Vi besøgte mine forældre i dag og havde i anledning af julen medbragt æbleskiver. Jeg har lagt mærke til, at mange roser æbleskiver bagt på gær, og det havde jeg også tænkt mig at prøve – men så løb tiden fra mig (sådan en dej skal hæve i to timer), og så måtte jeg bruge den sædvanlige opskrift på natron. Den er nu heller ikke så ringe endda, og i dagens anledning smed jeg lidt vaniljesukker i mine æbleskiver – fordi jeg kunne.

Jeg kan rigtig godt lide den friskhed, som citronskal giver i æbleskiver, så det vil jeg kraftigt anbefale, at du også bruger. Derudover er jeg også ret pjattet med kardemomme-smagen, og jeg kan godt finde på at putte lidt mere i, end jeg har skrevet herunder.

Æbleskiver
ca. 36 stk.

6 dl kærnemælk
4 æg
½ tsk natron
1 spsk sukker
1 tsk vaniljesukker
300 g hvedemel
1 tsk kardemomme
revet skal og saft fra en citron
smør til bagning

Melet sigtes med natron og kardemomme og røres sammen med æg, sukker, kærnemælk, vaniljesukker og citronskallen. Dejen hældes i en kande, og æbleskiverne bages straks på en pande, hvor hullerne er smurt med smør.

Note: Dejlige saftige æbleskiver med et frisk pift af citron og en letkrydret smag på grund af kardemommen. Personligt kan jeg bedst lide at spise dem med lidt jordbærsyltetøj og evt. en smule flormelis, men alle mulige andre typer syltetøj og marmelade kan selvfølgelig også bruges.

Hvis du har problemer med at få æbleskiver runde, så tjek følgende tip:

æbleskiver, jul, kage, dessert, kærnemælk, æg, natron, rørsukker, vaniljesukker, hvedemel, kardemomme, citroner Sørg for at smøre alle æbleskivepandens huller med smeltet smør. Fyld derefter hullerne næsten helt op med dej, og når den har fået lidt skorpe, vendes æbleskiverne halvt (se billedet). Lad dejen bage lidt mere, så der kommer mere skorpe, og drej æbleskiverne, så de lukker helt.