Bûche de Nöel – fransk chokoladeroulade

Bûche de Nöel – fransk chokoladeroulade

I månedens benspænd kan jeg naturligvis ikke ignorere et af gastronomiens store lande, Frankrig. Igen er det de søde sager, som dominerer, for jeg blev selvfølgelig nødt til at lave den franske juleklassiker, Bûche de Nöel. Efter sigende indtager franskmændene julemåltidet lige efter midnatsmessen, og her er kagen det søde punktum. Bûche de Nöel formes som en træstamme og pyntes gerne med bær og/eller blade eller kviste. Jeg glemte desværre at lave riller i chokoladeovertrækket.

Jeg blev inspireret af en opskrift på Bûche de Nöel fra Alletiders Kogebog, hvor jeg tilføjede kirsebærlikør, skar ned på mængden af rom og brugte lidt mindre chokolade. Samtidig ændrede jeg visse arbejdsprocesser undervejs, da det gjorde arbejdet lettere og hurtigere. Og så blev jeg selvfølgelig nødt til at gribe fat i Valrhona-chokoladen, når nu kagen er fransk.

Bûche de Nöel

12-15 personer

Dej:
4 æg
125 g sukker
2 spsk kakao
100 g hvedemel

Sirup:
3 spsk rørsukker
½ dl vand
2 spsk kirsebærlikør
1 spsk mørk rom

Nougatcreme:
2½ dl fløde
200 g blød nougat
50 g mandler

Overtræk:
140 g Valrhona Caraïbe 66% chokolade
2 pasteuriserede æggeblommer
2 spsk rom
1 dl fløde

Creme: Rist mandlerne på en varm, tør pande og hak dem, når de er kølet lidt af. Hæld fløde og nougat i en gryde og varm det forsigtigt op. Lad det småsimre i ca. 10 minutter, mens du rører ofte i gryden. Hæld de hakkede mandler i og sæt cremen til afkøling i køleskabet.

Dej: Pisk æg og sukker længe, så det bliver til en hvid og tyk masse. Rør forsigtigt hvedemel og kakao i æggemassen og bred derefter dejen ud på en bagepapirsbeklædt bageplade. Bag det ved 200 grader i 8-10 minutter midt i ovnen. Når den har kølet af et par minutter, kan du trække bagepapiret af den bagte bund. Læg bunden på det rene køkkenbord, hvor du evt. har drysset lidt sukker inden.

Sirup: Hæld ingredienserne i en gryde og lad det koge op. Det skal simre nogle minutter, inden du tager gryden af komfuret.

Glasur: Hak chokoladen fint og smelt den i en skål over et vandbad. Rør æggeblommer og rom i. Pisk fløden til skum og rør den forsigtigt i den afkølede chokolademasse.

Nu er du klar til at samle din Bûche de Nöel. Smør bunden med sirup og fordel dernæst fyldet ud over bunden. Sørg for, at du smører næsten helt ud til kanterne. Rul forsigtigt kagen sammen – ligesom med en roulade – og skær enderne til, så ‘ringene’ i ‘træstammen’ er synlige. Læg kagen på et fad og smør derpå chokoladeglasuren på. Pynt med syltede kirsebær og blade fra kristtjørn.

Note: Hold da op for en kage! Bûche de Nöel er en af de slags kager, hvor man bliver nødt til at tage flere smagsprøver undervejs, for den er stærkt vanedannende! Denne franske forførende kage må jeg lave igen en anden gang, for den fik jeg slet ikke spist nok af, og den vakte da også glæde til den julefrokost, hvor vi medbragte den. Hvis du ikke kan skaffe Valrhona chokolade, så sørg for at få fat i en anden god chokolade på max 66% – både du og kagen fortjener, at du bruger en god chokolade i denne opskrift.



39 thoughts on “Bûche de Nöel – fransk chokoladeroulade”

  • Klonk!

    Det var dog en fantastisk lækker roulade ( og foto ). Jeg savler gør jeg. Har lyst til et kæmpe stykke, og det er sjældent jeg har det sådan med kage.

    Tak for inspiration, kære Piske.

    Og rigtig godt og glædeligt nytår. Vi ses i 2012. Og tak for sidst 🙂

    Kh
    Maj

    • Den var også svær at holde fingrene fra – lige en kage efter min smag! Håber du får afprøvet den ved lejlighed, for den er ganske dejlig 🙂

      Tak og i lige måde! Mon ikke vi støder på hinanden til endnu et spændende arrangement? Det håber jeg 🙂

    • Jeg vil helt sikkert anbefale dig at lave den på et tidspunkt – og pyntes den lidt anderledes, går den også fint an uden for julesæsonen 😉

    • Chokoladekage har den heldige egenskab ALTID at kunne spises – og denne er ingen undtagelse. Mon ikke Kristian også kan lokkes til at spise et stykke? 😉

    • Nænej, der er liiiige et par juleindlæg mere, jeg skal nå at fyre af – men så kommer januar også, og her passer søde sager ret dårligt med månedens benspænd – hvilket nok er meget godt, for julen byder jo altid på masser af lækkerier 🙂

  • GODT man er mælkeallergiker… Det bliver jeg nødt til at sige til mig selv, og glæde mig over de kalorier jeg ikke kommer til at indtage. For hold k… hvor ser den kage lækker ud.
    Sikker på du ikke skal lave den til nytår også?! (uden kirsebær altså…)
    😉

    • Tusind tak! Ja, jeg tror ikke, den kan laves med soya – men det kunne da være interessant at prøve at lave en version uden mælk.

      Dog ikke – ved af flere grunde ikke, hvad nytårsdesserten vil være. Hvad skal du have?

    • Tusind tak – det var også en lækkerbisken at sætte tænderne i. Den skal jeg helt sikkert lave igen en anden god gang 🙂

  • Wow. Bor overfor Notre Dame, så har lige deltaget i julemidnatsmessen. De må have glemt noget. For desværre blev vi ikke inviteret på en bid af sådan en sag. Gad vide. Er det mon muligt. At skabe en selv…………

    • Det er ganske let, så det er bare om at komme i gang – og undlader du at pynte den med kristtjørn, så kan den også bruges uden for julesæsonen 😉

    • Mange tak! Har du generelt haft problemer med Google Reader, eller er det lige præcis denne blog, der har drillet? Skal lige vide, om der er noget, jeg har glemt at opdatere 🙂

      • Synes ikke jeg har haft problemer generelt. Men tror det er en indstilling man somehow kan pille ved (aner bare ikke hvordan). Men ved at nogle bruger det, for at lokke folk ind på bloggen og dermed få flere sidevisninger. I lang tid har jeg kun kunne læse de 3 første linjer af dine indlæg, men nu er det lavet om. Ved ikke om det kan komme med designskift evt.?

        • Så er det kommet i forbindelse med den seneste opdatering af WordPress – og ja, det er jo sjovest at få folk ind på siden, så de får den fulde oplevelse af blogindlægge, og jeg får pageviews 🙂

  • Ej, for sevan, den lyder jo helt vildt fantastisk!! Den må jeg skrive på “jule-godte-to-do-listen”!! Ej, måtte lige se billedet igen *slurp*

    • Tusind tak! Tænker på dig, hver gang jeg leger med Valrhona i køkkenet – og det er da en dejlig ting at blive forbundet med 🙂

  • Men jeg gruer meg for romjula, det er liksom den hyggelige tida da en skal spise godt og kose seg med familien og bare ha det hyggelig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *