Sandwichboller, græsk farsbrød og aubergine-squashfad

Lørdag var en helt og aldeles fremragende dag! Om formiddagen nåede jeg både at bage sandwichboller samt være til release på det nye BodyCombat-program, hvilket altid er underholdende. Gemalen var så venlig at hente mig lige bagefter, så vi kunne suse hjem og ordne de sidste forberedelser, inden vores gæster dukkede op til frokost.

Efter maden stod den ellers på brætspil og hygge resten af dagen – kun afbrudt af kagespisning om eftermiddagen (vi havde fået rester med hjem fra fodboldkagen) samt aftensmad, der havde græsk tema denne gang.

Opskriften på sandwichboller har jeg fra ‘Amos store bagebog 2′, og den levede fint op til forventningerne. Jeg glæder mig allerede, til jeg skal prøve flere opskrifter derfra!

Sandwichboller
12 stk.
sandwichboller, boller, sandwich, hvedemel, fuldkornshvedemel, gær, hørfrø, solsikkekerner, müsli, sirup, havregryn, kokosmel, æg
500 g hvedemel
200 g fuldkornshvedemel
5 dl vand
50 g gær
1 dl hørfrø
1dl solsikkekerner
2dl müsli
½ dl sirup
½ dl olie
2 spsk havregryn
1 dl kokosmel
2 tsk. salt
1 æg til pensling

Opløs gæren i lunkent vand. Tilsæt de øvrige ingredienser. Ælt dejen, til den er elastisk, men stadig lidt klistret. Lad den hæv lunt og tildækket til dobbelt størrelse – det tager ca. en halv time. Slå dejen ned og form den til 12 boller. klap hver bolle flad (ca. 2 cm) og sæt dem på en bageplade. Lad dem hæve i ca. 15 minutter. Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem på midterste rille i 20 minutter ved 220 grader.

Note: Vi havde ikke mere müsli i huset, så jeg brugte i stedet 1 dl havregryn og 1 dl hakkede hasselnødder. Jeg kom desuden til at bruge 1 dl sirup i stedet for en halv, hvilket gjorde bollerne mere søde i smagen (uden at det dog smagte dårligere af den grund)

Græsk farsbrød
6-8 personergræsk farsbrød, farsbrød, græsk, hakket kalvekød, hakket svinekød, svinekød, feta, oliven, oregano, basilikum, timian, chilisauce, bacon

1 kg hakket kalv- og svinekød
½ glas feta i krydderolie
1 lille glas sorte oliven
2 tsk oregano
2 tsk basilikum
2 tsk timian
salt
3-4 spsk sød chilisauce
bacon
lidt olie

Oliven hakkes og blandes i det hakkede kød sammen med feta, krydderierne og den søde chilisauce. Kødet formes til et ‘brød’ og dækkes af bacon. Det pensles med lidt olie og drysses med lidt salt, inden ‘brødet lægges i et fad og sættes i ovnen i en time ved 200 grader.

Note: Det er første gang, jeg laver græsk farsbrød, men bestemt ikke sidste gang! Selvom det var ren improvisation, så blev resultatet overraskende godt. Angivelserne af krydderimængden er lidt på slump.

Aubergine-squashfad
4-6 personeraubergine-squashfad, squash, aubergine, tomater, dåsetomater, parmesan, oregano, timian

1 squash
1 aubergine
1 dåse hakkede tomater
50 g friskrevet parmesan
1 tsk oregano
1 tsk timian
lidt salt

Squash og aubergine skæres i skiver. Læg først et lag squash i et lille fad og dernæst et lag aubergine. Hæld halvdelen af dåsens indhold ud over grøntsagerne. Læg derpå endnu et lag af squash og derefter aubergine og slut af med resten af de hakkede tomater. Drys krydderier ud over og slut af med parmesanosten.

Put i ovnen ved 200 grader og giv det ca. en halv time.

Aftensmaden – nydt sammen med kogte ris, ond og doven tzatziki samt et glas ouzo!

18 thoughts on “Sandwichboller, græsk farsbrød og aubergine-squashfad

  1. Jamen hvor er det dog lækkert alt sammen, Piskeris – det bliver staks planket lige over i min opskriftsmappe. Og de sandwichboller beder jo ligefrem om at blive lavet hurtigst muligt 😉

    Dejlig søndag til dig!

  2. Note til mig selv: “kopier indlæg over i dokumentet – skønne retter der skal prøves”. Låååååve græske lækkerier. Og noget der stort set kan passe sig selv i oven – I låååååååve it. 😀

  3. Madame – det gør du bare! Og de sandwichboller hører helt sikkert til blandt favoritterne af de boller, jeg har prøvet det sidste års tid. De var gode og fyldige uden at virke meget tunge, men det skyldes måske også, at jeg måtte erstatte müslien med noget andet (?)

  4. Frk. Bibo – og så skal man slet ikke glemme, at der i den portion, jeg lavede, også var til aftensmad i dag, frokost til mig i morgen og aftensmad til i morgen! Det er nu også rart at lave mad på forskud, så madlavningen kan klares på et splitsekund efter en travl dag 🙂

  5. Hvor ser det godt ud, jeg må vist kigge nærmere på de sandwichbrød. Måske de vil være gode at have med i bussen til Berlin! Sidste år var det sted hvor de holdt ind til morgenmad, nemlig mildest talt DÅRLIGT og tilmed meget dyrt. Så i år vil jeg gerne have noget med selv…..
    Jeg tror jeg må prøve at kopiere både farsbrød og auberginefadet, begge dele er jeg ret sikker på vil vinde stort her i huset – og selvfølgelig med en god omgang tzatziki, det er længe siden vi har fået det – men det må vente til vi har været i Berlin 🙂

    Mange hilsner
    Birthe

  6. NYBH – ja, det er da irriterende, hvis man skal starte dagen med et dårligt måltid! Da vi var i London sidste år, spiste vi også kun på hotellet den første morgen. Der fik vi traditionel engelsk morgenmad på den dårlige måde, så de andre morgener spiste vi på nærliggende cafeer, for der er ingen grund til at mishandle sin mave fra morgenstunden – og da slet ikke på en ferie 🙂

    Mht. auberginefadet ville jeg nok knalde endnu flere krydderier i en anden gang, men jeg er også ret glad for at fyre godt med krydderier i maden 🙂

  7. Den var bare så flot den fodboldkage, den må du lave når der nu er landskamp den 10.

    Dine boller ser også bare super ud, de bliver lige hængt på køleskabet – ja altså opskriften

    Knus

  8. Pernille – hæhæ, tak! Men der er jeg til fødselsdag (og jeg tror ikke, at fødselaren vil have fodbold kørende i baggrunden), så det må vente til en anden god gang 😉

  9. Kære piskeris 🙂

    Din middag ser super lækker ud. Får helt lyst til at kaste mig over farsbrød. Det ser især lækkert ud med skinken på toppen. Du var måske inspireret af kokkekampen i onsdags, hvor de skulle lave mad med fars?

    Ville lige nævne, i tilfælde af at du ikke allerede ved det, at vores blogs er nævnt som to ud af syv gode madblogs i den seneste udgave af Spis Bedre 🙂

    Glade hilsner fra en sulten madfanatiker

  10. Hej foodfanatic!

    Mange tak! Jeg har desværre ikke set kokkekampen, for vi har ikke fjernsyn, men jeg ville gerne, for det lyder som et spændende program. Jeg var inspireret af noget så praktisk som at kødet var på tilbud, og så kunne jeg lige så godt prøve at lave en ret, jeg længe har tænkt på lave 🙂

    Det er dog ikke skinke men noget solid bacon, jeg fandt i Fakta (?) for nylig – det var noget mere spændende end de smalle skiver bacon, man normalt kan købe 🙂

    Jeg har ikke selv set det bladet endnu, men jeg hørte det – ganske spændende!

    Hav en god aften 🙂

  11. Jeg elsker græsk mad!!! Så ikke så godt, at jeg kl. 10 sidder og læser dit fantastiske græske-indlæg …

    Mærkeligt, jeg er faktisk syg (med kvalme) og alligevel har jeg lyst til mad….. (jeg er nok også lidt småsyg i hovedet;))

  12. Vi fik en del græsk mad for et par år siden, men så er der gået lang tid, hvor jeg i højere grad har lavet mad fra andre kulturer, så det var dejligt at kaste sig over det igen!

    Og jojo – man kan godt være sulten og have kvalme samtidig – det er der slet ikke noget mærkeligt i *host-og-det-har-jeg-også-prøvet* 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *