Afternoon tea – agurkesandwiches, scones og clotted cream

Afternoon tea – agurkesandwiches, scones og clotted cream

Jeg kan jo ikke rigtig have et benspænd med engelsk mad uden at lave et lille te-arrangement, så i søndags blev svigerforældrene inviteret på te, agurkesandwiches og scones. Englænderne har mange te-traditioner – og udtryk for selvsamme – men jeg har holdt mig til afternoon tea-konceptet, hvor der serveres te mellem kl. 15 og 17, typisk sammen med agurkesandwiches og scones. Arrangementet kan dog sagtens pimpes op med flere lækkerier såsom små kager og fingermadder, men nu holdt vi os til den simple udgave i denne ombæring, og måske var det godt det samme, for det var sådan en dag, hvor ting bare gik galt, og hvor jeg næsten burde have lavet et fraklip-indlæg!

clotted cream

Lad os starte med clotted cream. De fleste englændere køber det, men den mulighed havde jeg ikke lige, så jeg skulle selvfølgelig prøve at lave det selv. Jeg læste om ret forskellige metoder på nettet, men faldt for en udgave, hvor du hælder sødmælk i et fad – gerne så mælken er et par cm dyb – og stiller fadet i ovnen ved ca. 80-85 grader i otte timer. Ikke noget med at røre fadet undervejs! Tag derefter fadet ud af ovnen og løft forsigtigt det stivnede ‘låg’ af mælken og rør det sammen i en lille skål. Det viste sig, at der var alt for lidt fedt i sødmælken til, at det kunne skabe clotted cream. Massen blev meget grynet og ret kedelig i smagen.

Derefter forsøgte jeg med piskefløde – samme metode men kun i fire timer og ved 80 grader. Det gav et noget bedre resultat, men jeg tror nu, at projektet var noget hæmmet af, at jeg ikke kunne skaffe upasteuriseret mælk/fløde, for det bør du bruge til denne metode.

Meget sjovt eksperiment, som jeg måske vil arbejde videre med en dag – hvis jeg ikke bare vælger den mest traditionelle metode og køber det!

scones, smør, boller, brød, hvedemel, bagepulver, citroner, vanilje, rørsukker, æg, mælk

Scones er et stykke bagværk, der aldrig rigtig har sagt mig noget – så er jeg mere til traditionelle teboller eller grovboller – men nu hører det sig jo til, så…

Scones er ret lette og hurtige at bage. Alligevel lykkedes det mig at… undgå… at putte hævemiddel i, så den første portion blev ret flade og lidt bøvede at se på.

… smagen fejlede nu ikke noget, men de var altså alt for kompakte… De kom også på bordet, og de scones, der ikke blev spist, ligger nu i fryseren og venter på at indgå i en eller anden ret, hvor man skal bruge brødrester…

Jeg bagte selvfølgelig en portion mere – denne gang med hævemiddel – og det blev noget bedre. Men men – jeg løb tør for hvedemel undervejs, så jeg måtte erstatte noget af det med groft durummel! Herre Jemini.

Jeg tog udgangspunkt i en opskrift fra ‘Varm på brød…’, hvor jeg erstattede fløde med sødmælk og appelsinskal med citronskal. I nedenstående opskrift har jeg noteret hvedemel som eneste meltype, for groft durummel passer ikke så godt til scones.

Traditionelle scones

450 g hvedemel
4 tsk bagepulver
2 tsk fintreven skal fra en øko-citron
1 tsk vaniljesukker
50 g rørsukker
125 g smør
2 æg
1½ dl sødmælk

Rør hvedemel, bagepulver, citronskal, vaniljesukker og rørsukker sammen i en skål. Ælt derefter det kolde smør ind i det og dernæst de to æg. Tilsæt mælken lidt efter lidt og ælt det godt sammen, så der ikke er smørklumper i dejen. Rul dejen ud, så den er ca. 2 cm tyk og brug et glas med ca. 5 cm i diameter som udstikker, så du kan stikke scones ud. Sæt dem på en bageplade med bagepapir og pensl dem med æg eller mælk. Bag dem ved 200 grader i ca. 15 minutter.

Note: Udmærket smag, men det bliver nu aldrig mit yndlingsbagværk.

sandwichbrød, brød, hjemmebagt toastbrød

Inspirationen til sandwichbrødet kom også fra ‘Varm på brød…’,hvor jeg skar ned på saltmængden men til gengæld brugte mere gær for at nedbringe hævetiden. Jeg erstattede også noget af melet med svedjerug.

Groft sandwichbrød

600 g hvedemel
200 g svedjerug
50 g gær
2 dl vand
4 dl sødmælk
1 spsk salt
1 spsk honning
50 g smeltet smør

Hæld vand og mælk i en skål og udrør gæren i det. Rør resten af ingredienserne i og ælt dejen til en ensartet og blød masse. Lad den hæve i en halv time under et fugtigt klæde. Hæld derefter dejen i en stor form – hvis dette ikke er en slip-let-form, så husk at smøre formen inden – og lad dejen efterhæve i en halv time, inden du bager den ved 200 grader i ca. en halv time. Lad brødet køle helt af, inden du skærer det i skiver.

Note: Dejligt blødt sandwichbrød, som jeg gerne bager igen. Jeg har gemt noget af det i fryseren, så det kan indgå i et par sandwiches på et senere tidspunkt.

Jeg har set lidt forskellige versioner af agurkesandwiches, men en af de mest simple måder at lave dem på er ved at smøre to skiver sandwichbrød med smør. Tag ultratynde agurkeskiver og lad dem ligge i hvidvinseddike i fem minutter (der er nogen, der sværger til agurkeskiver uden eddike og andre, der vil have, at agurkeskiverne skal ligge i eddiken i længere tid). Læg derefter et tyndt lag agurkeskiver på brødet, drys med lidt salt og peber og læg skiverne sammen. Skær kanterne af brødet og del derefter sandwichen, så du får to små sandwich-trekanter.

En rigtig fin – og lidt pudsig – hapser.

Dette te-arrangement kom dermed til at bestå af te, to slags scones (suk) og agurkesandwiches. Der blev desuden serveret clotted cream, smør og blommemarmelade med kanel.

Jeg var praktisk anlagt, da det kom til teen, for der brugte jeg blot en citronte, som vi havde stående, men der findes selvfølgelig også en masse hjemmesider med gode forslag til, hvilken te du bør servere til et te-arrangement. Til gengæld huskede jeg et godt te-serveringsfif – nemlig at hælde kogende vand i tepotten, inden den skal bruges. Mens du koger en ny portion vand, som du skal bruge til teen, vil den første portion kogende vand stå og varme din tepotte op. Hæld tepotte-vandet fra, når anden portion vand er klar, og hæld så det nye vand i tepotten. Tilsæt teen – brug en teske te per person + en teske mere og lad det trække i nogle minutter, inden du hælder op.

Husk, at du ikke behøver at stritte med lillefingeren, mens du drikker teen – med mindre du har en indiskret diamantring på, som du har brug for at flashe!21 thoughts on “Afternoon tea – agurkesandwiches, scones og clotted cream”

 • Hej sødeste Piskeris!
  De sælger faktisk clotted cream i Tante T i Torvehallerne 🙂 Jeg har ikke købt det endnu, men det står på listen sammen med hjemmelavet jordbærsyltetøj og scones. Mmm. Det er vist noget af det bedste, jeg lige kan komme i tanker om!

  • Ja, det opdagede jeg, lige efter jeg havde skrevet indlægget, for der googlede jeg det! Kan være jeg skal købe et glas på et tidspunkt 🙂

  • Jeg har læst versioner, hvor man blandt andet bruger mascarpone, men jeg synes, det er lidt snyd, så pt. pønser jeg på at arbejde videre med denne version – nu må vi se 🙂

 • Hæ hæ… Hvor er det sjovt, jeg har lige serveret afternoon tea til mine gamle studieveninder, med agurkesandwich og kage en mas! Jeg lavede dog ikke scones, fordi der var så meget andet 😉

  Jeg skænkede også dit benspænd en tanke da jeg skrev mit indlæg (som bliver udgivet i morgen…) – fordi det jo lige passede ind!

  – Maj 😀

 • Åh nej, jeg er lidt ked af at høre, at det ikke gik så godt med at lave clotted cream. Jeg havde nemlig planer om at lave det selv til min fødselsdag i næste måned… men nu tør jeg næsten ikke 🙁 Jeg skal i hvert fald teste det inden kan jeg se!

  Men det ser ellers SKØNT ud 🙂

 • Elsker high tea 🙂 Agurkesandwiches har jeg ikke hørt om før, men det lyder rigtig spændende – også din blommemarmelade med kanel! Scones kan englænderne få lov til at beholde for sig selv efter min mening 😉

  • Jeg har altid moret mig lidt over englændernes agurkesandwich – det er en ret pudsig ting, som egentlig ikke passer særlig godt ind i, hvad de ellers spiser 🙂

 • Hvor sjovt med sådan en afternoon te. Jeg kan rigtig godt lidt scones og bruger en opskrift fra Savoy i London. Jeg har fundet ud af at nøglen er at røre mindst mulig ved dejen, så hæver de virkelig flot og blive luftige i det 🙂

  Mange hilsner
  Birthe

  • Jeg tror ikke rigtig, jeg for alvor bliver gode venner med scones – sådan i forhold til rosinboller og grovboller – men jeg lader det gerne komme an på en prøve på et tidspunkt 😀

 • hahaha… nogen dage er bare lige til at lukke ned igen. Det lyder som om det alligevel gik godt til slut. Jeg har også opgivet clotted cream, og er bare gået all in på flødeskum. Det forbedre også scones en hel del, da mine i stedet minder om en minilagkage 🙂 I like

 • Hvad i alverden, gik der ikke noget galt med sandwichbrødet, eller er der noget du har glemt at fortælle? 😉
  En lille trøstekrammer herfra – her den anden dag lykkedes det mig at bage æblemuffins uden sukker. En kedelig fornøjelse.

  Hvad skal clotted cream smage af? Jeg synes det lyder sært.

  • Niks, og agurkeskiverne var også fjong 😀
   Men jeg var overbevist om, at bagepulveret stod og grinede af mig, da jeg satte første portion scones i ovnen…

   Ja, hvordan skal jeg beskrive den smag? Mild og sådan lidt flødecreme-agtigt?

 • Sådan et tea-party – arrangement ser rigtig godt ud. Jeg er sikker på, at det hele har smagt godt, uanset hvad. Jeg har et år boet i et hus (læs: på et gods), hvor der blev serveret five o´clock tea stort set hver dag. Fruen i huset var bidt af en gal englænder! Det foregik i Tyskland. Jeg mener, vi fik scones og lemon curd, men det er efterhånden så mange år siden, at lige netop den detalje er på vej i glemmebogen.

  • Jeg overvejede også at lave lemon curd til det lille tearrangement, men det smager simpelthen FOR godt, så det turde jeg ikke 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *