Hveder og Store Bededag

Hveder og Store Bededag

Traditioner er ikke noget, jeg dyrker særlig meget – jeg kan tilmed godt blive lidt kontrær og tænke “der er da ikke nogen fjollet tradition, der skal diktere, hvad jeg spiser præcis den dag!“. Sådan har jeg det lidt med hveder og Store Bededag – men det skyldes nok mest, at jeg godt kan lide hveder og synes, det er synd, hvis det kun er én dag om året, hvor det er ’tilladt’ at spise dem.

… så jeg bagte selvfølgelig hveder i weekenden!

De seneste år har jeg brugt en god opskrift fra Anarkisten og så lavet en ny version hvert år – bare fordi det er sjovt at eksperimentere. I år besluttede jeg mig dog for at bruge dampning under hævningen. Jeg har set, at der er en del, der bruger det til hveder, og da damp jo er en del af månedens benspænd, så var det oplagt at afprøve.

Hvis du er frisk på en udgave, der er endnu mere utraditionel, så vil jeg anbefale disse grove hvedeknopper, som jeg tror, jeg snart skal lave igen.

Hveder / hvedeknopper

8 store eller 12 almindelige

2 dl lunkent vand
25 gram gær
100 gram smeltet smør
2 æg
30-40 gram sukker
et lille knips vaniljepulver
1½ tsk stødt kardemomme
1 tsk fintrevet skal fra økocitron
7-½ dl hvedemel

Hæld det lunkne vand i en skål og udrør gæren i det. Tag en anden skål og pisk æg og sukker sammen i den. Tilsæt vaniljepulver, kardemomme og revet citronskal. Smelt smørret og rør det i og tilsæt til sidst gærblandingen. Rør hvedemelet i lidt ad gangen, indtil du har en god og lidt klæbrig dej. Læg den i en skål og dæk den med et fugtigt viskestykke. Sæt dejen til hævning et lunt sted en times tid.

hveder, store bededag, hvedeknopper, boller, dessert, gær, smør, æg, rørsukker, vanilje, kardemomme, citroner, hvedemel

Smør et firkantet og ildfast fad og form så dejen til 8-12 boller på samme størrelse. Sørg for at vælge et fad, hvor dine hveder kan sidde et stykke fra hinanden – de hæver meget. Et fad på ca. 20 x 30 cm burde passe.

Kog en liter vand og hæld det i en bradepande. Læg en rist oven på og sæt så det ildfaste fad på risten. Dæk fadet med et fugtigt viskestykke og læg det, så dampen fra det kogte vand får adgang til dine hveder. Lad dem hæve sådan et kvarters tid, inden du sætter dem i ovnen ved 225 grader og bager dine hveder i ca. 15 minutter.

Lad hvederne køle så meget af, at du kan flække dem og spise dem med smør på.

Note: Dampmetoden har jeg ikke brugt før til hveder, men jeg var overrasket over, hvor meget de hævede på grund af det.14 thoughts on “Hveder og Store Bededag”

 • Store hvededag er nok min yndlings mad-tradition. De smager jo åndssvagt godt! Min ovn gik i stykker i sidste uge, og jeg kan slet ikke beskrive, hvor lettet jeg blev, da jeg fik at vide, at min ovn vil blive lavet netop på torsdag. Så bliver der alligevel hjemmebagte, varme hveder 🙂

 • I min familie har vi aldrig rigtig yrket den tradition, men hveder vil der nu blive serveret herhjemme påtorsdag alligevel, for Kristian elsker dem:)
  Mit forhold er lidt mere anstrengt. Har jo arbejdet i Sallings Bageri og Bededag er lig med Store Hvededag sådan et sted, så der solgte man jo sygt mange hveder hele dagen og trangen var derfor ikke så stor når man kom hjem efter en dag begravet i dem:)
  Måske de bliver hjemmebaget i år, elelrs tager jeg bare i Salling og betragter de stakkels piger og glædes over, at det ikke er mig bag disken:)

  • Nu ikke drille dem for meget 😀
   Jeg kan godt forstå, at noget af fornøjelsen ryger, når man har haft omkring sig i alle dagene op til 🙂

 • Det lyder som en spændende opskrift på hveder med vaniljepulver, kardemomme og citronskal – tak for dejlig inspiration 🙂 Min mor var husholdningslærer, og i mit barndomshjem fik vi altid varme hveder Store Bededagsaften …

  • Det gjorde vi også i mit barndomshjem – og de fleste efterfølgende år, men de senere år har jeg været knapt så striks med lige at få dem ‘den rigtige dag’ 😉

 • Hvor sjovt jeg har det helt omvendt, jeg elsker at der er tradition for nogle bestemte retter i forhold til de enkelte højtider –
  det at man ved hvad man kan se frem til, og at vi har den fælles kulturarv.

  Hvederne er nærmest på højde med anden juleaften for mig! Tror det handler om at vi havde en ret hyggelig tradition omrking det da jeg var barn.

  God St Bededag, hveder eller ej 😉

  • Tak! Jeg er som sagt lige omvendt – selv julemaden piller jeg lidt ved, meeen ikke for meget, for lige på det punkt er de fleste folk ekstremt traditionsbundne 😉

 • Jeg kom til at lave chokoladehveder et år, da mine børn var små… og siden da har de fastholdt at der skal laves chokoladehveder (aka chokoladeboller)… så det er bare ekstra sundt 😜

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *