Jeg har en indrømmelse. Jeg købte en kogebog for to uger siden uden at fortælle om det.
… undskyld. Og det var altså ikke med vilje, at jeg købte den! Jeg ledte efter noget at læse i, mens jeg shoppede lidt i Føtex, for jeg havde 1½ time den onsdag, der skulle gå med et eller andet. Da jeg så opdagede ‘Økologisk køkken året rundt’ til 50 kr (mener jeg – eller var det 40?), så var det jo billigere end et madblad, og der var ingen af krimierne, jeg ville eje. Bogen så tilmed god ud, og da jeg bladrede den igennem, opdagede jeg, at det faktisk var en lille perle, jeg havde fundet!

I dag kom så muligheden for at prøve en af de opskrifter, jeg har set mest frem til, og så kunne jeg ved samme lejlighed få brugt den sidste fennikel, jeg havde på lager. Smart med smart på.

Sprødstegte fennikelfritter med kryddermayo
6 personer
sprødstegte fennikelfritter, fennikel, rasp, parmesan, fennikelfrø, æg, solsikkeolie, citroner
3 fennikelknolde, istandgjorte
100 g frisk rasp
100 g parmesan, friskrevet
2 tsk fennikelfrø (efter behag)
1 æg, let sammenpisket
solsikkeolie til at stege i
salt og peber
citronbåde som tilbehør

Kryddermayo

kryddermayo, dressing, peberfrugter, æg, dijonsennep, hvidvinseddike, solsikkeolie, chili2 røde peberfrugter
1 æg
1 tsk dijonsennep
2-3 spsk hvidvinseddike
1 nip salt
3 dl solsikkeolie
2 røde chilier uden kerner

Bag peberfrugterne på bagepapir i en forvarmet ovn ved 220 grader – de skal have 10-15 minutter, før de er møre. Vend jævnligt undervejs. Kom pebrene i en frysepose og lad dem køle af. Pil det mørke skind af og fjern stilk og kerner.

Kom æg, sennep, eddike og salt i en blender og blend det kort sammen. Tilsæt en tredjedel af olien i en ganske tynd stråle, mens blenderen kører. Derefter tilsættes resten af olien i et lidt hurtigere tempo. Tilsæt chilier og peberfrugter, når al olien er optaget, og blend det glat. Krydr med et godt drys peber, dæk med film og stil den på køl.

Kog de hele fennikelknolde i en stor gryde saltet vand i 15 minutter, eller til de er lige ved at være møre. Hæld vandet fra, lad dem køle af, og skær dem i pæne, sammenhængende skiver. Bland rasp og parmesan sammen, vend evt. fennikelfrø i, og krydr med salt og peber. Kom ægget på en tallerken og pisk det sammen med en gaffel. Vend fennikelskiverne i æg og derefter grundigt i raspblandingen.

Hæld 1 cm dybt lag olie på en stor pande. Varm olien op ved jævn varme, læg fennikelskiverne på og steg dem, til de er gyldenbrune. Vend dem en enkelt gang undervejs. Servér straks med citronbåde til at presse over og med kryddermayo som tilbehør.

Note: Meget interessant opskrift, hvor fennikelknoldene bliver brugt på en anderledes måde. Vi var kun gemalen og jeg, så jeg dividerede fennikel-delen med tre og mayo-delen med to. Mht. fennikelfritterne var de ganske vellykkede, og vi kunne begge lide dem, mens mayoen var lidt for neutral i smagen til gemalen. Lidt ærgerligt når nu den var så flot, men jeg skulle nok have fyret lidt ekstra chili i. Jeg undlod i øvrigt ægget i mayoen, da jeg ikke havde pasteuriserede på lager, og så brugte jeg rapsolie i stedet for solsikkeolie.

Derudover – andebryst stegt på pande. Hen mod slutningen er skiveskårne champignons blevet smidt på panden, og så var der snittet lidt salat til.