Forberedelser til påskefrokost

Lørdag var en travl og trættende dag. Jeg lagde ud med at vågne et par timer for tidligt og kunne ikke falde i søvn igen. Så nåede jeg til gengæld et par ting, inden jeg skulle til træning om formiddagen. Det er der som sådan ikke noget nyt i, men det var ekstra lang træning denne gang, da BodyCombat var udvidet med en halv time på grund af påsken. Så jeg snuppede en times Stram Op og 1½ times BodyCombat. Så er der vist også god samvittighed i morgen, når vi skal holde påskefrokost!

Efter træning fik vi handlet de sidste ting ind, og så blev jeg sat af derhjemme, mens gemalen susede forbi forældrene. Jeg kunne derefter nå nogle huslige ting, inden han kom hjem – og overraskede ved at fortælle, at han havde set et godt tilbud på havemøbler, og om vi skulle overveje dem? Efter ekstrem kort overvejelsestid var vi på vej ud af døren igen for at købe et bord og seks havestole! Godt nok var butikken løbet tør for borde, men de bliver leveret igen på torsdag, så nu har vi også fået klaret den beslutning. Dejligt.

Og ellers stod lørdagen i madlavningens tegn. Påske er ligesom jul præget af danske madtraditioner, og jeg vil da gerne indrømme, at det var en af hovedgrundene til, at jeg valgte dette tema for april. Det gør det unægtelig noget lettere at få lavet dansk mad, når der er en så oplagt chance som denne!

Jeg bagte blandt andet to rugbrød – og leverpostej for første gang i mit liv! Jeg så en opskrift på Anjas Opskrifter, som jeg tilpassede. Det var uhyre let og noget, som jeg vil eksperimentere videre med en anden gang.

Opskrifterne til rugbrødene fandt jeg inspiration til i Amos ‘Den store bagebog 2’. Jeg pillede dog en lille bitte smule ved den første og endnu mere ved den anden.

Leverpostej
6 små alubakkerleverpostej, pålæg, svinelever, svinespæk, løg, smør, mælk, hvedemel, æg, allehånde

1 kg hakket svinelever
½ kg hakket svinespæk
2 store løg
75 g smør
6 dl letmælk
3 spsk mel
8 små æg
5 tsk salt
1 tsk peber
1½ tsk stødt allehånde

Riv løgene på et rivejern og bland det grundigt med svinelever og svinespæk. kog mælk og mel forsigtigt op, så du laver en jævnet sovs af det – husk at røre omhyggeligt og hele tiden. Afkøl sovsen, inden du blander den med levermassen. Tilsæt bagefter æggene under kraftig piskning.

Levermassen smages til med krydderierne og hældes i smurte forme. Læg evt. baconskiver oven på leverpostejen – jeg gjorde det dog ikke. Bag dem ved 180 grader i 50-60 minutter.

Note: Jeg har nippet lidt til et hjørne, og det virker ganske lovende. Jeg tror, den bliver god sammen med de champignons og bacon, som den skal serveres med senere i dag!

Gulerodsrugbrød
1 stk.gulerodsrugbrød, rugbrød, brød, surdej, rugmel, sigtemel, rugkerner, gulerødder, gær

175 g surdej
½ kg groft rugmel
200 g sigtemel
100 g skårne rugkerner
1 spsk groft salt
100 g revne gulerødder
6 dl lunkent vand
12 g gær

Opløs gæren i vandet og tilsæt alle de øvrige ingredienser undtagen gulerødderne. Ælt dejen godt igennem og tilsæt derefter gulerødderne. Ælt dejen igennem igen og lad den hæve – tildækket og lunt – i ca. to timer.

Kom dejen i en rugbrødsform og glat overfladen med en våd dejskraber. Drys evt. kerner på – jeg brugte solsikkekerner, hvilket sikkert vil forvirre gæsterne, når det andet rugbrød faktisk er med solsikkekerner…

Lad brødet hæve i mindst en halv time – den skal gerne hæve kraftigt på relativ kort tid og ellers giv den lidt mere hævetid. Bag den på nederste rille i en forvarmet ovn ved 180 grader i en time og et kvarter.

