Forloren hare – dansk farsbrød

Forloren hare – dansk farsbrød

Månedens svinekødstema er selvfølgelig en god anledning til at finde et par af de klassiske, danske retter frem. Udover karbonader/krebinetter har jeg også kastet mig ud i at lave en omgang forloren hare – en ret, jeg har fået mange gange i min barndom.

Forloren hare laves ofte på en blanding af hakket kalv og flæsk eller eventuelt blot på hakket svinekød. Jeg valgte det sidste, nu jeg har svinekødstema.

Jeg fik typisk retten serveret sammen med kartofler, sauce og syltede drueagurker. Det er måske ikke den mest sunde aftensmad, du kan spise, men nu ville jeg for en gangs skyld være traditionel. Jeg ‘skejede’ dog lidt ud og tilsatte timian til farsen. Sådan – living on the edge!

Forloren hare

ca. 6 personer

900 g hakket svinekød
2 æg
1 dl rasp
1½-2 løg, hakkede
salt, peber og timian

bacon – ca. to pakker
4 timiankviste

Rør det hakkede svinekød med de andre ingredienser. Jeg kan godt lide løg, og jeg valgte at hakke det relativt groft, så løgstykkerne kunne være med til at give farsen lidt mere struktur. Du kan selvfølgelig bruge mindre løg og hakke det finere, hvis du synes.

Form farsen til et farsbrød og læg det i et fad.

Dæk farsbrødet med tynde, lange skiver bacon. Sørg for, at stykkerne dækker lidt over hinanden, og at de bliver foldet godt ned under farsbrødet, så de ikke vipper op under bagningen.

Hæld lidt væske i fadet sammen med timiankvistene og sæt det i ovnen ved 200 grader i ca. en time.

forloren hare, farsbrød, hakket svinekød, svinekød, sauce, ribsgelé, drueagurker, brun sovs, æg, rasp, løg, bacon, timian

Mens kødet tilberedes i ovnen, kan du meget passende koge kartofler. Under dække af, at mange af vitaminerne sidder i skrællen, nøjedes jeg med at skrubbe kartoflerne grundigt, inden de blev kogt. Nej, det er ikke lige så pænt som de fine, hvide kartofler, jeg fik i mit barndomshjem, men det smager godt – og så hader jeg at skrælle kartofler.

Der skal selvfølgelig også en sauce til. Nu laver jeg ofte sauce på slump, men jeg mener, jeg gjorde således, da den forlorne hare var færdigstegt.

Sød ribssauce

2-3 personer

ca. 2 spsk ribsgelé
10 spsk væde fra fadet fra den forlorne hare
½ spsk majsstivelse
salt
lidt sovsekulør

Put ribsgelé og væde i en kasserolle og varm det op. Hæld majsstivelsen i en lille skål og tilsæt en lille smule af væsken fra kasserollen – kun en lille smule, så det er let at røre ud. Hælder du for meget væske i fra start, risikerer du, at det klumper. Du kan altid tilsætte lidt mere væske. Tilsæt den udrørte majsstivelse til kasserollens indhold og rør godt rundt. Lad det simre et par minutter og tilsæt så lidt kulør. Smag til med salt.

Note: Det er en ret sød sauce, men det skal det også være – det skal jo være lidt vildt-inspireret 🙂9 thoughts on “Forloren hare – dansk farsbrød”

 • Yaiiiiiikz, det er længe siden jeg sidst har fået farsbrød! Det lyder ikke som en rar ting, men hold nu op, hvor har jeg “fars-brød cravings”… (trods det at aftensmaden altså er indtaget)…

  Tak for reminderen. Måske man skulle lave sig sådan en bette sag snart! (eller bede den kære mutter om at lave det til mig) 😀

  • Sådan havde jeg det også! Jeg lavede græsk farsbrød for et par år siden, men ellers har jeg aldrig lavet det.

   Mener jeg fik det hos et vennepar for et par år siden, der har små børn – det er åbenbart en ret skattet ret hos børnefamilier, da den er let at lave, kan laves på forhånd og fryses ned (hurtig mad på hverdage), og børn elsker ofte retter med fars 🙂

 • Mmmmmh.. Lige netop den lækre sauce og sprøde, knasende drueagurker, er prikken over i’et på en gang forloren hare – vi får den dog med halv okse/halv svinefars, hos mine forældre (: Ser godt ud!

  – Anne

 • Jeg havde helt glemt denne skønne ret, men den må på menuen snart igen. Sikke flot du har lavet den med de lange, tynde skiver bacon 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *