Røgede foreller på grill

Røgede foreller på grill

Vi har lige haft et par herlige solskinsdage – dage der i den grad indbød til grillning! Vi rullede grillen frem og serverede røgede foreller, da vi havde svigerforældrene på besøg til frokost for et par dage siden. Jeg har ikke tidligere prøvet at lave røgede foreller, men har flere gange eksperimenteret med hjemmerøget laks og røget makrel, og det fungerer aldeles fremragende, så jeg håbede, det også ville lykkes med forellerne.

Jeg valgte at bruge enebær-røgflis, da jeg lavede røgede foreller. Det er ellers en form for røgflis, der er så kraftig, at jeg normalt ville bruge den til vildtkød, men jeg fik lyst til at teste, om enebærflisen ville fungere sammen med fisk, og der overraskede den heldigvis positivt. Læs mere om mine røgflis-erfaringer.

Røgede foreller

4 personer

4 foreller, rensede
1 håndfuld milde, friske krydderier – for eksempel merian eller kørvel
2 tsk salt + ekstra til at gnide fiskene uden på
revet skal og saft fra øko-citron

2-3 håndfulde røgflis – jeg brugte enebær-røgflis, der dufter kraftigt

Læg røgflisen i en skål med vand i ½-1 time før, at du skal bruge den. Varm grillen op – fiskene skal have indirekte varme ved lav temperatur. Har du ikke en grill, hvor du kan styre varmen, så vær obs på, at du ikke behøver så mange kul for at lave røgede foreller, da fiskene ikke skal have høj varme og kun skal være på grillen i relativ kort tid. Nedenstående er cirka-tider – jeg vil anbefale, at du løbende holder øje med fiskene på grillen.

Skyl forellerne i koldt vand og træk en skarp kniv hen over skællene for at gøre fiskene lidt mere ru. Fjern fiskehovederne og evt. de små finner på fiskenes bug. Gnid fiskene uden på med lidt salt. Hak de friske krydderier fint og rør det sammen med citronskal og salt. Fordel fyldet i fiskene og dryp dem indvendig og udvendig med citronsaft.

Temperaturen på grillen skal helst være under 100 grader, når du røger, og den skal derfor heller ikke være så varm, når du drysser røgflis på. Hæld vandet fra røgflisen og drys røgflisen ud over de varme kul. Læg fiskene på grillristen – placér dem, så de får indirekte varme – og lad dem røge i ca. 15 minutter ved en temperatur på ca. 70 grader. Lad derefter grillen få lidt mere temperatur og giv dem ca. 10 minutter ved 120 grader. Tjek om fiskene er færdige ved at pirke skindet løs på en af dem og tjekke, om kødet er blevet fast og mørt.

Note: De røgede foreller var både møre som smør og havde en behagelig røget smag. Foreller er gode ‘røgfisk’, for de er tilpas fede til, at røgsmagen sætter sig fast i fiskens kød – ligesom ved hjemmerøget laks. Det er desuden meget let at pille skindet af de røgede foreller, ligesom benene også er rimelig lette at fjerne.

blomkålssalat, salat, blomkål, agurk, creme fraiche, sennep, purløg, honning

De røgede foreller blev serveret med en ‘snyde-kartoffelsalat’ – og ja, den er temmelig meget snyd, for der er overhovedet ikke kartofler i! Til gengæld består den af lige dele blomkål og agurk og er vendt i en kartoffelsalatdressing. Nedenstående er ca. mål, da jeg ikke vejede af undervejs.

Blomkålssalat med agurk

ca. 4 personer

ca. 250 g blomkål
en stor agurk
3 dl creme fraiche 18%
evt. ½ dl rygeost
½ dl mælk eller vand
1½ spsk dijonsennep
evt. lidt honning
saft fra ½ citron
salt og peber
3 spsk friskhakket purløg

Hak blomkålen i mindre stykker og skær agurken i små tern. Vend dem i en skål. Rør creme fraiche, evt. rygeost, mælk/vand, sennep, citronsaft og purløg sammen. Smag til med salt, peber og evt. lidt honning. Vend dressingen i grøntsagerne.

Note: En dejlig ‘kartoffelsalat’-variant og en rigtig fin måde at bruge blomkål på (især hvis du normalt ikke er så begejstret for blomkål – dressingen afleder nemlig totalt opmærksomheden fra den).



4 thoughts on “Røgede foreller på grill”

    • Mange tak 🙂

      Nej ikke endnu. Jeg ved ikke, om det kan lade sig gøre. Normalt bruger man primært fede fisk til røgning (da røgsmagen sætter sig i fedtet), men det kunne være interessant at prøve med en mager fisk som torsk.

  • En virkelig skøn ret 🙂
    Vi sad lige og så Master Chef, hvor de skulle grille og ryge og vi talte om at vi savnede røget forel og så ser jeg lige din ret.
    Vil skrive mig bag øret at enebærflis er godt at ryge dem med.
    God weekend ønskes.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *