December: Jul i andre lande

I denne søde juletid, hvor sneen stille daler hvid... eller… det gør den så ikke i år… endnu… December er jul, jul og jul. For nogen starter julen allerede i oktober, men jeg forsøger at vente til første advent eller 1. december – hvad der nu falder først det pågældende år. Pt. er de første julegaver købt og givet videre – selvfølgelig med ordre om, at de først må åbnes juleaften – det første julepynt er begyndt at krybe frem af gemmerne, og de første julenumre har for længst klinget over højttalerne. Den første julemad er også allerede fremtryllet i køkkenet, for danskerne har mange juletraditioner hvad angår mad. Ganske mange hvis du sammenligner med en række andre europæiske lande.

Jeg startede research-arbejdet på månedens benspænd i vennekredsen, hvor vi både har venner fra andre lande samt venner, der pt. bor udenlands, og det var sjovt at opdage, at det primært er søde sager, som mange andre lande dyrker i julen – der er ikke altid den samme fokus på, at menuen skal indeholde bestemte retter juleaften. Her i Danmark er du nærmest unormal, hvis du ikke får enten and eller flæskesteg den 24. december, men den slags traditioner er der ikke nødvendigvis i alle (kristne) lande.

Jeg synes nu, det kunne være sjovt at udforske julemaden i andre lande, og derfor vil jeg denne måned forsøge at lave flere af de retter, som du kan forvente at støde på ved juletid, hvis du bevæger dig ud over landets grænser. Der vil være en overvægt af søde sager, men jeg vil forsøge også at bringe en række hovedretter, så det ikke kun bliver kageopskrifter.

Kender du nogen spændende udenlandske juleretter?

Se de juleretter fra andre lande, som jeg lavede i denne måned

41 thoughts on “December: Jul i andre lande

  • Taark 🙂
   Der kommer i hvert fald stensikkert en række kageopskrifter, og mon ikke et par af dem kan friste dig? 😉

 1. Jeg glæder mig virkelig til at følge med i denne måneds benspænd!
  Jeg fejrede jul i Sverige for nogle år siden og selvom det er liiiiiige over på den anden side, så har de faktisk nogle anderledes retter.
  Især i det salte køkken 🙂
  Måske skulle du smutte forbi Sverige i din udenlandsrunde 🙂
  Kærligst Lea

  • Det har jeg også planer om – har hørt lidt om de svenske traditioner, og selvom Sverige ligger ‘lige om hjørnet’, så er de også ret anderledes mht. en række juletraditioner 🙂

 2. I Sverige er det vist ret almindeligt at spise elgkød juleaften (selvfølgelig, det jo næsten også nationaldyret derovre, er det ikke?!)

  Mange muslimer fejrer jo ikke julen, men de der i Danmark har fået lyst til det, spiser i så fald kalkun.

  Er der ikke noget med Tyskland og noget med en sød, friteret et-eller-andet de plejer at spise til jul? Hm… Kan ikke huske det. Min hjerne er gået i eftermiddags-protest-mode… 😛

  • Er det ikke nordpå i så fald? Har indtryk af, at det er noget andet, de spiser i Sydsverige 🙂

   De tyske traditioner kender jeg faktisk ikke så godt – kan være jeg lige skal undersøge dem 🙂

 3. Vi har noen ret annerledes salte juleretter i Norge – hva med pinnekjøtt, lutefisk eller rakfisk? Det er måske litt besværligt å få tak i i Danmark, men det hele (kanskje unntatt lutefisken…) er deilig! Hvis du er interessert, har jeg også en herlig oppskrift på kransekake, som er en populær julekake her til lands.

   • Kransekaken vår er noe lignende, her finner du oppskrift og bilde: http://www.dinmat.no/Finn-oppskrifter/Oppskrifter/Brød,-bakst-og-kaker/Kaker/Nøttekaker/Bagepigernes-kransekake

    Jeg bruker i tillegg en liten spiseskje hvetemel per halve porsjon deig – det gjør den enklere å arbeide med. Når deigen er lavet, pakker jeg den godt inn i staniol og legger den i stekeovnen ved 100C i en time, innen den legges kjølig over natten, og jeg kjører den ut på kjøttkvernen dagen etter og steker i kransekakeringer. Nam!

    Det er ikke hvilket som helst fårekjøtt vi spiser, men saltet, røkt og tørket ribbe (side) av får eller lam. Sidene skjæres opp i stenger (eller pinner, hvorav navnet pinnekjøtt), som vannes ut i 12-24 timer, innen det dampes i 3-4 timer, til kjøttet faller fra benene. Serveres med kogte kartofler, mos av kålroe/kålrabi og sky fra bunnen av gryden. Selv om vi har and på juleaften (min mor er dansk), elsker jeg også pinnekjøtt!

    • Ok, så lyder pinnekjøttsretten desværre lidt for omfattende til, at jeg når det denne gang – fårekød ville jeg nok kunne skaffe, men nok ikke saltet, røget og tørret :-/

     Men jeg må lige være obs på, om der opstår en mulighed for at lave det på et tidspunkt, for det lyder ret interessant!

     • Det kan kjøpes i Norge hele høsten, og kan lagres ret lenge i kjøleskap/fryser, så hvis du en gang er i Norge i oktober eller senere, vil nok muligheten by seg 🙂

 4. I de fleste katolske lande spiser man fisk juleaften (ligesom i øvrigt om fredagen, hvis man er meget rettroende). I Polen har de en dessert som primært (eller udelukkende?) består af honning og blå birkes. I den polske del af min familie spiser man rødbedesuppe med pierogy (~ tortellini) til forret.

  Mange steder i Tyskland spiser man pølse, og så er der selvfølgelig Lebkuchen og Stollen til julemåneden (især det første kunne jeg godt tænke mig at se en opskrift på!)

  • Jep, det med fisken har jeg også hørt. Til gengæld lyder den dessert godt nok sjov!

   Ah, selvfølgelig spiser tyskerne pølse! Det burde jeg have regnet ud 😛

  • Jo, det skidt sætter sig jo – så jeg har planer om, at min nærmeste omgangskreds må lægge mund og mave til – så ka’ de lære det 😉

 5. Det lyder som et dejligt benspænd, piske! Specielt det der med overvægt af de søde sager 🙂 Jeg “juler” også først fra omkring 1. søndag i advent / 1. december. Julen er jo egentlig ret traditionel, så jeg bruger ikke så meget udenlandske retter. Men jeg er jo ret meget i Norge (skal derop igen på onsdag og igen ugen efter – og var der også i sidste uge!) og hver jul, der sidder jeg og forundres over, at de falder i svime over lutefisk. Det må simpel hen være så stygt! Jeg synes, at jeg er ret åben overfor ny mad i fremmede lande, men lige præcis lutefisken har jeg ikke haft mod til at prøve endnu. Måske bliver det i år? Næppe….!

  • Nej, jeg må indrømme, at jeg nok heller ikke er modig nok til at smage lutefisk. Måske i forbindelse med en messe eller lignende, men det frister ikke lige. På det punkt er jeg lidt sart – trods alt 😀

 6. Pingback: Æbleskiver med kanelsyltede æbler samt varm æble-romdrik | Piskeriset på eventyr

 7. Ja self skal du da en tur forbi Sverige – sig til hvis du skal bruge en til research ;0) Men Jansons fristelse kan du vist ikke komme udenom 😛 Selvom jeg må indrømme at svensk julemad er sygt kedeligt.

 8. Pingback: Panettone | Piskeriset på eventyr

 9. Jeg vil gerne pege på England og englændernes julebageri. Plum cake og rosin kager. Kager som modnes over måneder og mættes med sherry – nam nam. Måske til næste december?

 10. Pingback: Italiensk andepaté og lidt om jul i Spanien og Italien | Piskeriset på eventyr

 11. Pingback: Engelsk portvinskage og new zealandsk julekage | Piskeriset på eventyr

 12. Pingback: Glühwein og norske smultringe | Piskeriset på eventyr

 13. Pingback: Fransk chokoladeroulade – Bûche de Nöel | Piskeriset på eventyr

 14. Pingback: Æble-peberrodskompot og varm portvinsdrik | Piskeriset på eventyr

 15. Pingback: Langtidsstegt kalkun og apple bars – amerikansk julemad | Piskeriset på eventyr

 16. Pingback: Glühwein og norske smultringe | Piskeriset på eventyr

 17. Pingback: Engelsk portvinskage og new zealandsk julekage | Piskeriset på eventyr

 18. Pingback: Æble-peberrodskompot og varm portvinsdrik | Piskeriset på eventyr

 19. Pingback: Panettone | Piskeriset på eventyr

 20. Pingback: Æbleskiver med kanelsyltede æbler samt varm æble-romdrik | Piskeriset på eventyr

 21. Pingback: Fransk chokoladeroulade – Bûche de Nöel | Piskeriset på eventyr

 22. Pingback: Langtidsstegt kalkun og Apple Bars - amerikansk julemad - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 23. Pingback: Italiensk julemad - andepaté og svampestuvning - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 24. Pingback: Der jules i det lille hjem... - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 25. Pingback: Finska jultårtor - finske julekager - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *