fodboldkage, kage, dessert, chokoladekage, fondant, smør, æblemos, æbler, sukker, æg, letmælk, hvedemel, kakao, bagepulver, mørk chokoladeHa! Haha! Mit projekt lykkedes – synes jeg i hvert fald selv! Da jeg for adskillelige måneder siden faldt over en beskrivelse af, hvordan man laver runde kager på kagekonens blog, så vidste jeg, at det ville jeg prøve. Og jeg vidste også, at så skulle jeg lave en fodboldkage til min svoger!

Det vidste han til gengæld ikke, men da han for nylig havde fødselsdag, fik han et gavekort på ‘en spændende fødselsdagskage’, og den skulle han så have i dag.

Jeg lavede det meste af forarbejdet i går aftes og skulle ‘kun’ pynte den i dag, og da jeg stod og forsøgte at tæmme sugarpasten, kom jeg til at tænke på, hvor langt ude projektet egentlig var. Jeg har aldrig lavet runde kager før, og jeg har heller ikke arbejdet med sugarpaste før. I det hele taget havde jeg en temmelig afslappet tilgang til projektet, som næsten skræmte mig, da jeg var ved at lægge sidste hånd på kagen.

Men det lykkedes som sagt – godt nok var det temmelig svært at sætte de sorte ‘lapper’ rigtigt, så det opgav jeg at gøre perfekt – det var jo ikke Peter Schmeichel, der skulle dømme dem. I stedet blev de sat, så jeg syntes, det lignede en fodbold, og så lavede jeg et par blå ‘pølser’ for neden for at afslutte kagen. Gemalen syntes, det lignede ringe i vandet, og det var selvfølgelig det, de skulle ligne (sandt at sige aner jeg ikke, hvorfor jeg lavede dem blå, men jeg tænkte ikke så meget over tingene, da jeg skulle afslutte kagen).

Men hvad gjorde jeg? Jo, i går aftes bagte jeg en chokoladekage fra ‘Amos den store fødselsdagsbog’.

Chokoladekage

150 g smør
1½ dl æblemos
300 g sukker
5 æg
1 dl mælk
300 g hvedemel
100 g kakao
2 tsk bagepulver
150 g hakket mørk chokolade

Rør fedtstof og sukker let og luftigt. Tilsæt æggene ét ad gangen og rør massen godt sammen mellem hvert æg. Bland mel, kakao og bagepulver sammen og rør det hele i dejen. Rør den hakkede chokolade i dejen. Kom dejen i en bradepande, bageform eller springform og forvarm ovnen til 180 grader. Bag kagen ca. en times tid og lad den køle af i formen.

Note: Jeg brugte to tips i bogen – at erstatte halvdelen af smørret med æblemos (normalt skal man bruge 300 g smør) samt at bruge hakket chokolade i dejen. Der stod også, at man skulle bruge 1 dl mælk i ingredienslisten, men den optrådte ikke i teksten, så det fik jeg ikke puttet i.

Kageforsøget var lige ved at gå galt allerede ved bagningen, da kagen fik lige lovlig meget til sidst, hvilket jeg opdagede, da den var kølet af. Her skulle jeg nemlig i gang med at putte den i en skål. Efter det første lag chokoladekage dryppede jeg den godt og grundigt med Kahlua, inden jeg smurte kagen med nougatmousse (lavet af 200 g meget blød nougat samt 3½-4 dl piskefløde lavet til skum). Herefter endnu et lag chokoladekage og derpå en Kahluamousse lavet af 1-1½ dl piskefløde lavet til skum, lidt Kahlua og nogle hakkede valnødder). Jeg havde brugt en lidt for stor skål i forhold til mængden af chokoladekage, jeg havde bagt, så jeg havde ikke nok til at lave bund. Jeg satte derfor kagen i køleskab, så den kunne ‘sætte sig’ til næste dag.

I dag tog jeg kagen ud af skålen og smurte den med en smørcreme.

Smørcreme

200 g smør
100 g sukker
½ dl vand
kakao

Vand og sukker koges til en lage. Lad den afkøle, så den når stuetemperatur. Pisk smørret luftigt, og tilsæt lagen lidt efter lidt. Tilsæt evt. smagsgiver til sidst – jeg brugte kakao.

Derefter blev den hvide sugarpaste æltet og møjsommeligt rullet ud på bordet mellem to lag bagepapir. Det var lidt besværligt, og jeg kunne godt have rullet den endnu tyndere ud, men jeg endte med en tykkelse, som jeg stolede på, og så blev den forsigtigt lagt på kagen og glattet ud. Overskudsflapperne ved kanten blev skåret af.

Dernæst blev den sorte sugarpaste rullet ud. Inden havde jeg tilført lidt tylose, og så var det ellers bare med at komme i gang med min lille papirlap og en kniv, så jeg kunne skære nogle ‘lapper ud’. De blev forsigtigt trykket på kagen, og som afslutning blandede jeg resterne af den hvide sugarpaste med lidt blå farve, rullede den i pølser og lagde omkring kanten af kagen.

Tadaaa!