kødet, tilsæt lidt salt og lad det koge op. Tilsæt derefter kødet, peber, persille, laurbærblade og stænglerne fra dilden – dildbladene gemmer du til senere. Skum grundigt, skru ned til jævn varme, og lad det simre, til kødet er rigtig mørt – det kan tage mellem tre kvarter og 1½ time alt efter udskæringen. I mit tilfælde tog det 45 minutter. Tag kødet op og lad suppen koge godt ind. Hæld det gennem en si og op i en skål og tag derefter to dl af suppen, som du hælder tilbage i gryden. Rør majsstivelsen ud i fløden og pisk det i suppen. Lad det kogle nogle minutter.

Tilsæt atter kødet, så det varmes op i saucen. Smag det til med salt og peber og tilsæt hakket dild lige inden serveringen.

Note: Kalv i dild blev serveret med kartofler og kogte bønner, og det smagte ganske fint. Heldigvis var der lidt mere smag i dilden, end jeg frygtede, men igen – det er en ret, som er ret mild i smagen, så principielt set burde den ikke kunne skræmme så mange.

Rødgrød med fløde 

4 personer

3 dl hindbær
2 dl jordbær
2 dl ribs
5 dl vand
1 dl sukker
2½ spsk. kartoffelmel

Skær jordbærrene i mindre stykker, hvis du bruger friske bær – ellers put blot alle bær i en gryde sammen med vandet. Når det begynder at koge, tilsætter du sukkeret og rører godt rundt. Lad det koge ved svag til middelvarme, indtil de er møre – det tager fem til ti minutter. Rør kartoffelmelet ud i lidt koldt vand. Tag gryden fra varmen og tilsæt jævningen under omrøring. Grøden må ikke opvarmes, når først jævningen er kommet i. Kom grøden i en skål og sæt den i køleskabet, til den er kold.

Note: Nu har jeg intet problem med at gøre småblasfemiske ting, så jeg spiste grøden med letmælk til, mens de andre brugte fløde. Det er en god og let grød – dejlig frisk og sommerlig – så hvis du ikke har prøvet rødgrød før, så skal du bestemt unde dig selv det.

rødgrød med fløde, hindbær, jordbær, ribs, grød, frugtgrød, dessert, dessertgrød


16 thoughts on “Kalv i dild, rødgrød med fløde”

 • Det lyder som en lækker ret, mon det er det som også kaldes kalvefrikassé? Anyway, det ryger på listen 🙂

  Jeg ELSKER rødgrød – og jeg spiser der med skummetmælk, måske med en sjat kaffefløde i – hvis det går rigtig højt. Faktisk elsker jeg grød af enhver slags, vi får det bare alt for sjældent.
  Min mormor lavede stikkelsbærgrød, det holdt jeg meget af, men også kirsebær, jordbær eller hindbær…..

  God weekend.
  Mange hilsner
  Birthe

 • Herligt som du får prøvet mange af de gamle retter af, for fordi er gamle, behøver det jo ikke betyde, at de ikke er brugbare i dag, der findes mange skønne gamle retter, som sagtens kunne indgå i en moderne husholdning, gerne med nogle justeringer.
  Knus
  Vibeke

 • Hvor er du god. Det er en rigtig fin rose. Snart så rysterne du dem ud af ærmet. Grith er en god lærermester. Det lyder til at i har haft en hyggelig aften Jeg kommer også gerne til middag hvis det skulle være 😉 God weekend til dig.

 • Wauw, sikke en flot rose, du fik lavet! Når jeg ser din rødgrød kommer jeg pludselig i tanker om, hvor meget jeg savner denne dejlige dessert. Det må der rådes bod på 🙂

  Ha' en rigtig god weekend, Piskeris!

 • NYBH – mange tak! Det er det ikke helt, men umiddelbart minder de om hinanden. I kalvefrikassé er der gulerødder, ærter og ind imellem også porrer i.

  Og jeg tror, jeg vil til at indføre frugtgrød igen som en del af repertoiret herhjemme. Det er nemlig en rigtig god form for dessert, de fleste kan lide det, og så er det jo pivnemt at lave 🙂

  Også god weekend til dig!

 • Vibeke – det er nemlig det. En del af retterne er jo ret lette at lave og kan tilmed også være ret billige (hjerter for eksempel), så det burde være noget, flere kastede sig over. Omvendt har mange jo vænnet sig til retter med masser af krydderier (mig selv inklusiv), og derfor kan de gamle retter godt være lidt flade i smagen. Men det kan man jo bare lave om på – en ret må, som du selv skriver – jo gerne justeres.

 • Vibeke – mange tak! jeg syntes også, det gik fint, selvom det var noget af et pillearbejde! Og du skal passe på, hvad du siger, for så bliver du bare sat til at lære mig flere pyntetricks! 😀

  God weekend!

 • Madame – tusind tak! Det var lige før, jeg skulle plante den i haven! (især hvis det giver flere blomster :-D)

  Også god weekend til dig!

 • Ajjj, hvor er den rose fin. Lavede du flere spændende kageting?

  Jeg har gang i en Lambethkage her i weekenden. Det bliver sjovere og sjovere, jo mere man arbejder med de sprøjteposer/-tyller. Men forarbejdet med at bage kage, skære den pænt til, smøre op og rulle fondant … det er altså knap så spændende;)

  Kalv i dild – har aldrig smagt det. Men det lyder som en ret, jeg godt tør sætte tænderne i;) Har dog lidt svært ved at forestille mig dildsmagen i en varm ret.

  Uhm, rødgrød er dejligt. Men jeg laver det stort set aldrig. Det skal der laves om på!! Så tak for inspirationen.
  🙂

 • Flot begynder rose…. Du skal nok blive rigtig god til det 🙂
  Den første er altid den sværeste, derefter går det nemt… Jeg kommer også gerne forbi en dag, der er jo også andre blomster end roser 😉 SMILER

 • Mrs Cakeaholic – mange tak! Det var sjovt at prøve. Jeg ved ikke endnu, om det er noget, jeg for alvor vil kaste mig ud i, da det jo kræver en del arbejdsredskaber.

  Hehe! Det er godt at have forbindelser til dygtige folk! Jeg kan nemlig godt huske, hvor flotte blomster du laver 😉

 • Fin rose.
  Gammeldags mad er sjovt og lidt pudsigt at mad er kommet sådan på mode at dårlig fast food igen er kommet lidt i baggrunden. Og det er godt

 • Signe – mange tak! Ja, jeg synes også, det er sjovere at lave maden selv end at kaste sig over fast food. Og så hjælper det også på det, at vi kender mange, der også er glade for mad, så det bliver noget at mødes om 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *