Fodboldkage

fodboldkage, kage, dessert, chokoladekage, fondant, smør, æblemos, æbler, sukker, æg, letmælk, hvedemel, kakao, bagepulver, mørk chokoladeHa! Haha! Mit projekt lykkedes – synes jeg i hvert fald selv! Da jeg for adskillelige måneder siden faldt over en beskrivelse af, hvordan man laver runde kager på kagekonens blog, så vidste jeg, at det ville jeg prøve. Og jeg vidste også, at så skulle jeg lave en fodboldkage til min svoger!

Det vidste han til gengæld ikke, men da han for nylig havde fødselsdag, fik han et gavekort på ‘en spændende fødselsdagskage’, og den skulle han så have i dag.

Jeg lavede det meste af forarbejdet i går aftes og skulle ‘kun’ pynte den i dag, og da jeg stod og forsøgte at tæmme sugarpasten, kom jeg til at tænke på, hvor langt ude projektet egentlig var. Jeg har aldrig lavet runde kager før, og jeg har heller ikke arbejdet med sugarpaste før. I det hele taget havde jeg en temmelig afslappet tilgang til projektet, som næsten skræmte mig, da jeg var ved at lægge sidste hånd på kagen.

Men det lykkedes som sagt – godt nok var det temmelig svært at sætte de sorte ‘lapper’ rigtigt, så det opgav jeg at gøre perfekt – det var jo ikke Peter Schmeichel, der skulle dømme dem. I stedet blev de sat, så jeg syntes, det lignede en fodbold, og så lavede jeg et par blå ‘pølser’ for neden for at afslutte kagen. Gemalen syntes, det lignede ringe i vandet, og det var selvfølgelig det, de skulle ligne (sandt at sige aner jeg ikke, hvorfor jeg lavede dem blå, men jeg tænkte ikke så meget over tingene, da jeg skulle afslutte kagen).

Men hvad gjorde jeg? Jo, i går aftes bagte jeg en chokoladekage fra ‘Amos den store fødselsdagsbog’.

Chokoladekage

150 g smør
1½ dl æblemos
300 g sukker
5 æg
1 dl mælk
300 g hvedemel
100 g kakao
2 tsk bagepulver
150 g hakket mørk chokolade

Rør fedtstof og sukker let og luftigt. Tilsæt æggene ét ad gangen og rør massen godt sammen mellem hvert æg. Bland mel, kakao og bagepulver sammen og rør det hele i dejen. Rør den hakkede chokolade i dejen. Kom dejen i en bradepande, bageform eller springform og forvarm ovnen til 180 grader. Bag kagen ca. en times tid og lad den køle af i formen.

Note: Jeg brugte to tips i bogen – at erstatte halvdelen af smørret med æblemos (normalt skal man bruge 300 g smør) samt at bruge hakket chokolade i dejen. Der stod også, at man skulle bruge 1 dl mælk i ingredienslisten, men den optrådte ikke i teksten, så det fik jeg ikke puttet i.

Kageforsøget var lige ved at gå galt allerede ved bagningen, da kagen fik lige lovlig meget til sidst, hvilket jeg opdagede, da den var kølet af. Her skulle jeg nemlig i gang med at putte den i en skål. Efter det første lag chokoladekage dryppede jeg den godt og grundigt med Kahlua, inden jeg smurte kagen med nougatmousse (lavet af 200 g meget blød nougat samt 3½-4 dl piskefløde lavet til skum). Herefter endnu et lag chokoladekage og derpå en Kahluamousse lavet af 1-1½ dl piskefløde lavet til skum, lidt Kahlua og nogle hakkede valnødder). Jeg havde brugt en lidt for stor skål i forhold til mængden af chokoladekage, jeg havde bagt, så jeg havde ikke nok til at lave bund. Jeg satte derfor kagen i køleskab, så den kunne ‘sætte sig’ til næste dag.

I dag tog jeg kagen ud af skålen og smurte den med en smørcreme.

Smørcreme

200 g smør
100 g sukker
½ dl vand
kakao

Vand og sukker koges til en lage. Lad den afkøle, så den når stuetemperatur. Pisk smørret luftigt, og tilsæt lagen lidt efter lidt. Tilsæt evt. smagsgiver til sidst – jeg brugte kakao.

Derefter blev den hvide sugarpaste æltet og møjsommeligt rullet ud på bordet mellem to lag bagepapir. Det var lidt besværligt, og jeg kunne godt have rullet den endnu tyndere ud, men jeg endte med en tykkelse, som jeg stolede på, og så blev den forsigtigt lagt på kagen og glattet ud. Overskudsflapperne ved kanten blev skåret af.

Dernæst blev den sorte sugarpaste rullet ud. Inden havde jeg tilført lidt tylose, og så var det ellers bare med at komme i gang med min lille papirlap og en kniv, så jeg kunne skære nogle ‘lapper ud’. De blev forsigtigt trykket på kagen, og som afslutning blandede jeg resterne af den hvide sugarpaste med lidt blå farve, rullede den i pølser og lagde omkring kanten af kagen.

Tadaaa!

28 thoughts on “Fodboldkage

  1. Hej Klidmoster!
    Tak skal du have – jeg endte også med at blive rimelig tilfreds med udseendet af kagen, selvom jeg var lidt betænkelig under processen. Flere gange havde jeg på fornemmelsen, at nu var jeg nok blevet lidt for overmodig, men det gik godt, så nu har jeg klappet mig selv på skulderen 🙂

    Tak og i lige måde til jer begge 🙂

  2. Det var da en super flot kage du har fået lavet – jeg har endnu ikke turde kaste mig ud i projektet med runde kager.

    Det er ikke verdens nemmeste opgave, men du er da sluppet utroligt flot fra det. Troede faktisk at du havde en af de der specielle runde forme, da jeg så billedet.

    God weekend.

    Hilsen Grith

  3. Sikke en fantastisk kage du har lavet! Jeg begriber ikke, hvordan du laver den smukke hvælving. Det er godt, at kagen er foreviget på billeder – den er jo desværre hurtigt pist væk i virkeligheden ;O)

    Dejlig lørdag til dig!

  4. Ej, hvor er den da bar flot!
    Jeg elsker at se de her fine kager, nu skal jeg altså snart selv ta mig sammen og prøve!
    Din svoger bliver sikkert helt vildt glad!

    God weekend..

  5. Hej Grith!
    Mange tak for rosen! Jeg har nogle metalskåle, som buer så meget i bunden, at jeg tænkte, de kunne bruges. Jeg havde dog troet, at jeg nok skulle 'file' toppen lidt til, men det behøvede jeg ikke, så det var jo heldigt nok 🙂

    Men det var også lettere, end jeg havde troet, og jeg tør godt kaste mig over et lignende projekt en anden gang. Hov! Nu fik jeg lige en idé til en kage… *grubler videre*

    Hav en god weekend! 🙂

  6. Madame – jeg har tænkt noget lignende, når jeg har set billeder af runde kager, men da jeg så kagekonens beskrivelse af, hvordan man kan gøre, så blev det lige pludselig meget lettere! Den blog kan jeg anbefale 🙂

    Vi var kun fire om kagen, og selvom vi gjorde et prisværdigt indhug, så var der alligevel nok til, at svigerfamilien har til i eftermiddag, ligesom vi har fået et stort stykke med hjem, som vi også kan bespise vores gæster i dag med. Så dropper jeg nok desserten i aften… 😉

    Tak og i lige måde! Det bliver (også) en fantastisk dag i dag 🙂

  7. MissMuffin – det skal du helt sikkert! Det er rigtig sjovt (undtagen de tidspunkter undervejs, hvor jeg troede, jeg var ved at lave ulykker! :-D), og det ser rigtig godt ud bagefter!

  8. Vibeke – tusind tak! Jeg er også glad for, at jeg endelig fik prøvet det, for det var ret spændende at lave noget helt andet, end hvad jeg tidligere har prøvet 🙂

  9. Hvor spændende et projekt…Og hvor er den blevet flot..
    Det må jeg også prøve en dag, åh…hvor er der mange kager jeg snart må prøve at lave 😉
    Super godt gået..

  10. Den er godt nok blevet flot 🙂 det er sådan en afslappende hobby (undtagen når man har de midtvejskriser hvor man er tæt på at smide kæreste og kage ud af vinduet) 🙂 Hvis jeg skal igang med en rund kage tror jeg det bliver en pat-kage til kærestens kolleger ;D

  11. Den er da virkelig bare superflot -sikke du har gang i køkkenet for tiden. Jeg er godt misundelig over dit resultat. Hvor er det en pæn tankem at du gør sådan noget for fødselsdagsbarnet.

  12. Hold da op hvor ser den flot ud den kage! Jeg tager seriøst hatten af for dig at lave sådan en – personlig har jeg INGEN tålmodighed til at lave sådanne kagedekorationer 🙂 Men kagen kunne jeg godt finde på at bage……

    Interessant fiskeret, især for mig som elsker blåbær, er skrevet på listen til mad når kæresten skal på herre-skitur 🙂

    Mange hilsner
    Birthe

  13. NYBH – tusind tak! Ja, det er lidt en tålmodighedsøvelse, og det er nok meget sundt for mig at have ind imellem, da jeg ellers drøner rundt med fuld fart på og i gang med 17 projekter på én gang! 🙂

    Ja, fiskeretten kunne jeg heller ikke stå for, da jeg læste den på anarkistens blog – den er altså ret speciel, men smager godt 🙂

  14. Den er bare så fin !!!

    Dejligt at se et billede af den inden i også.

    Jeg havde en plan om at lave en halv bovling kugle til sønnens fødselsdag, men tror at jeg vil forsøge at lave en større …

    Har du et billed af den skål du har brugt ??

    Mange Kage hilsner
    Marianne

  15. Wouwwwwwww!! Så er det mig, der bøjer mig støvet!. Og jeg har nu også på min kage-at-lave-inden-så-længe-liste en rund kage. Måske til min mand, han er totalt fodbold-idi.. nørd!

    Den er bare så fin!

    Hvor har du købt sort farve?

  16. Hanne – taaark! 🙂
    Hehe, ja der er ikke så mange fodboldentusiaster i min omgangskreds, så næste gang, jeg laver en rund kage, må det nok hellere være med et andet tema… men jeg har et par ideer 😉

    Jeg bestilte den sorte sugarpaste via Kagebutikken.

  17. Pingback: Sandwichboller, græsk farsbrød og aubergine-squashfad | Piskeriset på eventyr

  18. Pingback: Sukkertroldekage | Piskeriset på eventyr

  19. Pingback: Sandwichboller, græsk farsbrød og aubergine-squashfad | Piskeriset på eventyr

  20. Pingback: Sukkertroldekage | Piskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *