Stenbiderrogn, ølbraisserede svinekæber og andre lækkerier

Stenbiderrogn, ølbraisserede svinekæber og andre lækkerier

Vi havde min rejsende onkel Mac og hendes kæreste på besøg i går aftes, og da vi nyder at spise ude sammen med dem, så var det også oplagt at kreere en større menu i dagens anledning. Vi får nemlig ikke spist ude med dem i hverken denne eller næste måned.

Forretten – stenbiderrogn med blomkålscreme – og hovedretten – ølbraisserede svinekæber – var rimelig små, for jeg havde valgt at dyrke dessertkonceptet noget mere denne gang, så den største ret var faktisk desserten. Osteanretningen blev også rimelig stor, men det var knapt så velovervejet. Heldigvis smagte den godt.

Forretten fandt jeg inspiration til på fri.dk, hvor jeg dog erstattede rygeost med flødeost naturel og ændrede lidt på mængderne, mens opskriften på tærterne er en videreudvikling af en, jeg så i ‘Økologisk køkken året rundt’. Jeg endte faktisk med at redefinere fyldet godt og grundigt, men det smagte fint. Osteretten så jeg i et blad hos frisøren, men jeg kan desværre ikke huske, om det var i et gammelt nummer af Boligliv eller Isabellas, og desserten så jeg på The Pioneer Woman Cooks, hvor du også kan se en mere udførlig vejledning i, hvordan desserten laves.

Blomkålscreme med dildolie og stenbiderrogn

4 personer 

Blomkålscreme:
½ blomkål
½ liter sødmælk
1 spsk flødeost naturel
salt
citronsaft

Dildolie:
nogle kviste frisk dild
½-1 dl vindruekerneolie
lillebitte smule salt

Topping:
150 g stenbiderrogn (Få evt. fiskehandleren til at rense den for dig)
2 skiver rugbrød, der skæres i små tern
vindruekerneolie samt evt. lidt sukker

Kog blomkålen mør i mælken. Blend blomkålen sammen med en dl af den varme sødmælk samt flødeosten til en glat og fin puré. Smag til med salt og lidt citronsaft. Pensl rugbrødet med olien og skær dem i små tern, der steges på en pande, til de er sprøde. Brug helst mørkt brød, men har du ikke det, kan du også bruge lyst rugbrød og så tilføje lidt sukker, så ternene karamelliserer. Smag stenbiderrognen til med salt. Bland dilden med olien.

Anret blomkålscremen i en dyb tallerken og dryp lidt dildolie over. Fordel stenbiderrogn og rugbrødstern ovenpå.

Note: Fin lille forret. Blomkålspureen får godt modspil af tilbehøret, så selvom det måske ikke lige er din yndlingsgrøntsag, så fungerer sammensætningen rigtig godt. Og så er det mængdemæssigt også en  lille forret.

Ølbraisserede svinekæber med løg og knoldselleri

4 personer 

300 g svinekæber
3-3½ dl påskebryg – jeg brugte en fra Rise
2 rødløg
150 g knoldselleri
salt og peber
nogle kviste frisk timian

Tænd ovnen på 200 grader. Svinekæberne brunes på en pande med lidt smør og en smule øl. Løgene skæres i tynde både og hældes på panden sammen med ca. halvdelen af øllen. Sæt taginen i ovnen. Lad kødretten simre lidt tid på panden, mens du skærer knoldsellerien i tern. Hæld ternene på panden og giv det et par minutter. Hæld resten af øllen på, giv retten lidt salt og peber. Tag taginen ud af ovnen og hæld kødretten over i den. Sæt den på den nederste rille i ovnen og skru ned til 150 grader. Læg en isterning i ‘dutten’ på toppen af taginen, og lad den hygge sig i ovnen i ca. 2½ time.

Note: Meget, meget mørt og lækkert! Ølbraisserede svinekæber smelter nærmest på tungen. Jeg vil nok vælge en lidt lysere øl næste gang, så retten bliver knapt så tung, men ellers er det en perfekt ret at tilberede i tagine.

Små tærter med forårsløg, ærter og hytteost

12 stk.

200 g hvedemeltærte, madtærte, hvedemel, smør, æg, hytteost, parmesan, emmenthaler, ost, æg, forårsløg, ærter, timian
lidt salt
125 g smør i tern
1 æg

Fyld:
200 g hytteost
60 g fintrevet parmesan
50 g fintrevet emmenthaler
1 æg
8 forårsløg, finthakkede
3 spsk ærter
1 tsk timian
salt og peber

Bland mel og salt og derefter smørret, der gnides godt ind i melet. Tilsæt ægget og ælt det sammen til en dej. Sæt den i køleskabet i en halv time. Tænd ovnen på 190 grader og smør en dyb muffinform med 12 huller med smør. Rul dejen ud til 3-4 cm tykkelse på et meldrysset bord og stik dejen ud i cirkler, så det passer med muffinformen. Jeg brugte en bred ramekin. Pres forsigtigt dejen ned i formens huller. Bag tærtebundene i ovnen i fire minutter. Egentlig skal man forbage dem, men jeg syntes, der var for meget pillearbejde over det. Til gengæld blev dejen lidt for blød af det, så jeg måtte glatte dem lidt ud med en ske, da de var begyndt at glide ned af siderne på formen.

Rør fyldet sammen og fordel det i tærterne. Bag dem i ovnen – i opskriften stod der 10 minutter, men mine skulle have 20 minutter. Serveres lune.

Note: Glimrende som tilbehør og lidt tungere i det, end jeg forventede. Jeg brugte fire i går og vil bruge resten til frokost i dag, hvor vi igen får gæster.

 

Friteret camenbert

friteret camembert, dessert, camembert, ost, hvedemel 2 æg, rasp, vindruekerneolie4 personer

1 camembert i otte stykker
1 dl  hvedemel
2 æg, piskede
4-5 dl rasp
½ l vindruekerneolie

Vend camembert i mel og derefter i æg og rasp – og derpå igen i æg og så i rasp. Fritér ostene i den kraftigt opvarmede olie i tre-fire minutter, til de er gyldne. Servér med blommesirup.

Note: Uforskammet god måde at få ost på! Selv de to osteskeptikere ved bordet syntes, at kombinationen med den friterede ost og blommesiruppen var en god idé. Det er dog en ret stor anretning, da ostestykkerne selvfølgelig bliver noget større af at blive indkapslet i raspdej og derpå friteret, så portionen burde måske have været mindre.

Blomsterpotte med is

4 personerblomsterpotte med is

4 urtepotter
En god mængde is
– jeg brugte blandt andet kaffeis med syltet appelsin
Kage – for eksempel chokoladekage eller sandkage
Oreos-kiks
Sugerør
Blomster

Tag fire nye urtepotter og vask dem grundigt. Skær noget kage til, så det passer med bunden af urtepotten og læg det ned i. Skær et sugerør til, så det er næsten lige så langt som potten – det må ikke stikke op over kanten af potten, for det skal kunne dækkes af ‘jord’. Stik sugerøret ned i kagen og fyld op med is omkring den. Knus Oreos-kiks i en blender, så det bliver helt findelt og ligner jord. Drys det oven på is, indtil det dækker. Stik en blomst i sugerøret – og tadaaaa – du har nu en dessert, der ligner en urtepotte!

Note: Gæsterne så ret overraskede ud, da de fik desserten serveret, og jeg fik det der ‘nu er du for mærkelig’-blik! Men efter at have kigget skeptisk på blomsterpotten og derpå lyttet til gemalens forsikringer om, at det var altså spiseligt (dog ikke selve blomsten og potten!), så gik de i gang. Jeg synes, det er en fantastisk gimmick, og man kan jo variere indholdet lige så meget, man lyster.
Et kig ned i potten under spisningen…26 thoughts on “Stenbiderrogn, ølbraisserede svinekæber og andre lækkerier”

 • Ej en genial idé med blomsterpotten og kan godt forstå at gæsterne har kigget mærkeligt på dig.
  Men det skal da helt klart prøves en dag 🙂
  Tak for al den gode inspiration man får herinde.

 • Hvor herlig en ide med urtepotterne.
  I det hele taget ser/lyder din middag skøn, – dine gæster må have nydt det!
  Knus
  Vibeke

 • Du er en kunstner i et køkken og jeg kan kun sige (igne) jeg vil meget gerne inviteres til middag hos dig 😉

  Det hele ser bare så lækkert ud, sikke en sammensætning af mad – og ideen til desserten er jo SKØN! – men jeg kan godt forstå at de kiggede lidt 🙂
  Går ud fra at du brugte urtepotter uden hul i bunden eller??? hvor store var de?
  Den ide må jeg helt sikkert kopiere engang…..

  God solskins-weekend.

  Mange hilsner
  Birthe

 • Jeg var også noget betaget af opskriften hos PioneerWoman, så forståeligt nok at du greb chancen til at lave det. Fedt at servere sådan en overraskelse til gæsterne 🙂
  Lækker forårsmiddag i det hele taget.

 • Litzy – tusind tak 🙂
  Jeg faldt også pladask for ideen, da jeg så beskrivelsen af fremgangsmåden – jeg elsker, når mad kan præsenteres på en ny, sjov og anderledes måde.

 • NYBH – uhh, taark 🙂
  Jeg ville gerne have brugt urtepotter på størrelse med dem, man kan købe krydderurter i, men jeg fandt kun nogen, der var nummeret større (og det var en af grundene til, at desserten blev så stor). I de her var der hul, men det var ikke noget problem, da chokoladekagen blokerede bunden, og der var en underskål til.

 • Signe – mange tak! Det var også skønt at kunne trække nogle flere forårsgrøntsager ind i madlavningen – jeg elsker, når årstiderne skifter, og der kommer afveksling i udvalget af råvarer 🙂

 • Wow, det pureste guf!

  Det er en skøn ide med blomsterpotten. Vi fik noget lignende på Malling & Schmidt og troede ikke vores egne øjne. Men jeg må sige at rosen lige giver et ekstra touch.

  Glæder mig til at se dig i morgen, har bestilt bord til sushi 🙂

 • Klidmoster – tak skal du have. Jeg kan godt huske dit indlæg, hvor du skrev om en urtepotte, og dengang tænkte jeg også “wauw, hvor er det en god idé!” Men nu er Malling & Schmidt jo også en fantastisk restaurant. På et eller andet plan er det nok meget godt, den ligger i Århus, for ellers ville jeg bare konstant sparer op til at spise der hele tiden 😉

  Og i lige måde! Det bliver så hyggeligt at komme over til jer 🙂

 • De der mini tærter ser bare SÅ gode ud… Og desserten med urtepotterne er bare vildt sjov !!!

  Jeg skal lave den en dag… Det har jeg faktisk truet med lige siden jeg så den på Jubii debatten første gang.

  Hyggehygge
  Marianne

 • Jamen, hvor er det da bar for monster sejt!!
  Jeg er vildt imponeret og meget misundelig! Mine gæster vil blive udsat for det snart, for så får jeg nok oss afvide at jeg er tosset:)
  Menuen lyder lækker, måske jeg også skal ha prøvet de der svinekæber- men så skal Kristian nok først ha afvide hvad det er når han har spist det:p

 • Du er (og jeg må nu bande) sgu bare fantastisk. Fantastisk menu – og især din dessert.
  Dine gæster er SÅ heldige at kende dig.
  Og du sendte mig også lige på nostalgisk rejse – kan huske i 80'erne, når der rigtigt skulle hygges, så fik vi sådan en camembert … Det var SÅ godt.
  Vi ses lige om lidt:)

 • Jule Mig – tærterne var ganske fine, og de passede også godt til frikadeller, som de blev serveret med i dag til frokost 🙂

  Og jeg er sikker på, at ungerne også vil synes om urtepottedesserten 😉

 • MissMuffin – mange tak 🙂
  Og er det ikke bare fristende at lave den dessert? Jeg må indrømme, at jeg gnækkede ret meget, da jeg så gæsternes ansigtsudtryk 😀

 • Hanne – hæhæ, mange tak 🙂
  Jeg tror ikke, at jeg selv har prøvet at få indbagt camenbert før, men jeg kan huske, jeg fik indbagt brie med syltetøj som barn og syntes, at det både var spændende og lækkert.

  Jep, det gør vi – jeg må hellere smutte i seng snart 😉

 • Heeyyy, der kom de igen, kæberne. Det er godt til dig, piske.
  Og dit urtepotte trick kunne jeg altså godt finde på at kopiere en dag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *