Ymerkage med kaffe-kakaoglasur

Ymerkage med kaffe-kakaoglasur

Her kommer sidste opskrift i forbindelse med surmælks-benspændet, for nu skriver vi september måned og det er snart tid til at præsentere denne måneds benspænd.

Men først denne uforskammet gode ymerkage, som jeg bryggede sammen tidligere på ugen, da jeg skulle forkæle en flok seje kolleger. Inspirationen har jeg fået fra en tykmælkskage, som Bagenørden på et tidspunkt bloggede om. Jeg brugte dog ymer (som overskriften ‘ymerkage’ viser), skar ned på melet og erstattede noget af det med svedjerug for at give fylde og mæthed, undlod margarine og skruede lidt op for kanelmængden. Til gengæld lavede jeg et lidt tykkere glasurlag til min ymerkage.

Ymerkage med glasur

lille bradepande

Dej:
½ l ymer
4 dl rørsukker
2 dl svedjerug
3 dl hvedemel
2½ tsk natron
3 tsk kanel

smør til formen

Kaffe-kakaoglasur:
2 spsk blødt smør
2½-3 dl flormelis
3-4 tsk kakao
2 tsk vaniljesukker
4-5 spsk kraftig kold kaffe
lidt vand

hakkede valnødder til pynt

Hæld ingredienserne til dejen i en dyb skål og rør det godt sammen. Smør en lille bradepande grundigt og hæld dejen i. Bag kagen ved 200 grader i ca. 30 minutter – tjek om den er færdig ved at stikke en tynd træpind ind i midten af din ymerkage. Hænger der ikke dej ved, når du trækker pinden ud, er kagen klar.

Rør derefter glasuren sammen – vær forsigtig, når du tilsætter vand, for du kan let komme til at bruge for meget. Når din ymerkage er kold, kan du smøre overfladen med glasuren.

Note: Meget svampet og lækker ymerkage, som smager utrolig syndigt, selvom der ikke er brugt fedtstof i dejen. Det er ymeren, der giver den skønne saftighed, og det er bestemt ikke sidste gang, jeg bager denne skønne ymerkage!18 thoughts on “Ymerkage med kaffe-kakaoglasur”

 • Ej hvor er det SPÆNDENDE at læse om din videreudvikling af tykmælkskagen! Genialt helt at undlade fedtstof. Jeg har også forsøgt, men synes at skorpen krymper sig sammen men mon der er mere fedtstof i ymer end i tykmælk? Jeg bruger cheasy 0,5 % og det er jo en fedtfattig en af slagsen.
  Spændende og hvor ser den lækker ud. 🙂 Lækker topping også. Kan godt lide dine påhit og vil prøve din variant næste gang. Helt bestemt!
  Mange hilsner
  fra Gitte alias Bagenørden

  • Ja, dette var en 3% ymer – mener der var omkring 300 kj per 100 g i den – så den var federe i det end den tykmælk, jeg plejer at købe. Jeg var lidt spændt på, om den ville blive saftig nok, når der ikke var fedtstof i, men det var slet ikke et problem – virkelig god idé at putte surmælk i kagen, så tak for ideen 🙂 Jeg bruger det ofte i brød men havde ikke eksperimenteret så meget på kagefronten. Det må jeg bestemt gøre igen!

  • Ja, det lyder skægt, men det virker overraskende godt og giver en dejlig saftighed. Kagen er stadig sød og ‘syndig’ i smagen, så syrligheden fra ymeren ‘ødelægger’ ikke kagesmagen 🙂

 • Spændende man også kan bruge ymer – jeg bager nogle gange med A38 eler kærnemælk, men har ikke forsøgt at udelade smørret også. Er spændt på hvad du finder på som næste måneds benspænd, er vild med dine benspænd! 🙂

  • Håber du kan lide benspændet – jeg er godt i gang med at forsøge at planlægge, hvornår jeg skal lave de kommende benspændsretter 🙂

 • Du godeste – hvor lækkert 🙂 Og en rigtig fin idé at bruge svedjerug også i kager! Din opskrift bliver straks anbragt, hvor Monsieur ikke kan undgå at se den 😉

 • Hej Piskeriset. Jeg har læst med længe men har vist ikke kommenteret herinde endnu. Jeg bagte kagen i går og har serveret den for mine kolleger her i dag og den vakte godt nok lykke. Tænk sig at man kan få så god en kage ud af så få men gode ingredienser. Jeg brugte alm. rugmel (2 dl) og hvedemel (3 dl) da jeg også er stor fan af det “bid” som det lidt grovere mel giver… Tak for inspirationen og held og lykke med benspændet som umiddelbart virker som en stor udfordring ….. 🙂

  • Dejligt at høre! Jeg skal bestemt også bruge surmælksprodukter igen en anden gang – det giver en fantastisk fugtighed i dejen 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *