Bûche de Nöel – fransk chokoladeroulade
I månedens benspænd kan jeg naturligvis ikke ignorere et af gastronomiens store lande, Frankrig. Igen er det de søde sager, som dominerer, for jeg blev selvfølgelig nødt til at lave den franske juleklassiker, Bûche de Nöel. Efter sigende indtager franskmændene julemåltidet lige efter midnatsmessen, og her er kagen det søde punktum. Bûche de Nöel formes som en træstamme og pyntes gerne med bær og/eller blade eller kviste. Jeg glemte desværre at lave riller i chokoladeovertrækket.
Jeg blev inspireret af en opskrift på Bûche de Nöel fra Alletiders Kogebog, hvor jeg tilføjede kirsebærlikør, skar ned på mængden af rom og brugte lidt mindre chokolade. Samtidig ændrede jeg visse arbejdsprocesser undervejs, da det gjorde arbejdet lettere og hurtigere. Og så blev jeg selvfølgelig nødt til at gribe fat i Valrhona-chokoladen, når nu kagen er fransk.
Bûche de Nöel
12-15 personer
Dej:
4 æg
125 g sukker
2 spsk kakao
100 g hvedemel
Sirup:
3 spsk rørsukker
½ dl vand
2 spsk kirsebærlikør
1 spsk mørk rom
Nougatcreme:
2½ dl fløde
200 g blød nougat
50 g mandler
Overtræk:
140 g Valrhona Caraïbe 66% chokolade
2 pasteuriserede æggeblommer
2 spsk rom
1 dl fløde
Creme: Rist mandlerne på en varm, tør pande og hak dem, når de er kølet lidt af. Hæld fløde og nougat i en gryde og varm det forsigtigt op. Lad det småsimre i ca. 10 minutter, mens du rører ofte i gryden. Hæld de hakkede mandler i og sæt cremen til afkøling i køleskabet.
Dej: Pisk æg og sukker længe, så det bliver til en hvid og tyk masse. Rør forsigtigt hvedemel og kakao i æggemassen og bred derefter dejen ud på en bagepapirsbeklædt bageplade. Bag det ved 200 grader i 8-10 minutter midt i ovnen. Når den har kølet af et par minutter, kan du trække bagepapiret af den bagte bund. Læg bunden på det rene køkkenbord, hvor du evt. har drysset lidt sukker inden.
Sirup: Hæld ingredienserne i en gryde og lad det koge op. Det skal simre nogle minutter, inden du tager gryden af komfuret.
Glasur: Hak chokoladen fint og smelt den i en skål over et vandbad. Rør æggeblommer og rom i. Pisk fløden til skum og rør den forsigtigt i den afkølede chokolademasse.
Nu er du klar til at samle din Bûche de Nöel. Smør bunden med sirup og fordel dernæst fyldet ud over bunden. Sørg for, at du smører næsten helt ud til kanterne. Rul forsigtigt kagen sammen – ligesom med en roulade – og skær enderne til, så ‘ringene’ i ‘træstammen’ er synlige. Læg kagen på et fad og smør derpå chokoladeglasuren på. Pynt med syltede kirsebær og blade fra kristtjørn.
Note: Hold da op for en kage! Bûche de Nöel er en af de slags kager, hvor man bliver nødt til at tage flere smagsprøver undervejs, for den er stærkt vanedannende! Denne franske forførende kage må jeg lave igen en anden gang, for den fik jeg slet ikke spist nok af, og den vakte da også glæde til den julefrokost, hvor vi medbragte den. Hvis du ikke kan skaffe Valrhona chokolade, så sørg for at få fat i en anden god chokolade på max 66% – både du og kagen fortjener, at du bruger en god chokolade i denne opskrift.
Årh den ser god ud!!!! HAPS
Hov! Så er det derfor, der ikke var rester… 😀
Klonk!
Det var dog en fantastisk lækker roulade ( og foto ). Jeg savler gør jeg. Har lyst til et kæmpe stykke, og det er sjældent jeg har det sådan med kage.
Tak for inspiration, kære Piske.
Og rigtig godt og glædeligt nytår. Vi ses i 2012. Og tak for sidst 🙂
Kh
Maj
Den var også svær at holde fingrene fra – lige en kage efter min smag! Håber du får afprøvet den ved lejlighed, for den er ganske dejlig 🙂
Tak og i lige måde! Mon ikke vi støder på hinanden til endnu et spændende arrangement? Det håber jeg 🙂
Hmm, vi skal have en alvorlig snak om, hvor meget man kan tillade sig at friste sine læsere så tæt på spisetid, og så lige her i fedesæsonen…
Tsk, tsk.
Hvem? Hvor? *fløjter uskyldigt*
Ps. Læs indlægget igen lige inden sengetid og drøm sødt 😉
Hmm, nå okay så. Godt jeg selv har en simregryde igang, duften spreder sig i hele huset 🙂
Så jeg overlever 🙂
Godt! Det går ikke, at folk besvimer, når de læser bloggen 😀
Okay, bukker mig i støvet for den roulade.:-)
Kan næsten smage den bare ved at se på billedet..
Hilsen Lykke
Jeg vil helt sikkert anbefale dig at lave den på et tidspunkt – og pyntes den lidt anderledes, går den også fint an uden for julesæsonen 😉
Hmm den ser skummelt lækker ud !!!
Hyggehygge
Marianne
Det er den også – prøv den prøv den 🙂
Uhm, den ser da frygteligt meget alt for god ud!!! Lige nu ku jeg virkeligt godt spise sån et stykke. Har haft lyst til chokoladekage i en uge nu!
Chokoladekage har den heldige egenskab ALTID at kunne spises – og denne er ingen undtagelse. Mon ikke Kristian også kan lokkes til at spise et stykke? 😉
Du er jo syg…SYG siger jeg. Max sidder her og savler 😀
Muarhahah! Well, kan hans køkkenfe ikke lave en til ham? 🙂
Ja, men først til næste år – jeg er bange for at sende ham i en for tidlig grav hvis han skal fodres med mere guf nu 😀
Ok, det går jo ikke – så må du skrælle et par gulerødder til ham i stedet 😀 😀
Well, jeg har fyldt ham med kål de sidste par dage så der er plads til 2 desserter, ost, kransekage og fyldte chokolader i morgen 😉
Nu må du gerne snart stoppe med alle de lækkerier 😉 Den ser virkelig lækker ud, Piskeris….
Mange hilsner
Birthe
Nænej, der er liiiige et par juleindlæg mere, jeg skal nå at fyre af – men så kommer januar også, og her passer søde sager ret dårligt med månedens benspænd – hvilket nok er meget godt, for julen byder jo altid på masser af lækkerier 🙂
GODT man er mælkeallergiker… Det bliver jeg nødt til at sige til mig selv, og glæde mig over de kalorier jeg ikke kommer til at indtage. For hold k… hvor ser den kage lækker ud.
Sikker på du ikke skal lave den til nytår også?! (uden kirsebær altså…)
😉
Tusind tak! Ja, jeg tror ikke, den kan laves med soya – men det kunne da være interessant at prøve at lave en version uden mælk.
Dog ikke – ved af flere grunde ikke, hvad nytårsdesserten vil være. Hvad skal du have?
Det lyder helt eventyrligt lækkert, Piskeris – og ser også sådan ud på dit billede 🙂
Tusind tak – det var også en lækkerbisken at sætte tænderne i. Den skal jeg helt sikkert lave igen en anden god gang 🙂
Wow. Bor overfor Notre Dame, så har lige deltaget i julemidnatsmessen. De må have glemt noget. For desværre blev vi ikke inviteret på en bid af sådan en sag. Gad vide. Er det mon muligt. At skabe en selv…………
Det er ganske let, så det er bare om at komme i gang – og undlader du at pynte den med kristtjørn, så kan den også bruges uden for julesæsonen 😉
Åh hvor skønt endelig at kunne læse hele indlægget i google reader, det har jeg savnet 🙂
PS: Den ser go’ u’ 😉
Mange tak! Har du generelt haft problemer med Google Reader, eller er det lige præcis denne blog, der har drillet? Skal lige vide, om der er noget, jeg har glemt at opdatere 🙂
Synes ikke jeg har haft problemer generelt. Men tror det er en indstilling man somehow kan pille ved (aner bare ikke hvordan). Men ved at nogle bruger det, for at lokke folk ind på bloggen og dermed få flere sidevisninger. I lang tid har jeg kun kunne læse de 3 første linjer af dine indlæg, men nu er det lavet om. Ved ikke om det kan komme med designskift evt.?
Så er det kommet i forbindelse med den seneste opdatering af WordPress – og ja, det er jo sjovest at få folk ind på siden, så de får den fulde oplevelse af blogindlægge, og jeg får pageviews 🙂
Det var ikke pænt!!
Sådan et indlæg kræver en advarsel.. Suk!!
Den må jeg huske til næste år.
Men der stod jo kage i overskriften!? 😀
Og husk endelig at lave den, for den er supergod 🙂
Ej, for sevan, den lyder jo helt vildt fantastisk!! Den må jeg skrive på “jule-godte-to-do-listen”!! Ej, måtte lige se billedet igen *slurp*
Jeg tror også, den er noget for dig – og den er helt sikkert let at afsætte 😉
Åh altså Piske! Du er fantastisk (mere behøver jeg vel ikke at sige!)
Godt nytår 🙂
Kram
Tusind tak! Tænker på dig, hver gang jeg leger med Valrhona i køkkenet – og det er da en dejlig ting at blive forbundet med 🙂
Men jeg gruer meg for romjula, det er liksom den hyggelige tida da en skal spise godt og kose seg med familien og bare ha det hyggelig.