Groft solsikkerugbrød
1 stk.solsikkerugbrød, rugbrød, solsikkebrød, rugkerner, fuldkornsrugmel, hvedemel, solsikkekerner, A38, gær, mørk sirup

225 g skårne rugkerner
300 g fuldkornsrugmel
300 g hvedemel
60 g solsikkekerner
3 dl vand
½ l A38
25 g gær
2½ tsk salt
1 tsk mørk sirup

Kog vandet sammen med rugkerner og solsikkekerner i ca. fem minutter. Lad det køle lidt af, inden du tilsætter A38. Når blandingen er så afkølet, at den er håndvarm, blander du gæren grundigt i. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt det grundigt igennem – det er lettest på en røremaskine, eller hvis du har en god portion tålmodighed. Lad dejen hæve tildækket og lunt i ca. 45 minutter.

Bred dejen ud i en rugbrødsform og glat den oven på med en våd dejskraber, så overfladen bliver jævn og glat. Prik overfladen med en gaffel og lad brødet efterhæve – lunt og tildækket – i ca. en halv time. Bag brødet i en forvarmet ovn på 185 grader på nederste rille i ca. en time og et kvarter.

16 tanker om "Forberedelser til påskefrokost"

  1. Hvor ser det lækkert ud alt sammen, Piskeris! Der er ikke noget så dejligt som en hjemmelavet, lun leverpostej.
    Og tillykke med havemøblementet.

    Ha' en god påskedag!

  2. Hvem der bare skulle til frokost hos dig, det ser rigtig lækkert ud! 🙂

    Jeg har aldrig prøvet at lave leverpostej, jeg kan simpelthen ikke få mig selv til at stå med lever! Jeg ved godt det måske er lidt underligt, men en af grundene til at jeg i sin tid ikke blev kok, var at jeg skulle tage indvolde ud af fjerkræ og fisk – og så stå med indmad. Det er bare nogle ting jeg ikke kan….

    Rigtig god påskefrokost og tillykke med havemøblerne 🙂

    Mange hilsner
    Birthe

  3. Madame – mange tak! Det blev også et ret imponerende bord – jeg håber, jeg får blogget noget mere om det i løbet af aftenen. Allerede da vi var færdig med fiskeretterne, var jeg temmelig mæt, men jeg tror også, at brødet mættede ekstra godt 🙂

  4. Garn, hund og kat – jeg husker det også som noget rigtig godt fra min barndom, hvor min mor plejede at lave det. Denne her blev ganske udmærket, men gemalen ville godt have haft den mere krydret – så det får han næste gang, jeg laver det 🙂

  5. NYBH – tusind tak – og der kommer altså mange flere retter på bloggen, når jeg lige får skrevet det ned 🙂

    Gemalen var heller ikke helt tilfreds med at gøre rent efter leverpostejsfremstillingen, da det jo er noget snasket noget, men jeg synes nu, det hjalp en del, at jeg kunne købe det færdighakket.

  6. MissMuffin – de blev heldigvis også ret vellykkede 🙂 Gode, saftige, bløde – uden at smuldre unødigt eller være 'bløbbede'. Eneste lille minus ved dem var, at de begge mætter rimelig godt, så jeg burde måske have lavet nogle, der var med færre kerner – man skal jo kunne spise en del til en påskefrokost! 😀

  7. Lækre sager. Jeg er dog heller ikke fan af at hakke lever … godt nok en klam affære. Men det smager jo godt og det er heldigt, at der går nogle timer, fra man har den klamme blanding til postejen står færdig – så har man ligesom glemt det lidt ;D

  8. Hanne – mange tak! Hehe, nej, det er ikke særlig appetitligt at arbejde med, men resultatet er heldigvis så godt, at jeg alligevel vil gøre det igen på et andet tidspunkt .-)

  9. Pingback: Den store påskefrokost – del 2 | Piskeriset på eventyr

  10. Pingback: Retter til det store julefrokostbord | Piskeriset på eventyr

  11. Pingback: Retter til det store julefrokostbord | Piskeriset på eventyr

  12. Pingback: Den store påskefrokost – del 1 | Piskeriset på eventyr

  13. Pingback: Den store påskefrokost – del 2 | Piskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *