Sprødstegte fennikelfritter med kryddermayo

Sprødstegte fennikelfritter med kryddermayo

Jeg har en indrømmelse. Jeg købte en kogebog for to uger siden uden at fortælle om det.

… undskyld. Og det var altså ikke med vilje, at jeg købte den! Jeg ledte efter noget at læse i, mens jeg shoppede lidt i Føtex, for jeg havde 1½ time den onsdag, der skulle gå med et eller andet. Da jeg så opdagede ‘Økologisk køkken året rundt’ til 50 kr, så var det jo billigere end et madblad, og der var ingen af krimierne, jeg ville eje. Bogen så tilmed god ud, og da jeg bladrede den igennem, opdagede jeg, at det faktisk var en lille perle, jeg havde fundet!

I dag kom så muligheden for at prøve en opskrift på fennikelfritter, jeg havde forelsket mig i, og så kunne jeg ved samme lejlighed få brugt den sidste fennikel, jeg havde på lager. Smart med smart på.

Sprødstegte fennikelfritter

6 personer

3 fennikelknolde, istandgjorte
100 g frisk rasp
100 g parmesan, friskrevet
2 tsk fennikelfrø (efter behag)
1 æg, let sammenpisket
solsikkeolie til at stege i
salt og peber
citronbåde som tilbehør

Kryddermayo

2 røde peberfrugter
1 æg
1 tsk dijonsennep
2-3 spsk hvidvinseddike
1 nip salt
3 dl solsikkeolie
2 røde chilier uden kerner

Bag peberfrugterne på bagepapir i en forvarmet ovn ved 220 grader – de skal have 10-15 minutter, før de er møre. Vend jævnligt undervejs. Kom pebrene i en frysepose og lad dem køle af. Pil det mørke skind af og fjern stilk og kerner.

Kom æg, sennep, eddike og salt i en blender og blend det kort sammen. Tilsæt en tredjedel af olien i en ganske tynd stråle, mens blenderen kører. Derefter tilsættes resten af olien i et lidt hurtigere tempo. Tilsæt chilier og peberfrugter, når al olien er optaget, og blend det glat. Krydr med et godt drys peber, dæk med film og stil den på køl.

Kog de hele fennikelknolde i en stor gryde saltet vand i 15 minutter, eller til de er lige ved at være møre. Hæld vandet fra, lad dem køle af, og skær dem i pæne, sammenhængende skiver. Bland rasp og parmesan sammen, vend evt. fennikelfrø i, og krydr med salt og peber. Kom ægget på en tallerken og pisk det sammen med en gaffel. Vend fennikelskiverne i æg og derefter grundigt i raspblandingen.

Hæld 1 cm dybt lag olie på en stor pande. Varm olien op ved jævn varme, læg fennikelskiverne på og steg dem, til de er gyldenbrune. Vend dem en enkelt gang undervejs. Servér straks med citronbåde til at presse over og med kryddermayo som tilbehør.

Note: Meget interessant opskrift, hvor fennikelknoldene bliver brugt på en anderledes måde. Vi var kun gemalen og jeg, så jeg dividerede fennikel-delen med tre og mayo-delen med to. Fennikelfritter er en sjov og anderledes snack, og vi kunne begge lide dem, mens mayoen var lidt for neutral i smagen til gemalen. Lidt ærgerligt når nu den var så flot, men jeg skulle nok have fyret lidt ekstra chili i. Jeg undlod i øvrigt ægget i mayoen, da jeg ikke havde pasteuriserede på lager, og så brugte jeg rapsolie i stedet for solsikkeolie.

kryddermayo, dressing, peberfrugter, æg, dijonsennep, hvidvinseddike, solsikkeolie, chili


14 thoughts on “Sprødstegte fennikelfritter med kryddermayo”

 • Mmm, det lyder lækkert! Må hellere komme på listen til når kæresten skal på herre-skitur – håber den bliver lang for ellers kan jeg ikke nå at spise alt det mad jeg har planer om at lave 🙂

  Mange hilsner
  Birthe

 • Du har noget med fennikel i disse dage – og det lyder bare så lækkert, hvad du har lavet!
  Bruger du mest rapsolie i madlavningen – eller har du mange forskellige olier stående?

 • Lækker, ny måde at bruge fennikel på – gad vide om den ville gå herhjemme, hvor de mildest talt er fennikelforskrækkede (jeg havde kommet fennikel i en wokret i går, og det blev sorteret fra og kaldt “selleri”). dejligt med lidt ny inspiration.

 • NYBH – haha, nu ikke sende ham sms'er undervejs med, at han skal blive væk 😀
  Men ellers må du næsten lave en stor portion af et par retter, han godt kan lide, og så kan du hygge dig med nye madeksperimenter de efterfølgende dage 😉

 • NYBH – haha, nu ikke sende ham sms'er undervejs med, at han skal blive væk 😀
  Men ellers må du næsten lave en stor portion af et par retter, han godt kan lide, og så kan du hygge dig med nye madeksperimenter de efterfølgende dage 😉

 • MissMuffin – jeg aner ikke, hvad du hentyder til – jeg er ung og uskyldig! … ok, jeg er i hvert fald uskyldig… eller… *hoster kraftigt*

  Okok, der fik du mig! 😀

 • Madame – sådan går det, når jeg finder et godt tilbud på en råvare – så bliver der lige handlet lidt ekstra ind 😉

  Jeg har forskellige olier stående: rapsolie, olivenolie, citronolivenolie, valnøddeolie og sesamolie. Jeg bruger dog oftest rapsolie, da den skulle være bedre at stege i end olivenolie, og så er den god at bruge som erstatning for olier, jeg ikke har, da den er rimelig smagsneutral.

 • Signe – den faldt i hvert fald i god jord her i huset 🙂

  Selleri… ok, det var ikke pænt sagt, der må du lige skride ind og be' om kammertonen 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *