Inspiration til julefrokosten

Inspiration til julefrokosten

Savner du inspiration til julefrokosten? Det er ved at være julefrokosttid. Jeg skal til den første på lørdag – eller rettere: Jeg står for julefrokosten på lørdag, hvor vi får en venneflok på besøg.

Danskerne elsker juletraditioner, og julefrokosten er ingen undtagelse. Det er næsten altid det samme, der bliver serveret – og det synes jeg er røvsygt. Yes, jeg sagde det højt… og det kunne I så ikke høre, så jeg skrev det også her på bloggen.

Hvorfor er det lige, at maden altid skal være den samme til julefrokosten? Well, det skal den heller ikke, så hvert år gør jeg en dyd ud af at føje et par knapt-så-klassiske retter til julebordet eller i det mindste fortolke et par af de gamle kendinge. Her er en række juleretter – både klassiske og knapt så klassiske – som er blevet serveret gennem de senere år.

karrysild, sild, glas kryddersild, pålæg, fisk, æggeblommer, æg, rapsolie, æblecidereddike, kapers, karry, muscovadosukker, creme fraiche, marinerede sild, julefrokost

Lad os starte med sildene. Der skal selvfølgelig være karrysild, og her kan jeg både anbefale karrysild med æbler samt en lidt kraftigere udgave af karrysild. Det skal dog ikke være den eneste sild på bordet – synes jeg – så jeg vil også anbefale sennepsgravad sild. og dildsild – eller hvad med solbærsild, som man spiser i Sverige?

I min barndom var der altid stegte, marinerede sild på julefrokostbordet, men det kan jo laves i flere varianter – for eksempel som denne udgave med rødløg eller denne udgave med jordskokke-puré.

stegte fiskefileter, stegte rødspættefileter, rødspætter

En anden klassiker er fiskefileter. Dem plejer jeg at vende i polentamel, for det giver en lækker, sprød overflade – kan anbefales!

Af andre lækre fiskeretter er der gravad laks med dildsauce, lakserilette, torskesalat og krebsehalesalat.

ribbenssteg, steg, svinekød, flæskesteg

Derefter kommer alle kødretterne. Der er jo typisk en form for ribbenssteg eller flæskesteg på bordet – du kan for eksempel lave en steg med røgsalt.

Du kan dog også få inspiration til julefrokosten ved at skele til vores andre dele af Europa. Hvad med at lade dig inspirere af svenskerne og lave en juleskinke, prøve nordmændenes medisterkaker eller kaste dig ud i at lave denne italienske andepaté?

leverpostej, smør, julefrokost, påskefrokost, jul, påske, svinelever, svinekød, pålæg, løg, æg, hvedemel, fløde, allehånde, timian

Mange ynder at sætte lun leverpostej på bordet – evt. sammen med syltede rødbeder. Jeg synes, det er en anelse hverdagsagtigt – også selvom den tit bliver pimpet op med bacon og stegte svampe – så prøv en ny variant. Det kan for eksempel være en kyllingeleverpostej, en andeleverpostej eller en – til de hardcore, der elsker meget kraftig mad – rådyrsleverpostej. Men til sidstnævnte skal du altså have hår på brystet, for den er virkelig kraftig!

… og apropos indmad – hvorfor så ikke prøve sprængt kalvetunge?

fasanrilette, rilette, vildt, fasan, gulerødder, løg, hvidløg, timian, øl, æbleeddike, bouillon

Personligt er jeg glad for rilette – selvom det er en rimelig fed spise. Udover den klassiske anderilette har jeg for eksempel også eksperimenteret med fasanrilette. Den fede spise skal helst serveres sammen med noget syrligt – for eksempel syltede drueagurker.

rødkålssalat

Jeg kan dog ikke nære mig og servere altid en salat til kødretterne, så det også er muligt at få lidt grøntsager undervejs. Det kan for eksempel være en frugtet rødkålssalat, rødkålssalat med sharonfrugter, rødbedesalat med peberrod og dild, æble-fennikelsalat eller julesalat med grønkål og appelsiner.

Bûche de Nöel, chokoladeroulade, fransk, kakao, hvedemel, rørsukker, kirsebærlikør, kage, dessert, nougatcreme, nougat, mandler, mørk chokolade, chokolade, æggeblommer, æg, rom, fløde

Desserten er jo ofte risalamande, risengrød eller eventuelt æbleskiver. Du kan dog sagtens udfordre risengrødstraditionen og servere den med ølsirup eller lave grøden på kokosmælk i stedet for sødmælk. Eller hvad med at lave en mexicansk risbudding eller en cremet risdessert?

Jeg har dog i højere grad dyrket julekage-konceptet. Det er blandt andet blevet til en engelsk portvinskage og en new zealandsk julekage, en julekage med glasur, julekage med tørrede frugter samt julemuffins og chokolade-kirsebærkage. Den italienske panforte er dog så småt blevet en juleklassiker hos os, og jeg fik såmænd også prøvet den franske juletræstamme – Bûche de Nöel – på et tidspunkt.

julekonfekt, julekonfekten, juleslik, juleguf, konfekt

Er du ikke allerede gået under bordet på dette tidspunkt, kan du evt. slutte julefrokosten af med hjemmelavet konfekt… bon appetit 🙂



15 thoughts on “Inspiration til julefrokosten”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *