November: Saucer

November: Saucer

November måneds benspænd er saucer… og måske også en enkelt sovs eller to.

Hedder det sauce eller sovs? Det er jo lidt en smagssag (høhø), men efter min mening er en sauce letflydende, mens en sovs er en mere kompakt sag – og ofte en mere gammeldags type i stil med dem, som mormor serverede, da du var barn…

Da jeg var barn (i 80’erne og 90’erne), fik jeg ofte klassisk dansk mad, hvilket indebar en hel del sovs og kartofler. I dag er det dog yderst sjældent, at vi får det, og det er lidt pudsigt, for vi kan godt lide det. Faktisk tror jeg ikke, jeg nogensinde har mødt en person, der ikke kan lide sauce/sovs. Så hvorfor spiser danskerne ikke sovs/sauce noget oftere?

Først og fremmest forbindes sauce/sovs ikke med en sund livsstil, hvilket et eller andet sted er lidt fjollet, for det behøver jo ikke at være de tunge og fede typer sovs, som man serverede i gamle dage. Samtidig tror jeg også, at en del mennesker tror, at det er vildt besværligt at lave sauce/sovs. Det er det ikke.

Jeg synes selv, jeg er rimelig god til at variere de saucer, jeg laver – når jeg en sjælden gang laver det – men jeg vil godt presse mig selv til at være endnu mere kreativ, så nu vil jeg lægge hovedet i blød for at finde på nogle saucer, som jeg endnu ikke har blogget. Der findes dog også et par enkelte klassiske saucer, jeg endnu ikke har prøvet kræfter med, så det skal jeg selvfølgelig også prøve denne måned.

Vil du have et indblik i, hvor forskellige saucer jeg har lavet, så er her et lille udvalg. Læg mærke til, at jeg synes, det er ret sjovt at servere bærsaucer sammen med blandt andet vildtkød – det passer nemlig rigtig godt sammen:
Brombærsauce – til vildt eller kraftigt oksekød
Solbærsauce – til vildt
Rødvinssauce med fløde – til rådyrkød
Rødvinssauce, kraftig – til rådyrkød
Gorgonzolasauce – til rådyrkød
Hindbærsauce – til fasan
Ribssauce – til farsbrød eller lignende klassiske danske retter
Ostesauce – til lasagne
Appelsinsauce – til andesteg eller stegt kylling
Blommesauce – til stegt and
Peberrodssauce – til roastbeef
Peberrodssauce – til sprængt kalvetunge
Æblesauce – til kalvekød
Sellerisauce – til klassiske danske retter
Bearnaisesauce – til en god bøf
Figen-ananassauce – til lammekød eller evt. kalvekød
Myntesauce – til lammekød
Jordnøddesauce – satayspyd eller lignende asiatiske retter
Citron-flødesauce – til laks

Se de saucer, jeg lavede denne måned13 thoughts on “November: Saucer”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *