Braiserede svinekæber i hvidvin og æbler

Braiserede svinekæber i hvidvin og æbler

Svinekæber er blevet ret populære i løbet af de seneste fem år, og derfor er prisen i dag en noget anden, end den var for fem til ti år siden. Desværre. Det er nemlig et dejligt lille stykke kød, som kan blive supermørt, hvis du bruger det i simreretter.

Jeg har tidligere lavet ølbraiserede svinekæber og såmænd også svinekæber i påskebryg, men nu var det på tide at eksperimentere med hvidvin. Vi havde nemlig en dejlig flaske sommerhvidvin stående, og da sommeren er ved at være ovre, måtte vi hellere bruge den.

Svinekæber med hvidvin og æbler

3-4 personer

10 svinekæber, rensede
smør
2 løg, hakkede
2 dl kraftig grøntsagsbouillon
2 dl mild hvidvin
2 syrlige æbler
1 spsk friske timianblade
salt og peber

Smelt smørret i en gryde og brun svinekæberne i smørret. Tilsæt løgene og lad det simre et par minutter, inden du tilsætter hvidvin og grøntsagsbouillon. Læg låg på gryden og lad det simre en times tid. Fjern kernehus fra æblerne og skær æblerne i tynde både. Put dem i gryden sammen med timianblade og lad det simre i 10-15 minutter. Smag til med salt og peber.

Note: Møre som smør og lige til at spise med sugerør! Hvidvinen og æblerne klæder svinekæberne, og retten bliver knapt så tung i forhold til øludgaverne. Denne version egner sig ganske godt til sensommeren og det tidlige efterår.

Svinekæberne blev serveret sammen med – oh, hvilken overraskelse – en spidskålssalat! Denne version bestod af fintsnittet spidskål krammet med lidt æblegelé og vendt i hakkede hasselnødder, inden den blev smagt til med salt. Hurtig, let og dejlig tilbehør. Jeg elsker spidskål!



13 thoughts on “Braiserede svinekæber i hvidvin og æbler”

  • Det lyder simpelthen så lækkert!
    Jeg får ret tit svinekæber hernede på en af vores yndlingsrestauranter (med hele bagte hvidløg, mums!), og har tit kigget til dem hos min slagter, men har aldrig rigtigt “turde”, fordi jeg var sikker på, at der skulle noget ret avanceret til for at få dem til at smage godt… Har flere gange overvejet at “overfalde” en af de ældre damer, der køber dem hver gang, for en opskrift! 🙂

    Denne (og dine andre) svinekæbeopskrifter virker dog overraskende lette – så det kan være jeg skal ned til slagteren i løbet af ugen, og vove mig til at investere i et par svinekæber 🙂

    • Do it! Det meste af tiden står de blot og simrer, og de bliver simpelthen så dejligt møre og velsmagende. En af mine yndlings-simreretter 🙂

    • Lige præcis! Ellers forbinder jeg det mest med vintermad, men det var godt også at lege sig frem til en sommerversion 🙂

  • Hvor ser det godt ud – jeg har fået serveret brasierede svinekæber et par gange på restaurant, det smager simpelthen så skønt. Hvad koster det egentlig?

    – Anne

    • Det er meget forskelligt! Hos vores lokale slagter er det sindssygt dyrt. I Torvehallerne er det noget billigere. Her koster en svinekæber 10 kr. stykket. Du kan sandsynligvis finde frem til slagtere, der har det endnu billigere 🙂

  • jeg er vokset op med det vi kaldte klumper dengang, og har tit som voksen husmoder lavet det. Jeg syntes at den opskrift der blev brugt dengang var vidunderlig, sikke en sovs. klumperne blev bare brunet med salt og peber og derefter kom der vand ved og en persille dusk, og så stod det og simrede, og vi fik bare kartofler til med lidt surt og sødt, det smagte himmelsk. I dag er det ikke til at opdrive klumper, svinekæber, som de kaldes nu, i hvert fald ikke i supermarkederne….venlig en gammel husmoder

    • Nej, jeg er heller ikke stødt på dem i supermarkederne, så jeg skal altid til slagteren for at købe dem. Hyggeligt at høre om dine erfaringer 🙂

  • Vi har også tit købt svinekæber i kwickly. I Brande har de de. I hvert fald ofte. Og på dagen før sidste salgsdato til meget små penge. 🙂

    • Fedt! Jeg synes ikke altid, at de store supermarkeder er så gode til at have de lidt ‘skæve’ udskæringer i kølemontrene, så dejligt at høre, at det kan lade sig gøre 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *