Italiensk julemad: andepaté og svampestuvning

Italiensk julemad: andepaté og svampestuvning

Spiser italienerne andepaté og svampestuvning til jul?!

En af de ting, der overraskede mig, da jeg for nylig researchede til december måneds benspænd, var da jeg fandt ud af, at Italien og Spanien ikke rigtig gør sig i julemad. Bevares – begge lande har skam flere søde sager, der primært spises ved juletid, men de har ikke samme traditioner mht. at spise bestemte retter i december måned. I Spanien køber befolkningen delikatesser – det bedste kød/fisk/skaldyr, som de kan skaffe, og så er det op til den enkelte kok at lave et dejligt måltid til familien.

Men hvad er italiensk julemad så? I Italien spiser de primært hverdagsmad, for det, der er godt nok til italienerne i hverdagen, er også godt nok i julen! Og nu er italienerne jo (med rette) temmelig stolte af deres egen madkultur, så det er såmænd ikke, fordi de er så beskedne endda. Til gengæld er julemaden mere regionsbestemt.

Da jeg researchede, faldt jeg over et bud på hvad italiensk julemad kan være, da jeg fandt en julemenu hos italy.dk. Her kiggede jeg særligt på den 25. december, hvor der spises mere overdådigt i Italien end den 24. december. I mange lande er det jo den 25. december, der er den største festdag og ikke den 24. december som her i Danmark. Ud fra det oplæg lavede jeg en italiensk andepaté og en svampestuvning, som gæsterne i søndags blev udsat for, inden middagen sluttede af med et stykke panettone.

Sød italiensk andepaté

Nok til mindst 10 personer

300 g andepaté
250 g hele kastanjer på dåse
1 dl rørsukker
100 g hokkaido græskar
smør
et skvæt cognac
salt og peber

Hæld kastanjerne i en gryde sammen med sukkeret og tilføj så meget vand, at kastanjerne er næsten dækket. Lad de småkoge, indtil kastanjerne er godt møre, og sukkeret er kogt ind til brun karamelmasse.

Skær græskarret i små tern og steg dem ved middelvarme i en klat smør, indtil de er møre. Krydr dem med salt og peber. Blend kastanjer, græskar og andepaté sammen et skvæt cognac, og put derefter den lune andepaté i en skål eller fad, som du sætter i køleskabet i mindst fire timer, inden den serveres sammen med ristet grovbrød – eller i dette tilfælde med tynde knækbrød.

Note: Italiensk andepaté er en ret sød udgave af den andepaté, man typisk kan købe i større supermarkeder, og derfor mætter den meget smagsmæssigt, men den smagte nu ganske fint. Da den er ret sød og tung i smagen, er den også ret drøj og bør spises i mindre mængder.

flødestuvede Karl Johan svampe, svampe, Karl Johan svampe, Karl Johan svampe, salvie, fløde, pecorino, ost

Flødestuvede Karl Johan-svampe

300 g udblødte Karl Johan svampe
smør
ca. 15 friske salvieblade
3-4 dl piskefløde
3-4 spsk revet pecorino
salt og peber

Tørrede Carl Johan-svampe udblødes i rigeligt vand. Vandet hældes fra svampene, og de ristes kort på en pande sammen med en klat smør. Salviebladene tilsættes og dernæst hældes fløde og pecorino i, og så står det og simrer et par minutter, inden retten smages til med salt og peber. Serveres med friskkogt pasta.

Note: Nu kan mad med fløde jo dårligt gå galt, og dette blev da også rigtig kræs.

Stegt and med salvie og æbler

Samme fremgangsmåde som juleanden her – dog var fyldet denne gang æbletern, masser af frisk salvie samt lidt timian, lidt salt og en sjat pæresirup.

Anden serveres sammen med en af de mest klassiske salater i Italien – nemlig en fennikel-æblesalat. Denne her indeholder – foruden fennikel skåret i meget tynde skiver og slanke æblebåde – også en smule olivenolie og lidt friskpresset citron.

Salaten blev pyntet med et lille stykke af fenikkeltoppen.



18 thoughts on “Italiensk julemad: andepaté og svampestuvning”

  • Italienerne gør sig bl.a. i grønne linser som en art julemad – det spises helt enkelt med groft brød ved siden af. Torsk plejer også at være en hitter som julemad.

    Buon appetito!

    • Ja, der er flere af de katolske lande, som sværger til fisk og mere simpel mad som linser. Det er ret interessant sammenlignet med USA og mange af de europæiske lande, hvor der er fokus på det helt store og overdådige måltid 🙂

  • Jeg bor helt klart i det forkerte land !! Jeg elsker Italien og den mad de laver. Det ser fantastisk lækkert ud det du har lavet. Husk lige på mig næste gang den står på Italiensk 😉

  • Det var som pokker hvor du kan Piskeris. Bliver benovet hver gang du spænder ben:-) Når jeg kommer fra job skal hele indlægget gennemlæses nøje, er sikker på noget skal bruges her på matriklen.
    Mange hilsner Charlotte

  • Sikke lækre retter du viser her – stegt and med salvie og æbler lyder bare så dejligt! Og flødestuvede Carl Johan-svampe er et hit her i huset.

    • Jeg havde egentlig købt svampene til september-benspændet, men der nåede jeg ikke at bruge dem, så det var jo kun passende at inddrage dem i denne måneds benspænd 😀

    • Svampestuvning er også kræs! Glæder mig allerede til næste efterår, hvor jeg forhåbentlig kommer på svampetur igen 🙂

  • Spændende hvad andre lande egentlig spiser i julen. Det er sjovt at den er drevet så meget af traditioner, at man dårligt at kan forestille sig andet end det man “plejer”. De flødestuvede Carl-Johan svampe ser aldeles lækre ud *slurp*

    • Ja, jeg er i hvert fald glad for, at jeg har valgt dette tema for måneden, for jeg kan mærke, at jeg ikke lige er i traditionshjørnet i år (… det hjørne passer mig i det hele taget dårligt, men i år er det særlig slemt :-D). Og så er madlavningen også begrænset til weekenderne pt. på grund af mange særaftaler og den slags 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *