Osso buco i tomatsauce samt dobbelt chokolademousse med karamelstykker

Osso buco i tomatsauce samt dobbelt chokolademousse med karamelstykker

Efter de to forretter var fredagens hovedret osso buco i tomatsauce med en sort bønnesalat og blomkålspuré til. Osso buco-retten blev så fyldig og mættende, at der er til seks personer i retten, hvis du – som jeg – også serverer flere retter.

Osso buco i tomatsauce

4-6 personer

4 stk osso buco
smør
2 løg i smalle både
1 dåse flåede tomater
1 dåse tomatkoncentrat
2 dl rød- eller hvidvin
4 laurbærblade
1 tsk korianderfrø
1 tsk sorte peberkorn
200 g champignons, grofthakkede
5 spidskålsblade, fintsnittede

Skær tre-fire snit i hinden på hver osso buco. Svits løgene i smørret i et minuts tid og brun derefter kødet på begge sider i gryden. Tilsæt hvidvin, flåede tomater, tomatkoncentrat, og krydderier og lad det simre under låg i halvanden times tid, hvor du vender kødet et par gange undervejs. Hæld derefter champignons og spidskål i gryden og lad det simre videre en times tid. Smag til med lidt salt og peber.

Note: Jeg plejer ikke at lave osso buco med tomat, men det må jeg helt bestemt gøre igen, for retten blev dejlig fyldig og lækker. Jeg smed krydderierne direkte i retten, men har du ikke lyst til små peberoverraskelser i maden, kan du selvfølgelig bruge en lille krydderi-si eller anden form for indpakning, så du kan fiske krydderierne op igen, inden du serverer retten. Jeg kunne dog godt lide de små peberkorn i retten.

Blomkålspuré

4-5 personer

1 blomkål
2½ dl letmælk
salt og peber

Skær blomkålen i mindre buketter og hæld dem i en gryde med mælk. Lad det koge ved middelvarme, til blomkålen er mør, og blend den så. Smag til med salt og peber. Giv den evt. et par minutter mere på komfuret, hvis pureen er for våd.

Note: Jeg var overrasket, hvor meget smag der var i pureen, hvor blomkålen trådte tydeligt frem, men pureen var måske lige lovlig blød i forhold til, hvad jeg kan lide, så en anden gang vil jeg overveje at putte lidt finthakket blomkål til at give mere struktur og bid.

Sort bønnesalat

– sorte bønner (udgør ca. halvdelen)
– søde kartofler (sweet potatoes) (udgør en fjerdedel)
– gulerødder (udgør en fjerdedel)
– lidt smør
– lidt salt og peber

Læg bønnerne i blød dagen før. Derefter skal de koges som anvist på pakken (ca. 30 minutter), inden vandet hældes fra. Skær gulerødder og søde kartofler i små tern og steg dem i smør i nogle minutter. Vend dem i bønnerne og smag til med salt og peber.

Note: Ind imellem glemmer jeg, hvor godt bønnesalat kan være som tilbehør, og denne var et fint alternativ til kartoffelmos eller lignende, som tit bliver serveret til osso buco.

Til dessert fik vi hvid- og mørk chokolademousse dækket med knasende karamelstykker. Jeg havde set retten i kogebogen ‘Chokolade’, hvor jeg brugte pasteuriserede æg og justerede mængderne i opskriften, så det passede med de mængder, man køber den type æg i. Vi har ikke ovnfaste portionsglas, så i stedet for at strø rørsukker på moussen og grille det, så det ville karamellisere, fordelte jeg i stedet rørsukkeret på et stykke bagepapir og grillede det i ovnen, til det blev til én stor karamelplade, som jeg afkølede og brækkede i små stykker. Derudover fik jeg lavet en tanketorsk undervejs, da jeg ville piske flødeskummet til begge mousser på samme tid – hvorefter jeg fik blandet al flødeskummet med den smeltede mørke chokolade, inden jeg kom i tanke om, at jeg skulle have gemt halvdelen til den hvide chokolademousse! Jeg synes dog, at resultatet blev ganske godt, men desserten blev derved også større, end den først var tiltænkt, så den kan godt strække til flere end de fire portioner, den oprindeligt var tiltænkt.

chokolademousse, karamellåg, mørk chokolade, kaffepulver, hvid chokolade, æg, rørsukker, vanilje, fløde

Dobbelt chokolademousse med karamelstykker

6-8 personer

Mørk chokomousse:
75 g mørk chokolade
1½ tsk instant kaffepulver
2 past. æggeblommer
1½ past. æggehvider
1½ spsk vaniljesukker
1 spsk rørsukker
1½ dl fløde

Lys chokomousse:
75 g hvid chokolade
3 past. æggehvider
1 spsk rørsukker
1½ spsk vaniljesukker
1 dl fløde

80 g rørsukker til karamelstykker

Hak den mørke chokolade og smelt den sammen med kaffepulveret over et vandbad. Pisk æggeblommerne og vaniljesukkeret, så det bliver hvidt og skummende. Pisk æggehviderne stive i en anden skål og tilsæt rørsukker lidt ad gangen. Pisk fløden til skum i en tredje skål. Rør æggeblommerne og den smeltede chokolade sammen og rør derefter flødeskummet i, inden massen stivner. Vend forsigtigt æggehviderne i og fordel moussen i portionsglas, som stilles koldt.

Hak den hvide chokolade og smelt den over vandbad. Pisk æggehviderne stive og tilsæt rørsukker og vaniljesukker lidt ad gangen. Pisk fløden til skum og rør det sammen med den smeltede chokolade. Vend derefter æggehviderne forsigtigt i chokolademassen. Hæld den hvide chokolademousse over den mørke mousse, dæk glassene til og stil den i køleskabet i mindst tre timer eller natten over.

Har du brugt ildfaste skåle, kan du drysse rørsukkeret oven på moussen og sæt dem under den glohede grill i ovnen, til sukkeret er karamelliseret. Hvis ikke kan du gøre, som jeg har beskrevet oven for denne opskrift.

Note: Jeg tror, denne dessert indgår som en del af menuen i chokoladehimlen. Den er blød, cremet, lækker og syndig!



18 thoughts on “Osso buco i tomatsauce samt dobbelt chokolademousse med karamelstykker”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *