Oprindeligt skulle vi have besøg her til aften, men vores gæst måtte melde fra i morges. Det betød, at vi til gengæld kunne tage imod svigerforældrene, som kom hjem fra en uge i Finland, og vi tilbød at stå for madlavningen.

Det betød blandt andet, at jeg også kunne få testet et par opskrifter, som jeg længe har tænkt på at lave – nemlig den franske citrontærte fra ‘Kager der smager’ og opskriften på jordskokker i fad med parmesanost, som kommer fra et lille opskrifthæfte fra supermarkedet.

Forretten fik jeg dog ideen til, da jeg læste på Signes blog i går, for jeg havde både noget persille og nogle majs, der skulle bruges, og pludselig fik jeg fikse ideer…

Majspandekager med ajvarcreme
6 personerajvarcreme, peberfrugter, aubergine, hvidløg, olivenolie

2 x denne opskrift
1 pakke carpaccio

ajvarceme:
4 røde peberfrugter
1 aubergine
4 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
salt

Auberginen prikkes et par gange med en gaffel, så den ikke eksploderer, når den kommer i ovnen. Peberfrugter og aubergine sættes i ovnen ved ca. 200 grader og vendes med jævne mellemrum. Når skallen er godt branket på alle sider, tages de ud, afkøles lidt og ‘skrælles’. Fjern også stilk og kerner. Grøntsagerne puttes i en blender sammen med de pillede hvidløg, og det blendes til en jævn masse. Olivenolie og salt tilsættes, og der blendes en gang mere.

Note: Den ajvar-inspirerede creme blev improviseret undervejs – for i virkeligheden havde jeg tænkt mig at lave ajvar, men det havde jeg ikke sat nok tid af til. Ahem. Jeg var spændt på, om kombinationen af majspandekager, carpaccio og cremen var, men det fungerede fint. Jeg var især glad for cremen, som var smagfuld og forholdsvis kraftig uden at være stærk. Mmm!

Ølmarineret cuvette med sauce
6 personer
ølmarineret cuvette, cuvette, oksekød, cuvette, øl, rødløg, rørsukker, appelsiner, majsstivelse
1 cuvette
½ l god ale fra Nørrebro Bryghus
3 røde løg
salt
3 spsk sukker
1 appelsin
majsstivelse

Put cuvetten i en frostpose sammen med et par dl øl og lad den marinere i køleskab i mindst en time. Hæld derefter steg + øl i et fad, rids kødet, hæld resten af øllen udover stegen (minus en dl, som kokken kan drikke), drys salt på stegen og lad den stege ved 150 grader i ovnen (og nej, jeg ved desværre ikke, hvor længe den fik).

Tag fadet ud af ovnen og lad kødet hvile i noget stanniol, mens du laver saucen. Hæld resten af væske + løg fra fadet en blender og blend det kraftigt. Hæld det derefter en en gryde. Tag ca. 1 dl fra, som du ryster sammen med noget majsstivelse. Put det tilbage i gryden og hold en jævn varme. Tilsæt sukker samt saften fra en appelsin og smag til med salt.

Note: Det var ikke planen, at jeg skulle lave sauce, men det fik jeg pludselig lyst til, og det var meget heldigt, for den blev ganske god! Den er meget kraftig i smagen, og jeg tilføjede derfor sukker og appelsin for at give den lidt mere sødme.

Jordskokker i fad med parmesanost
4-8 personerjordskokkefad, jordskokker, kartofler, løg, fløde, timian, hvidløg, parmesan, ost

800 g jordskokker
300 g kartofler
3 løg i ringe
4 dl fløde
1 dl friske timianblade
4 fed knust hvidløg
75 g friskrevet parmesanost
salt og peber

Kom skiver af jordskokker, kartofler og løgringe i et ovnfast fad. Bland hvidløg, fløde, timian, revet parmesanost, salt og peber sammen og kom blandingen over jordskokkerne. Kom det i ovnen ved 200 grader i ca. 50 minutter, til kartofler og jordskokker er møre.

Note: Jeg har virkelig glædet mig til at prøve denne opskrift, og den skuffede bestemt ikke! Den står til 4 personer, men så skal man godt nok være sulten – eller også skal man helt undlade andet tilbehør, for vi var seks personer, og selvom vi spiste godt til, var der rester. Vi havde så også kartofler til ved siden af, men alligevel.

Den samlede aftensmad – udover de nævnte retter var der også bådkartofler samt en simpel salat bestående af finthakket romainesalat, grønne asparges, der var dampet i et par minutter og skåret i mindre stykker samt lidt olivenolie.

Fransk citrontærte
6-8 personercitrontærte, fransk, tærte, kage, dessert, mandler, rørsukker, hvedemel, citroner, smør, mørk rom, æg

Mørdej:
100 g mandler
50 g sukker
150 g hvedemel
reven skal af en citron
80 g smør
1 spsk mørk rom

Citronfyld:
2 æg
1 dl sukker
reven skal og saft af en citron

Syltede citronskiver:
2 dl vand
1½ dl sukker
1 citron

Blend mandlerne fint og bland dem med sukker, mel og citronskal. Hak smørret i med en kniv. Ælt ingredienserne sammen og saml dejen med rom. Tryk dejen jævnt ud i en smurt tærteform. Prik bunden med en gaffel og bag den i den nederste del af ovnen ved ca. 175 grader i 12-15 minutter.

Pisk æg og sukker til en lys æggesnaps. Riv og pres citronen og rør det i æggemassen. Hæld blandingen i tærtebunden og bag kagen videre i ca. 20 minutter, til æggemassen er jævnt gylden. lad kagen blive kold.

Bring sukker og vand i kog. Skær citronen i ½ cm tynde skiver og lad dem simre i 5-10 minutter i sukkerlagen, til de er bløde og klare. Tag dem forsigtigt op og kog lagen lidt ind til en sirup. Læg citronskiverne på den afkølede tærte og hæld sukkerlagen over kagen.

Note: Jeg glemte desværre at putte rom i, men tærten blev meget lækker og velsmagende alligevel. Jeg serverede den sammen med noget græsk yoghurt, der var vendt grundigt i et ordentligt skud vaniljesukker. Helt formidabel dessert for en citronelsker som mig 🙂