I lørdags havde vi et vennepar på besøg, og da gemalen og jeg trængte til at skeje lidt ud i køkkenet (i fællesskab og med lidt flere detaljer end ellers), så var det jo perfekt, at vi fik gæster, det kunne ‘gå ud over’. Her får I opskrifterne på de to første retter – ajo blanco med basilikumolie samt salat med stenbiderrogn. Hovedret og dessert følger i morgen.

Hvis vi havde byttet rundt på rækkefølgen af de to forretter, så ville temaet for menuen have været ‘årets gang’, for det passede meget godt med, at der var en ret for hver årstid – noget jeg først kom til at tænke på ved serveringen.

Den første forret, ajo blanco, var en sommerret, men jeg nåede ikke at lave den i sommers, så nu skulle det være! Opskriften havde jeg fra et gammelt blad, og så justerede jeg mængderne lidt. Der kunne godt være kommet en anelse mere hvidløg i. Den anden forret var en salatfortolkning af en forretsklassiker – stenbiderrogn.

Ajo blanco med basilikumolie
lille portion til 4 personerajo blanco, suppe, forret, vegetar, tørt brød, mandler, hvidløg, sherryeddike, basilikumolie, basilikum, olivenolie

50 g daggammelt toastbrød uden skorpe
75 g smuttede mandler
1 fed hvidløg (men gerne to)
1 tsk sherryeddike
0,25 olivenolie
2 dl koldt vand
salt og peber

Basilikumolie:
½ dl friske basilikumblade
0,25 dl olivenolie

Flå brødet i små stykker og læg det i en skål med koldt vand. Lad det stå i fem minutter, og vrid så brødet fri for vand og put brødet i en blender sammen med mandler, hvidløg og sherryeddike. Blend det og tilsæt langsomt olien. Tilsæt til sidst det kolde vand. Stil suppen på køl i mindst en time. Rør imens basilikumbladene – flå dem evt. lidt inden, så saften kan trænge ud – med olien og dryp blandingen over suppen lige inden servering.

Suppen blev serveret med et lille stykke toastbrød, der var ristet i lidt olie på panden og smurt med hjemmelavet basilikumpesto.

Note: Ajo blanco er en meget mild og lidt for blød forret. Smagen er fin, men jeg er personligt til mad med flere krydderier og mere at ‘tygge på’. Men en smuk og elegant forret.

Stenbiderrogn med rødløg, creme fraiche og finsk rugknækbrød

stenbiderrognstenbiderrogn, forret, romainesalat, rødløg, creme fraiche, knækbrød
romainesalat, strimlet
finthakket rødløg
creme fraiche
salt
citronsaft
finsk rugknækbrød

Læg salaten på en forretstallerken, hæld et par skefulde creme fraiche på og drys rødløg ud over. Læg nogle skefulde stenbiderrogn over og dryp citronsaft over. Drys med lidt salt og knus noget finsk rugknækbrød over.

Note: For nogle uger siden faldt jeg over noget groft og nærmest rugbrødsagtigt knækbrød i Netto, og det kunne jeg ikke stå for. Det er en fin variant over en forretsklassiker i vores hjem, nemlig ristet mørkt rugbrød med stenbiderrogn, creme fraiche og rødløg.