Langtidsstegte andelår, blommesauce og sellerisalat med fennikelfrø

Jeg havde mine forældre på besøg, og her lavede jeg en sellerisalat til forret, da hovedretten var ret fattig på grøntsager. Sellerisalaten blev pyntet med et par tynde skiver lufttørret skinke, men det kan du udelade, hvis du vil have en ren vegetarudgave. Salaten egner sig også fint som tilbehør til et hovedmåltid.
Sellerisalat
4-5 personer
½ lille knoldselleri
1 spsk fennikelfrø
200 g creme fraiche
2 tsk dijonsennep
1-2 tsk akaciehonning
salt og peber
evt. lidt citronsaft
evt. fintskåret romainesalat
evt. lufttørret skinke
Knoldsellerien skrælles og skæres i tynde lange strimler. Fennikelfrøene ristes på en tør hede pande og knuses derefter i en morter. Rør creme fraiche, dijonsennep og fennikelfrø sammen og smag til med honning samt salt og peber. Lad salaten trække i ½-1 time inden servering – anret den gerne på små tallerkner, hvor du lægger den oven på lidt fintstrimlet salat.
Note: Kombinationen af selleri og fennikelfrø er ret god og bestemt ikke brugt nok – i hvert fald ikke i mit køkken. Men en god sellerisalat, som også vil gå godt sammen med lammekød.
Anden stegte jeg næsten på samme måde som ved anderiletten – dog med disse ændringer:
De fire andelår blev gnubbet med salt, og inden de kom i ovnen, blev de lagt i et fad, der blev drysset tørret timian over, og lårene blev penslet med blommesirup. Læg gerne lidt smør oven på – det glemte jeg. Lad dem stege i 1½-2 timer ved 140 grader, inden du dækker fadet med stanniol og lader stegningen fortsætte, indtil de har fået tre timer.

Blommesauce
4-5 personer
350 g gode, mørke blommer
100 g rørsukker
2 dl vand
1 stang kanel
2 stjerneanis
skallen fra en tredjedel af en økoappelsin
salt og peber
Udsten blommerne, hvis de ikke er det i forvejen, og put dem i en gryde med rørsukker, vand, kanel, stjerneanis og appelsinskal. Lad det koge op og sørg for, at det småsimre i mindst et kvarter. Tag kanel og stjerneanis op og fjern gryden fra varmen. Blend forsigtigt saucen med en stavblender – jeg ville godt have lidt struktur i saucen, så jeg gennemblendede den ikke 100% – og smag til med salt og peber.
Serveres lun sammen med andelår samt enten kogt perlebyg, perlerug eller ris.
Note: En dejlig kompakt og sød blommesauce, som gik godt i spænd med anden. Du kan evt. bruge endnu mindre sukker, hvis du er bange for, at den bliver for sød til din smag. Jeg brugte blommer, som havde en god ‘mørk’ smag og ikke var så søde, så der passede sukkermængden fint.
Du er altså nød til at skrive dine indlæg tidligere på dagen, så slipper jeg for at spise to gange om aftenen.
Det ser som altid, alt for lækkert ud.
Du skulle nu skamme dig lidt.
Uhmm, Piskeris, hvor ser det godt ud!! Den sellerisalat må helt sikker prøves, jeg er jo vild med knoldselleri 🙂
Mange hilsner
Birthe
Grith – jamen hvis jeg skriver indlæggene lige inden aftensmaden får jeg også klager 😀
Jeg vil tage det med at skamme sig op til revision… måske 😉
NYBH – mange tak! Den var også et hit – jeg kunne især godt lide de små fennikelfrø-overraskelser, da jeg havde valgt ikke at pulverisere dem til ukendelighed 🙂
This salad sounds so tasty!
Peggy – thanks! I liked it too 🙂
Det lyder rigtig, rigtig lækkert, Piskeris – og en spændende idé med blommesaucen, det tror jeg aldrig jeg har fået.
Jeg kan huske, at det allerførste, vi blev sat til i skolekøkkenet, var at lave en sellerisalat, men ikke nær så avanceret som din 🙂
Uuuy, hvor ser den salat læks ud 🙂 Og DRØMMER hede drømme om and; men det er skisemig svært at opstøve hernede. Har faktisk ikke set det – men måske jeg ikke kigger ordentligt efter. Nice touch med blommer, god idé.
Kh. Eva
Madame – jeg tænkte, jeg lige havde lyst til lidt and, nu hvor julen lå flere måneder tilbage – og så skulle den lige i godt frugtselskab 😉
Det er ellers godt husket – jeg kan ikke huske, hvad vi lavede som det første – men jeg kan huske, da en af drengene kastede så højt med pandekagerne, at en af dem klistrede sig fast i loftet 😀
EVA – tusind tak! Det havde jeg slet ikke tænkt over – er der andre fjerkræ, som I også har svært ved at skaffe?
Altså, har heller aldrig set gås… men har dog set andelever… så måske skal jeg bare lede de rigtige steder?!
Hej Piskeris 🙂
Den der sellerisalat er jeg altså nødt til at prøve en dag – den ser godt nok alt for lækker ud 🙂
De bedste hilsner fra
Anita
Liv og Mad
Ved nærmere eftertanke…. Du skal tage MAD med i bilen på lørdag. Gerne andelårene 🙂
EVA – enten det – eller også må du på jagt 😉
Miss A – mange tak! Jeg er blevet ret glad for knoldselleri de sidste par år, og sådan en salat kunne jeg snildt spise med jævne mellemrum 🙂
Camilla – jeg er bange for, at jeg har smidt knoglerne ud… hov, var det ikke det, du mente? 😉
Ho, ho, hooo 😀 Du kan da snildt nå at lave nogen nye 🙂
Camilla – vi startede 'projekt køkkenbord' her til aften, så der bliver ikke lavet mad de næste dage 😉
Nå, så okay da. Vi glæder os til hygge i bilen (med eller uden and og kager) 🙂
Camilla – så vil jeg til gengæld love, at jeg opfører mig næsten andægtigt og IKKE synger undervejs 😉