Amerikansk julemad – stegt kalkun og Apple Bars

Amerikansk julemad – stegt kalkun og Apple Bars

Hvis du har set en del amerikanske tv-serier og film, så er du helt sikkert stødt på amerikansk julemad. Og jeg kan jo ikke have et benspænd med juleretter fra andre lande uden at servere en amerikansk julemad – i dette tilfælde julekalkun. De amerikanske juletraditioner vil jeg ikke gå så meget i dybden med – dem kan du læse mere på Wikipedia. Traditionen med at spise kalkun findes i øvrigt også i mange andre lande, og så vidt jeg ved er det også blevet en smule mere udbredt herhjemme de senere år.

Amerikansk julemad

Jeg tog udgangspunkt i den Thanksgiving Dinner, som jeg tilberedte sidste år, for amerikansk julemad minder på flere punkter Thanksgiving-middagen, og så var det samtidig den bedste kalkunret, jeg nogensinde har fået – saftig, mør og velsmagende kalkunkød med den lækreste sauce til. Både kalkun og sauce blev tilberedt på samme måde, mens jeg valgte at lave en pølse- og brødstuffing, som jeg fandt opskriften til i en kogebog, som en amerikaner var så sød at lave til mig for et par år siden. Jeg justerede dog lidt på opskriften, så jeg samtidig kunne bruge noget æblesirup op. Mange amerikanere er i øvrigt gået over til at tilberede fyldet ved siden af, og det gjorde jeg da også sidste år til Thanksgiving middagen, men denne gang brugte jeg det som fyld i kalkunen og sørgede bagefter for at varme det kraftigt op, så der ikke var fare for bakterier.

Til amerikansk julemad hører der sig også en dessert, og i dette tilfælde blev det Apple Bars, som en anden af mine amerikanske forbindelser anbefalede mig.

pølse- og brødstuffing, stuffing, amerikansk julemad, Thanksgiving Dinner, Thanksgiving, pølser, løg, rosmarin, hønsebouillon, bouillon, toastbrød, æblesirup

Pølse- og brødstuffing

300 g frankfurterpølser
1 stort løg, hakket
1 tsk salt
½ tsk peber
2 spsk rosmarin
1 dl hønsebouillon
400 g lyst brød i tern
1 dl æblesirup

Kog pølserne og hæld alt undtagen 1 dl af kogevandet fra. Tag pølserne op af gryden og hæld løg ned i den sidste rest kogevand. Mens det simrer, skærer du pølserne i skiver og putter dem tilbage i gryden. Tilsæt salt, peber og rosmarin. Skær brødet i tern og hæld dem i en stor skål. Vend æblesirup og hønsebouillon i brødternene og derefter pølseblandingen. Fyld kalkunen med blandingen og gem resten i køleskabet, mens kalkunen steger.

Når kalkunen er færdigstegt, graver du fyldet ud med en stor ske og putter fyldet i en gryde sammen med resten, der stod i køleskabet. Opvarm fyldet og lad det koge nogle minutter. Servér det som tilbehør til kalkunen.

Note: Kønt så det ikke ud – men det smagte ganske godt.

sød kartoffelmos, kartoffelmos, sweet potatoes, kartofler

Den søde kartoffelmos blev lavet på totredjedele sweet potatoes og en tredjedel almindelige kartofler. Jeg tilsatte smør, lidt fløde, lidt vaniljesukker og lidt sukker og sluttede af med at krydre mosen med salt, da den var helt færdig. Jeg havde en opskrift i min amerikanske kogebog, som jeg overvejede at følge, men da det krævede flere sweet potatoes, end jeg kunne nå at skaffe, ligesom der også skulle bruges skumfiduser i retten (!!), så må den vente til en anden god gang.

Apple Bars, æblekage, kage, dessert, mørk farin, smør, æg, æbler, hvedemel, bagepulver, kanel, nødder, hasselnødder

Desserten har jeg som sagt også fra USA, og målene oversatte jeg løst, mens jeg tilberedte kagen. Jeg glemte dog at tilsætte flormelis til sidst, men jeg syntes nu ikke, at det manglede.

Apple Bars

1½ dl mørk farin
50 g blødt smør
1 æg
ca. 400 g æbler skåret i tern
1½ dl hvedemel
1 tsk bagepulver
1 tsk kanel
½ tsk muskatnød
et knips salt
50 g hakkede hasselnødder

Pisk sukker, smør og æg til en luftig masse. Vend æbleternene i og tilsæt derefter resten af ingredienserne. Fordel dejen i en smurt bageform – jeg brugte et mindre fad – og bag kagen ved 175 grader i 40-50 minutter. Afkøl kagen og skær den i aflange stykker, som du evt. kan vende i flormelis.

Note: Meget lækker kage, som gæsterne også var ret begejstrede for. Jeg synes dog ikke den var så kompakt, at jeg ville skære den ud og rulle den i flormelis, men som almindelig skærekage var den rigtig fin.10 thoughts on “Amerikansk julemad – stegt kalkun og Apple Bars”

 • Hold nu op, hvor ser det skøøøønt ud 🙂
  Min familie får altid en kæmpe roastbeef (som ikke kan sammenlignes med den udskæring vi kender, men mere som en oksehøjrebssteg) karameliserede perleløg, kartofler, sauce og en salat – jeg glæder mig til at jeg skal nyde sådan en julemiddag igen 🙂

  Mange hilsner
  Birthe

  • Taark 😀
   Det lyder spændende! Jeg savnede en salat til måltidet, da den bløde og solide mad godt kunne trænge til lidt frisk modspil, men nu er det jo kun jul én gang om året, så ligesom hos danskerne er det traditionelle amerikanske julemåltid ikke så grøntsagspræget. Jeg synes i hvert fald, at det var ret syndige former for tilbehør, jeg stødte på, da jeg læste om den amerikanske julemad 🙂

 • Hvor ser det godt ud – og jeg kan tænke mig, at kalkunen, som ellers kan virke lidt tør, er særlig fin i denne udgave. Og din dessert lyder bare helt forrygende lækker 🙂

  • Jeg vil sige, at det smagte endnu bedre, end de billeder viser – havde ret travlt i køkkenet, så jeg havde ikke tid til at få fuglen til at posere 😉

   Men fremgangsmåden kan bestemt anbefales – kødet bliver simpelthen så mørt og lækkert, og så har man mad til flere dage bagefter 😀

 • For søren da. Du har ret i at tilberedningens forstadie ikke ser så delikat ud – men hold da op, som færdigret løber tænderne i vand – dog har jeg altid været lidt nervøs for at kalkun skulle blive for tørt – men denne kalkun ser lækker ud – langtidsstegning må være det der skal til.
  Rigtig godt nyt år.
  Charlotte

  • Med denne metode bliver kødet ikke tør, så hvis du har mod på at prøve det – og sørger for at invitere rigeligt med gæster – så synes jeg bestemt, at du skal kaste dig ud i det, for resultatet er virkelig lækkert 🙂

   Også godt nytår til dig!

 • Der er ikke noget bedre end kalkunlår!
  Jeg elsker dem i langtidsstegt sovs og nams.

  Det er virkelig en skam at man så sjældent kan få dem herhjemme, man skal nærmest til slagteren idag for at få fingre i dem, og det ER sgu da mærkeligt synes jeg altså! Der er da 2 lår for hvert kalkunbryst?!
  Hvad bruger de dem dog til???

  Nå, men det ser ihvertfald rigtig rigtig lækkert ud, og den der dessert… Mmmm!!!!

  • Det har du ret i – da jeg var barn, var det meget lettere at få fat i kalkunlår i supermarkederne (min mor lavede ind imellem en fantastisk ret, hvor det indgik), men det er godt nok sjældent, jeg støder på det i dag. Tror også at kalkunkødsskandalen for nogle år siden lagde en dæmper på danskernes lyst til at købe kalkunkød.

   Men langtidstilberedt kalkun er altså virkelig godt – tror jeg må dyrke det noget mere 🙂

 • Hold nu op hvor ser den kalkun lækker ud ( også selvom den ikke lige posere “ordentligt” -s-) Jeg får helt lyst til at sidde og gnave i et lår 😀 og så lige en portion dessert bagefter… uhhh lækkert lækkert 😀

  • Den vinder ved nærmere bekendtskab, haha 😀
   Ja, gæsterne blev godt affodret, og de syntes heldigvis om det hele!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *