Så blev det nye år fejret i godt og hyggeligt selskab! Vi fejrede det med et vennepar her fra byen, bøllespiren samt vegetarvennen, så vi skulle ikke så langt i år. Vi havde sørget for forret, dessert og kransekage, og så havde de andre sørget for hovedret, drikkevarer og snacks senere på aftenen. Ingen af hos havde købt fyrværkeri, for det er der ingen af os, der dyrker, men vi fik da kigget ud af vinduerne på første sal, hvor der var god udsigt over byen.

Forretten – rugblinis med svampe og jordskokker – var ren improvisation, og lige så var denne kransekage, som jo hører nytåret til.

Rugblinis med svampe og jordskokker
5 personer
rugblinis, pandekager, blinis, forret, hvedemel, rugmel, kærnemælk, bagepulver, æg, jordskokker, æble-aperitif, bøgehatte, enoki-svampe, svampe, fløde, estragon
Dej:
2 dl hvedemel
1 dl rugmel
2½-3 dl kærnemælk
1 tsk bagepulver
1 tsk salt
1 æg
1 tsk estragon

Fyld:
150 g store jordskokker
2 dl æble aperitif
2 håndfulde blandede svampe – jeg brugte bøgehatte og enoki-svampe
2 dl fløde
1 tsk estragon
smør

Ingredienserne blandes til en tyktflydende dej – jeg gætter på, at det var nogenlunde de mængder mel, jeg brugte – kærnemælken må du sjusse dig til, men det skal som sagt være en tyk dej. Smelt lidt smør på en blinispande eller en almindelig pande og steg de små rugblinis.

Jordskokkerne skrælles og skæres i mindre uregelmæssige tern. De steges næsten møre på en pande i godt med smør, og en dl æble aperitif hældes over. Imens renses svampene. Når væden er kogt ind, tages jordskokkerne af panden. Enoki-svampene får en hurtig tur på panden med lidt smør – de skal kun have meget lidt, inden du tager dem af panden igen. Derefter steges bøgehattene i smør, og når de er ved at være møre, hældes den anden dl æble aperitif over. Når den er kogt ind, hældes jordskokkkerne på panden igen, og fløden tilsættes. Estragon drysses over, og saucen koger et minut eller to.

Arrangér to rugblinis på en tallerken med lidt salat, jordskokke-svampe sauce over og med lidt enoki-svampe øverst.

Note: Rugblinis egner sig rigtig godt til forret, og denne version er ingen undtagelse. Det er en lækker og lidt sødlig forret på grund af æble aperitiffen.

Kransekage
10 stk.kransekage, kage, dessert, nytår, marcipan, æg, flormelis, nougat

250 g marcipan
½ æggehvide
50 g flormelis
40-50 g nougat

Pynt:
flormelis
½ æggehvide
blå konditorfarve

Marcipan og æggehvide æltes sammen med flormelis. Tag et stykke af marcipanmassen og tryk et aflangt stykke ud, som du kan lægge et stykke nougat i. Form et trekantet stykke ud af det og sørg for, at nougaten er gemt godt af vejen bag marcipanen. Fortsæt til du ikke har mere marcipan.

Bag kransekagen ved 225 grader i ca. 8 minutter – hold godt øje med dem, så de ikke brænder på. Når de er kølet af, kan du dekorere dem med glasur rørt af flormelis, æggehvide og evt. konditorfarve.

Note: Jeg synes altså, de er sjovere, når der kommer lidt farve på… 😉