Rabarbertærte med lakrids og marengslåg

Rabarbertærte med lakrids og marengslåg

Rabarbertærte i januar måned?! Stil dig selv spørgsmålet: “Hvornår har du allermest brug for lidt sommer og solstråler på tallerkenen?” I januar og februar! Derfor sørger jeg altid for at plukke godt med frugter og bær i løbet af sommeren og efteråret, som jeg kan nyde, når der virkelig er brug for det. Ofte er jeg så påpasselig med at bruge det, at jeg pludselig får travlt med at rydde ud i det, når vi kommer til slutningen af vinteren, og i år er det kun blevet værre. Vi har nemlig ikke haft blender i et halvt år nu og derfor heller ikke har lavet det vanlige antal smoothies.

Jeg ved, at min svigermor holder af rabarber, og da jeg fik en del af hende i sommers, som jeg frøs ned, så var det meget oplagt at lave en rabarbertærte til hendes fødselsdag i dag. Samtidig kunne jeg så også medbringe en flaske rabarbersaft (lavet på svigerindens rabarber), for det er den bedste saft, du kan få. Jo det er!

Jeg så på et tidspunkt en dejlig opskrift på rabarbertærte hos Himmelske Kager, som jeg valgte at lege lidt videre med. Jeg tilføjede lakridspulver, for lakrids og rabarber klæder hinanden godt, og så erstattede jeg lidt af hvedemelet med kamutmel. Jeg kan godt lide at bruge en sjat grovere mel i kager, for det giver lidt mere bid og fylde, men jeg var desværre løbet tør for fuldkornshvedemel, da jeg brugte det sidste til dadelbollerne. Jeg brugte også lidt ekstra vaniljesukker, ligesom jeg justerede et par ting mere.

Rabarbertærte med lakrids og marengslåg

ca. 10 personer

Dej:
125 g smør
50 g kamuthvedemel
125 g hvedemel
100 g rørsukker
1 tsk vaniljesukker
1½ tsk bagepulver
et knips salt
2 æggeblommer
4 spsk fløde

Fyld:
500 g rabarber, skåret i 1 cm stykker
(samt 1 spsk majsstivelse, hvis det er frosne rabarber, du har tøet op)
1½ spsk mørk sirup
1 tsk lakridspulver – brugte den fra Johan Bülow

Marengsmasse:
3 æggehvider
175 g rørsukker
80 g grofthakkede hasselnødder

Hæld begge typer mel i en skål og smuldr smørret i det. Tilsæt resten af ingredienserne til dejen og ælt det sammen. Fordel dejen i et smurt tærtefad på ca. 26 cm i bredden – husk at bruge et fad som har mindst tre cm i dybden og gerne lidt mere. Hæld rabarberstykkerne ud over bunden (hvis det er nogen, du har tøet op, så er det en god idé at dræne dem samt strø lidt majsstivelse ud på dejen, inden du fordeler rabarberstykkerne på den). Hæld sirup over og bag tærten ved 190 grader i ca. 25 minutter. Afkøl tærten let og drys så lakridspulveret over.

Pisk æggehviderne stive og tilsæt sukkeret lidt efter lidt, så det bliver til en sej marengs. Hak nødderne og vend dem i marengsmassen og fordel den derefter ud over tærtefadet, så den danner et låg over rabarberne. Bag din rabarbertærte igen – denne gang ved 180 grader i 18-20 minutter, indtil marengsen er let gylden. Servér kagen lun.

Note: Denne rabarbertærte er en dejlig frisk og sommerlig tærte til folk, som foretrækker kager, der ikke er hvinende søde. Selvom der er marengslåg på denne rabarbertærte, så giver de syrlige rabarber samt lakridspulveret et godt modspil og skaber en fin balance mellem syre og sødme.22 thoughts on “Rabarbertærte med lakrids og marengslåg”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *