Tiltrængt weekend, og som jeg dog har glædet mig – den står både på besøg af venner, træning, cocktailparty – og spændende madlavning! Først- og sidstnævnte var der masser af her til aften, hvor vi havde besøg af et vennepar og deres 1-årige knægt med krudt i måsen. Han er begyndt at tale lidt og var meget glad, selvom han lige har været syg. Jeg fandt ud af, at han kan bestikkes med vindruer, og det skal helt sikkert udnyttes en anden gang… *hosthost!*

Begge retter er fra ‘Suverænt sundt’.

Ærtesuppe med spelt og letsaltet laks
4 personer
ærtesuppe, suppe, ærter, fisk, laks, skalotteløg, spelt, grøntsagsbouillon, bouillon, hvidvin, persille, dild, citroner
100 g skalotteløg
50 g hel spelt, parboiled
7 dl god grøntsagsbouillon
3 dl hvidvin
400 g laksefilet uden skind
3 spsk salt
1 dl vand
500 g ærter i bælg eller 300 g frosne grønne ærter
1 håndfuld persilleblade
1 håndfuld dild- eller estragonkviste
4 citronbåde
salt og peber

Pil løgene og hak dem fint. Kog speltkernerne og de hakkede løg i bouillon og vin i 30 minutter, til kernerne er helt møre.

Skær laksen i fire stykker, vend alle sider i salt og lad stykkerne trække i ti minutter, tildækket i køleskabet. Skyl laksestykkerne og tør dem med køkkenrulle. Damp laksestykkerne i vandet i en pande eller en gryde med låg i ca. fem minutter, afhængigt af fiskens tykkelse, til den er netop gennemdampet.

Kom ærterne i suppen med spelten og kog dem ca. tre minutter. Tilsæt krydderurterne og blend suppen med en stavblender, smag til og justér evt. konsistensen. Fordel suppen i suppetallerkner og læg et laksestykke i hver tallerken. Giv citronbåde til og sørg for, at de bliver brugt.

Note: Fin og mild ret. Jeg burde nok have serveret brød til, for retten mætter ikke så meget i sig selv, så jeg er glad for, at jeg også havde planlagt dessert. I øvrigt er retten let at lave og tager ca. 45 minutter at kreere.

Æblekage med chokoladetrøffel, nødde-kaffe-krokant og flødeskum
4 personer
æblekage med chokolade, æbler, mørk chokolade, kage, dessert, kanel, rørsukker, fløde, hasselnødder, nødder, kaffe
750 g madæbler
½ tsk stødt kanel
35 g sukker
lidt vand
75 g god, mørk chokolade
2½ dl piskefløde
50 g hasselnødder
1 spsk sukker
1-2 tsk malede kaffebønner

Skræl æblerne og skær dem i mindre stykker, udelad kernehus m.v. Kog æblestykkerne til en jævn mos med kanel, sukker og lidt vand i ca. 20 minutter. Smag mosen til, den må gerne være lidt syrlig. Køl mosen af og fyld den i serveringsglassene.

Hak chokoladen. Varm 1 dl fløde i en gryde, kom den hakkede chokolade i og pisk til en jævn masse. Køl trøffelmassen let af og fordel den i glassene. Sæt glassene i køleskab i mindst tre timer, gerne til næste dag.

Hak nødderne groft og rist dem gyldne på en tør, hed pande. Tilsæt sukker og kaffe og vend det hurtigt sammen, til sukkeret er smeltet, lad krokanten køle af på bagepapir. Desserten kan godt lægges sammen nogle timer, før den skal serveres. Fordel nøddekrokant i glassene og top op med letpisket fløde – hvis du har en sprøjtepose, er det lettest.

Note: Jeg brugte instant kaffe samt Jivara Valrhona, som er en lysere chokolade – men ikke desto mindre passede den godt til desserten. Lækker kombination af sødmefuld æblemos, letbitter knasende nødder samt blød og cremet chokolade toppet med flødeskum. Selv gemalen, der ellers er modstander er frugtmos, kunne godt lide desserten (hæh!).