Den store påskefrokost – del 2

Den store påskefrokost – del 2

Efter en lille pause i påskefrokosten, hvor jeg kunne forberede de næste par retter, og hvor gæsterne hjalp med lidt opvask, tog vi hul på anden del af middagen. Her blev der serveret gammeldags frikadeller, leverpostej, hønsesalat, stegt lammekølle med abrikoser samt en grøn salat.

Hønsesalaten fandt jeg inspiration til i Camilla Plums bog ‘Mormors mad. Jeg skulle dog nok have brugt en større kylling end den, jeg brugte i retten, og så glemte jeg at putte kapers i.

Stegt lammekølle med abrikoser

1 lammekølle
1 håndfuld abrikoser
2 spsk abrikosmarmelade
et par kviste friske rosmarin
et par skvæt æblecider og æbleaperitif
salt

Stik små lommer i lammekøllen med en skarp kniv. Skær abrikoserne i strimler og stik dem ned i lommerne. Smør overfladen med abrikosmarmelade, drys frisk rosmarin over og læg lammekøllen i et fad. Hæld lidt æblecider i bunden af fadet og stil det ind i ovnen ved 150 grader. Steg det et par timer – denne her skulle have 2½ time – indtil kødets temperatur er på 70 grader (måles med et stegetermometer). Sørg for at hælde lidt æblecider og/eller æbleaperitif over stegen en til to gange i timen. Lad stegen hvile en halv time inden servering og husk at krydre med lidt salt.

Note: Jeg elsker at stege lammekød i længere tid, for det gør det ekstra mørt og saftigt. Lammekøllen kom ikke helt til sin ret, da den blev serveret til sidst sammen med salaten, men til gengæld er der rester af den, og dem skal der trylles med i morgen! Salaten har jeg ikke billede af, men den bestod af to forskellige salathoveder, friske asparges, ristede pinjekerner, finthakket snackpeber og citronolie.

Hønsesalat

150 g knoldselleri
lidt hvidvinseddike
50 g bacon i skiver, ristet og hakket i små tern
kødet fra en halv kylling, kogt
2 spsk creme fraiche
2 bundter hakkede, friske krydderurter – jeg brugte dild og persille

Mayonnaise:
1 æggeblomme
1 spsk dijonsennep
2 spsk hvidvinseddike
1 tsk salt
2 dl rapsolie
1 spsk revet citronskal

Skræl sellerien og skær den i tern, der koges møre i vand. Vend dem i lidt hvidvinseddike bagefter. Findel kyllingekødet. Rør æggeblomme, hvidvinseddike, citronskal, dijonsennep og salt sammen med en håndmikser – vær meget opmærksom på, at æggeblommen skal have samme temperatur som den olie, du skal blande i – ellers skiller mayonnaisen. Tilsæt olien lidt efter lidt, mens du pisker hurtigt. Vend selleritern, kylling, creme fraiche, mayonaise og de hakkede urter sammen og tilsæt baconen til sidst. Smag til med salt og evt. lidt eddike.

Note: Fin salat, som passer sig rigtig godt til en påskefrokost. Det bliver dog ikke en af mine yndlingsretter, da den smagsmæssigt ikke lige er mig, men det var spændende at prøve at lave.

hønsesalat, kylling, svinekød, knoldselleri, bacon, creme fraiche, dild, persille, æggeblommer, æg, dijonsennep, sennep, hvidvinseddike, rapsolie, citroner


9 thoughts on “Den store påskefrokost – del 2”

 • Hihihi… Sådan havde jeg det også med deller i mange år.. Men nu laver jeg dem helt gammeldavs.. Det vil sige jeg bruger havregryn i stedet for mel og rasp..

  Hyggehygge
  Marianne

 • Jule Mig – jeg ved heller ikke, hvorfor jeg ikke kan lade de stakkels frikadeller være, men hver gang bliver jeg bare nødt til at prøve noget nyt at putte i! 😀

  Jeg overvejede også havregryn, men ombestemte mig i sidste øjeblik 🙂

 • Lækre ting. Kender det med frikadellerne… – men de traditionelle er nu ikke dårlige:)

  Det lyder spændende med abrikoserne til lammet. Det har jeg ikke prøvet.

  Så venter vi bare på del 1 … ja, ikke for at stresse dig ;D

 • Hanne – det er jo det – og nu fik jeg også lavet en kæmpeportion, så jeg kunne fodre fryseren lidt 😉

  Og jeg nægter at skrive del 1 igen – men jeg vil se, om ikke jeg kan nå del 3, inden jeg skal i seng! 😀

 • Du har da rigtig været i gang med gammeldags retter, det ser rigtig hyggeligt ud!
  Ang. hønsesalat, tror jeg ikke lige, at den opskrift er min smag, men smag og behag er heldigvis forskellig.
  Jeg syntes din lammekølle lyder ret interresant, hvor har du fået den ide fra, at bruge abrikoser?
  Knus
  Vibeke

 • Vibeke – det var helt bestemt også hyggeligt at nørkle med 🙂

  Jeg har på et tidspunkt set en opskrift på en udbenet lammekølle fyldt med krydderurter og abrikoser, og den idé kunne jeg godt lide. Derfor overvejede jeg at lave det, men så syntes jeg alligevel, det var for besværligt i forhold til alle de andre ting, jeg også ville lave, og så endte jeg med at lave en glaseret udgave i stedet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *