Italiensk panettone

Italiensk panettone

Månedens benspænd starter i Italien, hvor en af de mest berømte julekager er panettone – den kokkehueformede brødkage, som findes i temmelig mange udgaver, men som plejer at indeholde rosiner og en eller anden form for kandiserede frugter. Nu er italienernes forhold til jul ellers noget mere afslappet end danskernes, men på den søde front har de flere lækre kager, som også har vundet indpas i Danmark.

Panettone er som sagt en brødkage, og denne version indeholder ikke så mange rosiner og kandiserede frugter, da jeg bor sammen med et væsen, der hader rosiner (suk!). Der knytter sig flere sjove historier til kagen – både at den blev opfundet, da en bager kom til at bruge for megen gær i brødet, og at panettone blev opfundet, da en bager kom til at hælde rosiner i en brøddej. Om der er noget om snakken ved jeg ikke, men jeg går bestemt ind for eksperimenter i køkkenet – især når det fører til sådan en fin og enkel kage som denne.

Jeg har taget udgangspunkt i en opskrift på panettone, jeg så i ‘Gyldendals bagebog’, menjeg  brugte lyse rosiner (og øgede mængden trods rosinskeptikeren i huset), og så brugte jeg almindelig kandiseret appelsinskal frem for pomerans.

Panettone

4 dl letmælk
75 g smør
50 g gær
75 g rosiner – jeg brugte lyse
50 g finthakket kandiseret appelsinskal
125 g flormelis
revet skal af en øko-citron
lidt salt
2 spsk rørsukker
6 æggeblommer
800 g hvedemel
25 g koldt smør

Varm mælk og smør op, så smørret smelter, og væsken er lun, og hæld det over i en stor skål. Når væsken er håndvarm, røres gæren ud i. Hæld resten af ingredienserne i skålen – undtagen det kolde smør – og rør dejen grundigt igennem. Lav en 6 cm bred ‘krave’ af stanniol, som du sætter uden på en springform – jeg brugte en form på ca. 24 cm. Kraven skal sørge for, at kagen kan hæve ud over kanterne, uden at kagen ender i bunden af ovnen. Pensl formen og stanniolkraven med smeltet smør og hæld så dejen i formen. Lad kagen hæve et lunt sted – helst forsigtigt overdækket med et viskestykke – i 1½-2 timer.

Pensl forsigtigt kagen med sammenpisket æg og skær et kryds oven på kagen med en skarp kniv. Skær smørret i skiver og stik dem ned i korset. Sæt kagen i en forvarmet ovn på 200 grader på den nederste rille i ovnen og lad den bage i ca. 40-45 minutter.

Note: Panettone er som sagt en ret simpel brødkage, som ikke desto mindre smager ganske godt. Smørret oven på kagen snød mig lidt, så den kunne godt have tålt mere end de 40 minutter, jeg gav den, så hold øje med, om området lige ved smørret er bagt nok. Ellers kan du være hurtig og lige give kagen et par minutter mere.

I Italien spises panettone flere steder sammen med en mascarponecreme, men jeg havde desværre ikke mascarpone i køleskabet, så det fik vi ikke afprøvet. Den smager nu også fint uden creme og kan holde sig frisk og blød i flere dage.17 thoughts on “Italiensk panettone”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *