I går havde jeg travlt i køkkenet. Der blev både lavet rabarbersaft og rabarberpickles, og så skulle der selvfølgelig også aftensmad på bordet. En af de råvarer, jeg forbinder meget med italiensk mad, er fennikel, og da det er blevet en populær ingrediens i vores køkken gennem de seneste år, så var det oplagt at kaste sig ud i en bønnesalat, som jeg havde set i ‘Mit italienske køkken’. Jeg valgte dog at skære ned på oliemængden, undlod persillen samt erstattede parmesan/pecorino med Prima Donna for at se, hvordan det ville påvirke smagen.

Fennikel-bønnesalat
ca. 3 personer

120 g tørrede hvide bønner
1 fennikel
50 g fintrevet Prima Donna ost
½-1 dl friske krydderurter (basilikum, merian)
4 spsk god olivenolie
2 spsk hvidvinseddike
2 fed pressede hvidløg
evt. lidt grønne salatblade

Læg de hvide bønner i blød mindst 12 timer før, at du skal bruge dem og kog dem dernæst i 1-1½ time. Skær fenniklen i tynde skiver og vend dem i en skål sammen med osten og de friske krydderurter. Vend bønnerne i salaten. Bland olivenolie, hvidvinseddike samt hvidløg i en lille skål og kom det i salaten. Servér straks.

Note: I den oprindelige opskrift var der også lidt salatblade i, men det undlod jeg at bruge, da salaten så bedre kan holde sig en dag mere. Det var en skøn form for tilbehør, som vi begge nød. Du kan godt slippe af sted med at skære en lille smule mere ned på olie og ost, hvis du vil have en sundere udgave.

Italienske kødboller
ca. 4 personer

400-450 g hakket oksekød 3-7%
1 rød snackpeber
1 æg
rasp
2 fed pressede hvidløg
salt og peber
olivenolie

1 dåse tomater
lidt hvidvinseddike
friske basilikum

Finthak den røde snackpeber og ælt det grundigt oksekødet, ægget og hvidløgene. Tilsæt rasp, indtil du har en sammenhængende fars, der ikke er for tør og tung. Smag til med salt og peber.  Form farsen til små kødboller og steg dem i olivenolie. Når de er færdige (skal steges i to hold), hælder du tomater og lidt hvidvinseddike på panden og vender kødbollerne i det. Lad det simre videre, indtil tomatsaucen er kogt godt ind og servér kødbollerne med et drys friske basilikumblade.

Note: Selvom kødbollerne var meget enkle, blev de alligevel ret smagfulde og lækre, og det skyldes blandt andet, og farsen blev æltet godt sammen, så smagen fik lov til at arbejde sig ud i alle kroge af farsen. Jeg oplever det samme med frikadeller, som også bliver langt bedre, hvis man bruger lidt mere tid på at røre farsen.