Skidne æg

Skidne æg

Beklager, men skidne æg er altså ikke et særlig charmerende navn til en ret! Ikke desto mindre er det en glimrende frokostret og et meget oplagt indslag til påskefrokosten. Retten kan dog laves året rundt.

Jeg skelede lidt til opskriften på skidne æg i ‘Mormors mad’, men endte med at være ret rebelsk på sennepsfronten, da jeg ikke havde de typer sennep, der blev foreslået i opskriften. Og så havde jeg heller ikke sødmælk, så retten blev lavet med lidt fløde.

Skidne æg

2 personer

2-4 hårdkogte æg
purløg

Sennepssauce:
15 g smør
1 spsk hvedemel
1 dl fløde
1 dl vand
2 spsk saltsyde-sennep
1 tsk dijonsennep
salt og peber

Smørret smeltes i en gryde ved middelvarme – uden at tage farve. Pisk hvedemelet i og rør ofte i det. Lad det bruse op i et par minutter, inden du hælder fløden og vandet i af flere omgange, mens du pisker. Lad det koge ved svag varme i otte minutter – sørg for at røre ofte i det. Tag gryden af varmen og rør sennep og krydderier i. Servér saucen sammen med hårdkogte æg og purløg og voilá – så er der skidne æg!

Note: Æggene smager – trods det ucharmerende navn – ganske fint – især sammen med et stykke mørkt rugbrød.



19 thoughts on “Skidne æg”

  • Ja jeg kan sgu heller ikke lide det navn, så hos mig hedder det æg i sennepsauce, og det kan jeg faktisk rigtig godt lide.
    Du skrev forleden at du havde en masse marinerede sild tilbage, hvad med at lave en gang Rømersild.
    Det er en eller to sildefilet på tallerkenen, og i små bunker rundt på tallerkenen, rødbeder i små tern, hakket løg, karpers, små varme kartofler, en karrydressing og en tomatdressing, dressingerne skal være cremede, brug evt. græsk yoghurt som grundvæske. Jeg fik dem serveret på Djursland for mange år siden, og det smager skønt.
    Knus
    Vibeke

  • Vibeke – det forstår jeg godt – det er altså ikke det bedstsælgende navn til en ret 🙂

    Tak for ideen, men jeg tror desværre ikke, jeg får det lavet – det er ikke en ret, jeg kan 'sælge' til gemalen, og det er lidt for omstændeligt til, at jeg vil lave det til mig selv 🙂

  • Altså… jeg synes det er sjovt med underlige mad retter.. og som så faktisk smager godt !!!

    Benløsefugle, lyder jo også ret klamt… Men smager fint !!! Er det egnetlig ikke også en gammel dans ret ???

    Hyggehygge
    Marianne

  • Jule Mig – straks jeg læste, hvad du skrev, kom jeg til at tænke på finker – det er da også et pudsigt navn til en ret! 🙂

    Gad vide, om jeg nogensinde har smagt benløse fugle…? Jeg kan huske, at jeg undrede mig en del over navnet, da jeg var barn. Men jeg mener også, det er en gammeldags ret 🙂

  • Åh, skidne æg! 🙂
    Min mormor lavede det og jeg har ikke fået det i mange år, men har gået og sagt til mig selv: “at nu skal det laves” – jeg må hellere få taget mig sammen…….

    Mange hilsner
    Birthe

  • NYBH – ja, det er jo en hurtig og let ret, så der er absolut ingen grund til at holde sig tilbage! 🙂

    (og så ikke et ord om hvor lang tid, det tog for mig før jeg fik prøvet at lave stegt flæsk med persillesovs…)

  • Det behøvs jo ikke være påske for at spise skidne æg … vi får det af og til fordelt over året, og med godt rugbrød eller små aspargeskartofler til er det guf. Selv om jeg plejer at smagssætte med fiskesennep. Vi kan godt lide det kradser lidt på tungen.

    Benløse fugle? Det er den gammeldanske version af romernes saltimbocca – kalvekød, røget spæk, salvie og så grydestegt. Jeg elskede det som barn, men har ikke fået det i snart mange år fordi godt kalvekød er så hysterisk dyrt, når man ikke længere har adgang til stalddørskøb.

  • Dana – jeg tror også, jeg vil putte mere stærk sennep i en anden gang, men jeg fik rimelig meget respekt for vores nuværende dijonsennep, da jeg lavede dildsaucen, så jeg var lidt nærig med den 🙂

  • Har aldrig smagt det – men tror, at jeg ville kunne lide det. Er ret meget fan af æg og mere og mere glad for sennep … så det skal prøves på et tidspunkt. Er sikker på, at jeg har én her i huset, som vil elske det.

  • Det er en ret, som var meget almindelig i min barndom og ungdom – dog blev den altid serveret med fiskesenneps-sovs og en skive franskbrød. Og man skal kunne smage, fiskesenneppen, så spar ikke på den.

    • Jeg tror aldrig, jeg stødte på den, mens jeg var barn (jeg kan i hvert fald ikke komme i tanke om det), men jeg kunne snildt finde på at servere den til frokost i løbet af sommeren – det er en rigtig fin frokostret 🙂

  • Mon ikke navnet kommer af farven på sovsen – det udtryk bruger man jo også i forbindelse med andre farver, f.eks. skiddengul om en ubestemmelig gul farve.
    Elsebeth

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *