Honningboller

Honningboller

I lørdags havde jeg fornøjelsen af at besøge Sjønne sammen med Homemadeheaven og Rigeligt smør. Sjønne bød på en fantastisk middag, og vil du se, hvad vi spiste, kan du starte med snacks-indlægget her. Efter den lækre middag overnattede Homemadeheaven hos mig, da vi havde en aftale dagen efter, og næste morgen serverede jeg friskbagte honningboller.

Ideen til disse honningboller kom, da jeg faldt over en pose fuldkorns hvid hvede i supermarkedet. Der stod på posen, at den var friskmalet, men det fremgik desværre ikke af emballagen, hvornår melet præcist var blevet malet, så jeg måtte blot stole på, at producenten havde ret. Posen fristede dog, og jeg ville gerne eksperimentere med hvid hvede, så den kom med hjem.

Da jeg stod i køkkenet, stod jeg tilfældigvis ved siden af et glas honning, som jeg havde købt til en kage, jeg snart skal bage, og vupti – ideen til honningboller blev født!

Honningboller

9 stk.

4 dl koldt vand
5-8 g gær
1 tsk salt
2 spsk mild honning
2 dl hvid hvede
4 dl hvedemel

Rør gæren ud i vandet og tilsæt derefter honning og salt. Rør det grundigt ud, inden du først tilsætter hvid hvede og dernæst hvedemelet. Ælt det grundigt med en ske – gerne i mindst fem minutter og dæk dejen til med et vådt viskestykke. Sæt dejen i køleskabet i mindst 12 timer.

Tænd ovnen og skru temperaturen op til 230 grader. Tag dejen ud af køleskabet og brug en grydeske til at forme boller af dejen – dejen skal ikke æltes. Sæt dine honningboller på en bageplade med bagepapir og sæt dem i den forvarmede ovn, hvor de skal bages i 15-18 minutter.

Note: Sødmefulde og sprøde honningboller. Den hvide hvede giver et godt bid, uden at bollerne virker som deciderede fiberboller, og honningen giver en god sødme og samtidig en sprød bund på bollerne.



17 thoughts on “Honningboller”

  • Det lyder superlækkert, Piskeris! nu bliver jeg jo meget nysgerrig efter at vide, om du kan smage en forskel på almindeligt hvedemel og hvid hvede.

    • Jeg synes ikke, der var den store smagsmæssige forskel – dog lidt mere dybde, men ellers var det mest sødmen fra honningen, jeg fornemmede. Hvid hvede mætter mere, og så giver det en dejlig struktur i brødet – og så er det i øvrigt sundere end almindeligt hvedemel, da hvid hvede har et højt indhold af kostfibre og alle kornets vitaminer og mineraler.

    • Se ovenstående svar – hvid hvede er fuldkornsmel, som er malet på hele kornet og derfor indeholder flere kostfibre samt vitaminer og mineraler 🙂

  • Lolle Frugt her på Lolland forhandler rug, spelt og hvid hvede fra Majbøllegård, og de har en lille elektrisk kværn, så at du selv maler melet. 30 kroner for 1 kilo er prisen, hvilken vel er i den dyre ende, men friskmalet er melet ihvertfald, og lidt af beløbet må tilskrives stofposen vil jeg tro 😉

    • Ja, det er tilmed lidt dyrere end det i supermarkedet – mener jeg gav 26-28 kr for sådan en pose. Men det er jo sjovt selv at have malet det, og så er man helt sikker på, at det er friskmalet 🙂

  • Har lige bagt dem og de er blevet super gode.. De skal helt sikkert prøves igen, tak for inspirationen (har haft den hvide hvede fra Majbøllegård liggende i meget lang tid nu)…

  • Øv… Har lige prøvet at lave dem. Bare med grahamsmel og lidt speltkerner i stedet for hvid hvede (bor ude på bøhlandet, hvor den slags specialprodukter ikke er til at finde, så brugte hvad der lige var i skabet)…
    Dejen blev meget lind. Men når jeg prøver en opskrift for første gang, følger jeg den altid ret slavisk, i hvert fald på mængderne, så tænkte at den måske blev mere sej af at hæve…
    Det gjorde den ikke. De er i ovnen nu, men ligner mere klatter end boller. Mere mel i næste gang! De ser nemlig super gode ud… Kan være at jeg bare skal bruge hovedet selv næste gang, og putte lidt mere mel i 🙂

    • Det er en rimelig lind dej, men udskiftningen af melet har helt sikkert betydet noget for dejens opførsel. Den hvide hvede, som jeg brugte, var også friskmalet og sugede godt med væske, og så tror jeg også, at den meltype har en bedre hæveevne end grahamsmel. Jeg håber, du prøver med hvid hvede på et tidspunkt – det kan i hvert fald anbefales 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *