Citronmuffins med birkes

Citronmuffins med birkes

I går fortalte jeg gemalen, at jeg desværre bliver nødt til at bage kage til ham to gange i denne uge, for jeg har altså flere benspænds-relaterede kager, som skal bages inden 1. december! Han accepterede kravet uden protest.

Ja, jeg ved det. Jeg er hård at forhandle med.

Første gang jeg stødte på konceptet citronkage + birkes, glippede jeg med øjnene og tænkte “hvad fanden søren – er der birkes i citronkagen?!”. Indtil da havde jeg kun set birkes på tebirkes og det papfranskbrød, som min mormor plejede at købe hos den lokale brugs, da jeg var barn. Men altså – der er åbenbart et eller andet ved den kombination, for de senere år er jeg stødt på den gang på gang, så nu var det på tide, at jeg selv prøvede.

Jeg fandt inspiration til disse citronmuffins hos Miss Muffin, men lavede en lidt sundere udgave (ja, jeg ved godt, at det er lidt paradoksalt, når man taler om kage). Jeg skar lidt ned på melmængden og erstattede noget af det med svedjerug for at give lidt mere bid til kagen, jeg brugte lidt mere æg og lidt mindre mælk og sukker. Til gengæld blev kagerne pyntet med glasur og revet citronskal.

Citronmuffins med birkes

12 stk.

3½ dl hvedemel
1 dl svedjerug
1 spsk bagepulver
1 dl rørsukker
2 spsk birkes
lidt salt
3 æg
2 dl sødmælk
6 spsk rapsolie eller smeltet smør
fintrevet skal af 2 citroner

pyntes med hvid glasur og revet skal fra øko-citron

Pisk æg og mælk sammen og tilsæt derefter olie og citronskal. Pisk det sammen. Rør mel, bagepulver, sukker, salt og birkes sammen i en anden skål. Tilsæt halvdelen af blandingen til æggemassen, pisk godt og rør derefter resten af melblandingen i dejen, til den er jævn. Fyld dejen i muffinforme – jeg kan anbefale, at du hælder dejen i en sprøjtepose -det gør det lettere at dosere, når du skal fylde dejen i formene. Har du ikke en sprøjtepose, kan du bruge en frysepose, hvor du klipper hul i det ene hjørne af posen, når du har hældt dejen i den. Muffinformene skal fyldes 50-75 procent med dej.

Bag dine citronmuffins ved 200 grader i 20 minutter. Lad dem køle helt af, inden du pynter dem med glasur og revet citronskal.

Note: En hyggelig lille kage, der har lidt bid – både på grund af svedjerugen men også på grund af de små birkes. Jeg savnede dog mere citronsmag – den var lige lovlig mild til min smag, men nu skal en citronkage – i følge mig – også hviiiiine af citron, før den er rigtig god. Er du til milde citronkager, bør du til gengæld overveje at prøve denne – kombinationen med birkes er ret sjov.12 thoughts on “Citronmuffins med birkes”

 • Mmmee, lækker kage.
  Jeg har smagt hvid chokolade med citron og birkes. En specielt smag. Fru Plum sælger det.
  I Prag har jeg smagt forskellige kage med birkes, med en slags remonce med masser af birkes i. Der var virkelig godt. Jeg elsker birkes. På nær når de sidder i ens tænder….
  Vh Charlotte G

 • Det lyder spændende – jeg ville aldrig være kommet på kombinationen birkes og citron. Et af husbonds specialer er muffins, og nu vil jeg lægge din opskrift på køkkenbordet 🙂

 • Du bor i KBH ikke? Der kan man få – seriøst – verdens bedste appelsinkage. Du kan finde den hos “Det rene brød”, der ligger fire forskellige steder i byen. Den hedder marokkansk appelsinkage og er himmelsk. Jeg har arbejdet hos det rene brød indtil marts i år, og dybt seriøst, det er ikke min løn jeg savner. Det er den kage!

  • Niks – men jeg kommer ofte i Kbh. Jeg må lige holde øje med, om jeg støder på det på min vej rundt i byen 🙂

 • Uhmmmm det er altså en god kombo citrusfrugter og birkes! Jeg elsker begge dele, så synes det er et perfekt match.

  Jeg så første gang kombinationen hos Cute Carbs som også har en lækker opskrift på citronmuffins med birkes, og de smager skøøønt! Jeg laver dem nu både med citron og appelsin… men jeg ved godt du er citron-addict 😉

  – Maj 😀

  • Altså, kan man få nok citron? Jeg synes helt klart, at der godt må være mere citron i disse muffins 😀

 • Du har ret – birkes i kager var også noget nyt for mig, da jeg pludselig faldt over det, men pludselig var det som om, at tanken om birkes blandet med citrusfrugt, bare havde en eller anden tiltrækningskraft. I hvert fald endte jeg da også med at springe ud i det, og jeg elsker det. Dine ser afsindigt lækre ud!!!

  • De ser ret sjove ud, når man bider i dem. Desværre fik jeg ikke taget et billede af dem, hvor man kunne se de små birkes…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *