Big Green Egg – vores nye grill

Big Green Egg grill, grillVi har fået nyt legetøj i haven! Ok, fået er så meget sagt, men vi købte den nye grill til halv pris, da H. W. Larsen havde fødselsdagstilbud i april måned. Grillen hedder Big Green Egg, og her kan man da tale om et produkt, der har fået et passende navn, for grillen ligner virkelig et stort (dinosaur-) æg!

Vi blev introduceret til grillen, da vi var til DM i grill sidste år (som tilskuere), og her talte vi med mange af deltagerne. Næsten alle hold havde mindst ét eksemplar af Det Grønne Æg, og de anbefalede det varmt (!) til langtidsstegning. Det er en keramisk grill, hvilket betyder, at den kan holde en konstant temperatur i meget lang tid – noget vi har savnet, når vi ville langtidsstege på vores gamle Weber grill.

Big Green Egg grill, grillBig Green Egg bruger trækul, som ikke er meget dyrere end almindelige kulbriketter – især da det viser sig, at grillen bruger overraskende lidt kul, når vi griller.

Big Green Egg grill, grillDer sidder et termometer i låget på Big Green Egg, så man hele tiden kan følge med i, hvordan temperaturen udvikler sig inde i grillen. Varmen kan justeres ved at tilføre mere eller mindre luft via luftspjældet for oven og for neden på grillen.

Vi bruger ofte indirekte varme, når vi griller, så vi købte en Plate Setter hos Sousvide.dk. Den sænker man ned i grillen, så den beskytter kødet mod den direkte varme fra kullene (og så kan man sætte en foliebakke på den, så bakken kan opsamle evt. fedt, der drypper fra kødet).

Jeg er i øvrigt også vild med, hvor hurtigt grillen er klar. Vores gamle Weber grill krævede ofte, at man startede med at tænde kullene 45-60 minutter før, inden grillen var klar til brug. Med vores nye grill tager det 15 minutter, fra du har tænkt kullene, og til grillen er klar! Ret stor forskel. Det betyder blandt andet, at nu griller vi også på hverdage – noget vi sjældent gjorde tidligere.

Jeg har hørt, at Big Green Egg kan være i gang i op til 72 timer, men det har vi dog ikke prøvet (… endnu!). Vi har til gengæld prøvet en lang række ting allerede. Første dag grillede vi et par bøffer – det kunne grillen selvfølgelig godt finde ud af. Næste dag fik den dog lov til at arbejde lidt mere…

rullesteg, svinekød, grill, grillet rullesteg… da vi smed en krydret rullesteg på! Kødet blev mørt, saftigt og fik en fin grillsmag. Rullestegen var en test af, hvordan grillen havde det med store stykker kød, og der var ingen slinger i valsen, så vi skulle selvfølgelig også prøve en ny-klassiker på den danske grillscene:

pulled pork, grillPulled pork! Jeg havde til min store fornøjelse fundet en økologisk nakkefilet hos Irma, så den skulle vi naturligvis smide på grillen. Den fik 18 timer på grillen ved 110 grader, og vi åbnede kun grillen én gang for at stikke et stegetermometer i nakkefileten. Grillen holdt en god, konstant temperatur hele natten igennem, så det var jo en utrolig let måde at lave mad på.

Kødet var faktisk færdigt efter 17 timer, så der slukkede vi grillen og lod kødet stå i eftervarmen. Det blev mørt og lækkert, så mon ikke vi skal eksperimentere videre med det i løbet af sommeren? Har du ikke en grill, der kan holde en konstant temperatur, kan jeg anbefale min opskrift på pulled pork i ovn – eller evt. pulled beef.

pizza, grillSiden jeg prøvede at lave pizza på grill, har jeg stort set afholdt mig fra at bage det i ovnen, da grillbagte pizzaer er så meget bedre. Derfor måtte vi også prøve, hvordan pizzaer bliver på Big Green Egg. Vi turde ikke køre temperaturen helt op på 350 grader i første forsøg – tror vi holdt os på omkring 300 grader – men det første forsøg virkede lovende. Næste gang giver vi den max skrue!

kylling på grill, grill, kyllingHar du fulgt lidt med bloggen de senere år, så har du nok også bemærket, at vi gerne smider en hel kylling på grillen, så det har vi også nået i løbet af de sidste par uger, Vi har købt en lille kyllingeholder (!), så vi fremover også kan stege kyllingerne opretstående uden at skulle bruge dåseøl eller lignende til at stabilisere kyllingen.

hveder, grill, bollerKan man bruge Big Green Egg til andet end kød og pizzaer? Ja, selvfølgelig! Gemalen kastede sig såmænd ud i at bage hveder på den, da der var Store Bededag. Hveder bager jeg ellers i ovnen, men denne grillvariant var nu også god – og det var også en fin måde at udnytte grillen, nu den alligevel var varm på grund af kyllingen, vi havde grillet lige inden.

Behøver jeg at sige, at jeg glæder mig til sommeren? Og til den mange grilleksperimenter, som jeg vil kaste mig ud i?

Har du forslag til, hvad jeg skal prøve at lave på den nye grill, så sig endelig til!22 thoughts on “Big Green Egg – vores nye grill”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *