Rødbeder med yoghurt, kaffe og valnødder, salat med krydrede nødder, rosmarinbrød

Dagens frokosttallerken

I dag fik jeg gæster allerede inden frokost. Det var dog ikke supergodt koordineret fra min side, eftersom vi var til 30-års fødselsdagsfest i går, og vi kom først i seng lidt halv fire. Derfor var det også lidt hårdt at stå op kl. halv ni for at gå i gang med madlavningen… jeg tror, jeg skal tidligt i seng i aften 🙂

Til frokost havde jeg lavet lidt forskellige retter. Udover nedenstående retter var der også små timian-kødboller, falafel (købt færdiglavede), paprikapesto og smør.

Opskrifterne er fra ‘Flere suveræne salater…’ samt Netto-kogebogen ‘Med friske krydderurter’.

Rødbeder med yoghurt, kaffe og valnødder
4-6 personer
rødbedesalat, salat, rødbeder, valnødder, græsk yoghurt, kaffe, citroner, vegetar
900 g rødbeder
70 g valnødder

Kaffecreme:
1 dl græsk yoghurt 10%
1 spsk malede kaffebønner
2 spsk friskpresset citronsaft
salt og peber

Kog rødbederne, til de er møre – ½-1 time afhængig af størrelsen. Overhæld dem med koldt vand og smut dem ud af skrællen. Skær dem i mindre tern. Bland cremen, og lad den trække, mens rødbederne køler af. Rist nødderne på en tør, hed pande, til de er gyldne. Hak dem i mindre stykker. Vend cremen i rødbederne og smag til.

Note: Jeg brugte ca. ½ dl mere yoghurt, og det blev til en fin, mild rødbedesalat. Den passede især godt til de små kødboller, som jeg også serverede.

Salat med krydrede nødder
4-6 personersalat, hasselnødder, nødder, spidskommen, koriander, gurkemeje, chili, honning

3-400 g blandede grønne salater
100 g nødder efter eget valg
1½ tsk stødt spidskommen
1½ tsk stødt koriander
½ tsk gurkemeje
1 stort nip chilipulver eller cayenne
2 spsk honning
salt

Dressing:
1 spsk smagsneutral olie
1 spsk friskpresset citronsaft
1 fed finthakket hvidløg
salt

Skyl salaten og bræk den i mindre stykker. Rist nødderne på en tør, hed pande, tag panden af varmen og tilsæt krydderier og salt. Sæt panden på varmen igen, tilsæt honning og varm igennem. Hæld nødderne på en tallerken og lad dem afkøle. Bland dressingen, hæld den over salaten og drys nødderne over.

Note: God kombination af de krydrede nødder sammen med den sprøde salat – lige noget for mig! Jeg brugte cashewnødder og pinjekerner, og så undlod jeg hvidløget i dressingen.

Rosmarinbrød
1 stk.
rosmarinbrød, brød, hvedemel, grahamsmel, gær, olivenolie, rosmarin
750 g hvedemel
100 g grahamsmel
25 g gær
5 dl lunkent vand
1 spsk olivenolie
2 tsk salt
olivenolie
10 små rosmarinkviste
groft salt

Bland hvedemel og grahamsmel. Rør gøren ud i lunkent vand. Tilsæt olivenolie, salt og 1/4 del af melet. Rør blandingen til en lind dej og lad den hvile i ca. 30 minutter, til den begynder at boble. Tilsæt resten af melet lidt ad gangen og ælt dejen godt igennem. Form dejen til en kugle og vend den i en skål med 1 spsk olivenolie. Dæk dejen til med et fugtigt viskestykke og lad den hæve til dobbelt størrelse i ca. tre timer.

Form dejen til en kugle og tryk den ud i en diameter på ca. 25 cm. Læg den på en bageplade med bagepapir. Tryk fordybninger i dejen og stik rosmarinkviste deri. Dryp dejen med olivenolie og drys med groft salt. Lad dejen hæve i ca. ½ time.

Bag brødet ved 220 grader i ca. 30 minutter. Fjern rosmarinkvistene inden brødet spises.

Note: Jeg brugte 150 g fuldkornshvedemel og 500 g hvedemel. Jeg undlod desuden det grove salt oven på brødet, og da det skulle gå lidt hurtigere med at lave brødet, så doblede jeg op på gæren, så der kun var halv så lang hævetid. Lækkert brød, som havde taget lidt smag af krydderurten, uden at det blev alt for voldsomt.

8 thoughts on “Rødbeder med yoghurt, kaffe og valnødder, salat med krydrede nødder, rosmarinbrød

  1. For pokker, sikke nogle spændende ting, du har lavet i denne weekend.
    Den salat lyder virkelig lækker. Og rosmarinbrød er altid et hit.

    Jeg tager hatten af for, at du altid hopper ud i nogle virkelig spændende smagssammensætninger. Du er bare total modig i et køkken.

  2. Sikke du da lige er gået amok i køkkenet idag!
    Det ser simpelthen så lækkert ud- jeg vil stadig gerne flytte ind:)
    Det rosmarinbrød er altså bar så fint, det må jeg snart prøve at bage!

  3. Uh dine gæster bliver da godt nok forkælet. Hvor er de heldige. Din mad ser SÅ lækker ud. Jeg er især vild med rosmarinbrødet – det ser vildt rustikt ud (elsker den slags).

  4. Hanne – mange tak! Jeg synes næsten, at det mest modige er, at jeg altid prøver nye retter, når vi får gæster – man ved jo ikke, hvad det ender med! Men hvis det går helt galt, kan vi jo altid ringe efter en pizza 😉

  5. MissMuffin – hæhæ, jeps! Gemalens kommentar, da han så rosmarinbrødet, inden det kom i ovnen: “sikke en fin lille græsplæne, du er ved at lave!”
    … der blev jeg lige lidt fornærmet på brødets vegne 😉

    Resten af dagen hed det græsbrød! 😀

  6. Foodfanatic – tak skal du have! Jeg får altid lavet lidt ekstra forskelligt, når det er den flok venner, jeg får på besøg, for den ene af dem er vegetar, og så skal der jo gerne være lidt forskellige grøntsagsretter 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *