December: Jul i andre lande

I denne søde juletid, hvor sneen stille daler hvid... eller… det gør den så ikke i år… endnu… December er jul, jul og jul. For nogen starter julen allerede i oktober, men jeg forsøger at vente til første advent eller 1. december – hvad der nu falder først det pågældende år. Pt. er de første julegaver købt og givet videre – selvfølgelig med ordre om, at de først må åbnes juleaften – det første julepynt er begyndt at krybe frem af gemmerne, og de første julenumre har for længst klinget over højttalerne. Den første julemad er også allerede fremtryllet i køkkenet, for danskerne har mange juletraditioner hvad angår mad. Ganske mange hvis du sammenligner med en række andre europæiske lande.

Jeg startede research-arbejdet på månedens benspænd i vennekredsen, hvor vi både har venner fra andre lande samt venner, der pt. bor udenlands, og det var sjovt at opdage, at det primært er søde sager, som mange andre lande dyrker i julen – der er ikke altid den samme fokus på, at menuen skal indeholde bestemte retter juleaften. Her i Danmark er du nærmest unormal, hvis du ikke får enten and eller flæskesteg den 24. december, men den slags traditioner er der ikke nødvendigvis i alle (kristne) lande.

Jeg synes nu, det kunne være sjovt at udforske julemaden i andre lande, og derfor vil jeg denne måned forsøge at lave flere af de retter, som du kan forvente at støde på ved juletid, hvis du bevæger dig ud over landets grænser. Der vil være en overvægt af søde sager, men jeg vil forsøge også at bringe en række hovedretter, så det ikke kun bliver kageopskrifter.

Kender du nogen spændende udenlandske juleretter?

Se de juleretter fra andre lande, som jeg lavede i denne måned41 thoughts on “December: Jul i andre lande”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *