Inspiration til julefrokosten
Savner du inspiration til julefrokosten? Det er ved at være julefrokosttid. Jeg skal til den første på lørdag – eller rettere: Jeg står for julefrokosten på lørdag, hvor vi får en venneflok på besøg.
Danskerne elsker juletraditioner, og julefrokosten er ingen undtagelse. Det er næsten altid det samme, der bliver serveret – og det synes jeg er røvsygt. Yes, jeg sagde det højt… og det kunne I så ikke høre, så jeg skrev det også her på bloggen.
Hvorfor er det lige, at maden altid skal være den samme til julefrokosten? Well, det skal den heller ikke, så hvert år gør jeg en dyd ud af at føje et par knapt-så-klassiske retter til julebordet eller i det mindste fortolke et par af de gamle kendinge. Her er en række juleretter – både klassiske og knapt så klassiske – som er blevet serveret gennem de senere år.
Lad os starte med sildene. Der skal selvfølgelig være karrysild, og her kan jeg både anbefale karrysild med æbler samt en lidt kraftigere udgave af karrysild. Det skal dog ikke være den eneste sild på bordet – synes jeg – så jeg vil også anbefale sennepsgravad sild. og dildsild – eller hvad med solbærsild, som man spiser i Sverige?
I min barndom var der altid stegte, marinerede sild på julefrokostbordet, men det kan jo laves i flere varianter – for eksempel som denne udgave med rødløg eller denne udgave med jordskokke-puré.
En anden klassiker er fiskefileter. Dem plejer jeg at vende i polentamel, for det giver en lækker, sprød overflade – kan anbefales!
Af andre lækre fiskeretter er der gravad laks med dildsauce, lakserilette, torskesalat og krebsehalesalat.
Derefter kommer alle kødretterne. Der er jo typisk en form for ribbenssteg eller flæskesteg på bordet – du kan for eksempel lave en steg med røgsalt.
Du kan dog også få inspiration til julefrokosten ved at skele til vores andre dele af Europa. Hvad med at lade dig inspirere af svenskerne og lave en juleskinke, prøve nordmændenes medisterkaker eller kaste dig ud i at lave denne italienske andepaté?
Mange ynder at sætte lun leverpostej på bordet – evt. sammen med syltede rødbeder. Jeg synes, det er en anelse hverdagsagtigt – også selvom den tit bliver pimpet op med bacon og stegte svampe – så prøv en ny variant. Det kan for eksempel være en kyllingeleverpostej, en andeleverpostej eller en – til de hardcore, der elsker meget kraftig mad – rådyrsleverpostej. Men til sidstnævnte skal du altså have hår på brystet, for den er virkelig kraftig!
… og apropos indmad – hvorfor så ikke prøve sprængt kalvetunge?
Personligt er jeg glad for rilette – selvom det er en rimelig fed spise. Udover den klassiske anderilette har jeg for eksempel også eksperimenteret med fasanrilette. Den fede spise skal helst serveres sammen med noget syrligt – for eksempel syltede drueagurker.
Jeg kan dog ikke nære mig og servere altid en salat til kødretterne, så det også er muligt at få lidt grøntsager undervejs. Det kan for eksempel være en frugtet rødkålssalat, rødkålssalat med sharonfrugter, rødbedesalat med peberrod og dild, æble-fennikelsalat eller julesalat med grønkål og appelsiner.
Desserten er jo ofte risalamande, risengrød eller eventuelt æbleskiver. Du kan dog sagtens udfordre risengrødstraditionen og servere den med ølsirup eller lave grøden på kokosmælk i stedet for sødmælk. Eller hvad med at lave en mexicansk risbudding eller en cremet risdessert?
Jeg har dog i højere grad dyrket julekage-konceptet. Det er blandt andet blevet til en engelsk portvinskage og en new zealandsk julekage, en julekage med glasur, julekage med tørrede frugter samt julemuffins og chokolade-kirsebærkage. Den italienske panforte er dog så småt blevet en juleklassiker hos os, og jeg fik såmænd også prøvet den franske juletræstamme – Bûche de Nöel – på et tidspunkt.
Er du ikke allerede gået under bordet på dette tidspunkt, kan du evt. slutte julefrokosten af med hjemmelavet konfekt… bon appetit 🙂
Rigtig godt indlæg med gode ideer til julefrokosten. Det er mange gange det evindelige punkt, hvad skal man lave :-).
/Søren
Mange tak! Ja – det er om at finde balancen mellem at servere nogle af klassikerne – og samtidig sørge for noget variation, så det ikke er det samme år efter år 🙂
Hvor ser et dog lækkert ud alt sammen, Og dine rødkålssalater lyder spændende – vi er vilde med den slags 🙂
Ja, jeg synes, der også skal være lidt grønt at tygge på til en julefrokost, så det ikke kun er brød, fisk og kød 🙂
Sådan! Jeg er udtalt enig med dig og elsker alle de opfindsomme forslag – tror virkelig at flæskestegen med lakrids kunne få nogle af mine veninder til at gå helt i baglås (ergo må det prøves, hæhæ)
Muarhahaha! 😀
God fornøjelse!
Sikke dog en masse god inspiration! Jeg bliver helt sulten 🙂
Håber du kan bruge det 🙂
Åh, det ene er jo mere lækkert end det andet – yum yum yum! Husker især hæren af rugbrøds-madder. Ville være problematisk at vælge smørrebrøds-tallerken med tre stk., i dit køkken (:
– Anne
Taark 😉
ORK MANNER! Savle, savle savle – og så lige før sengetid! Shame on yoou!
Jeg vil SÅ gerne prøve den Bûche Nöel der. Tror lige det er mig 😉
Hehe – jamen jeg skrev det i går 😀
Det tror jeg i øvrigt også – det er en skøn dessert! Hm… jeg burde egentlig lave den igen denne jul… *gruble*…