hveder, store bededag, hvedeknopper, boller, dessert, gær, smør, æg, rørsukker, vanilje, kardemomme, citroner, hvedemelTraditioner er ikke noget, jeg dyrker særlig meget – jeg kan tilmed godt blive lidt kontrær og tænke “der er da ikke nogen fjollet tradition, der skal diktere, hvad jeg spiser præcis den dag!“. Sådan har jeg det lidt med hveder og Store Bededag – men det skyldes nok mest, at jeg godt kan lide hveder og synes, det er synd, hvis det kun er én dag om året, hvor det er ’tilladt’ at spise dem.

… så jeg bagte selvfølgelig hveder i weekenden!

De seneste år har jeg brugt en god opskrift fra Anarkisten og så lavet en ny version hvert år – bare fordi det er sjovt at eksperimentere. I år besluttede jeg mig dog for at bruge dampning under hævningen. Jeg har set, at der er en del, der bruger det til hveder, og da damp jo er en del af månedens benspænd, så var det oplagt at afprøve.

Hvis du er frisk på en udgave, der er endnu mere utraditionel, så vil jeg anbefale disse grove hvedeknopper, som jeg tror, jeg snart skal lave igen.

hvedeknopper, hveder, store bededag, boller, gær, smør, æg, rørsukker, vaniljepulver, vanilje, kardemomme, citroner, hvedemel, hvid hvedeHveder / hvedeknopper
8 store eller 12 almindelige

2 dl lunkent vand
25 gram gær
100 gram smeltet smør
2 æg
30-40 gram sukker
et lille knips vaniljepulver
1½ tsk stødt kardemomme
1 tsk fintrevet citronskal
300 gram hvedemel
100-125 g hvid hvede (kan erstattes med 150 g almindeligt hvedemel)

Hæld det lunkne vand i en skål og udrør gæren i det. Tag en anden skål og pisk æg og sukker sammen i den. Tilsæt vaniljepulver, kardemomme og revet citronskal. Smelt smørret og rør det i og tilsæt til sidst gærblandingen. Rør først en tredjedel af hvedemelet i og tilsæt så melet lidt efter lidt, indtil du har en god, klæbrig dej. Læg den i en skål og dæk den med et fugtigt viskestykke. Sæt dejen til hævning et lunt sted en times tid.

Smør et firkantet og ildfast fad og form så dejen til 8-12 boller på samme størrelse. Sørg for at vælge et fad, hvor dine hveder kan sidde et stykke fra hinanden – de hæver meget. Et fad på ca. 20 x 30 cm burde passe.

Kog en liter vand og hæld det i en bradepande. Læg en rist oven på og sæt så det ildfaste fad på risten. Dæk fadet med et fugtigt viskestykke og læg det, så dampen fra det kogte vand får adgang til dine hveder. Lad dem hæve sådan et kvarters tid, inden du sætter dem i ovnen ved 225 grader og bager dine hveder i ca. 15 minutter.

Lad hvederne køle så meget af, at du kan flække dem og spise dem med smør på.

Note: Dampmetoden har jeg ikke brugt før til hveder, men jeg var overrasket over, hvor meget de hævede på grund af det. Så ’tillod’ de sig også at synke en smule sammen igen bagefter, men det kan sandsynligvis afhjælpes ved at putte en smule mere mel i dejen.