Hjemmelavet pasta med tomater, chilipølse og basilikum
Jeg har længe tænkt på at prøve hjemmelavet pasta. Rigtig længe. Alt for længe faktisk. Men i anledning af månedens benspænd skulle det være, og vi lånte derfor svigermors pastamaskine – så slap vi for at knokle med kagerullen, og så er køkkengadgets jo sjove!
Jeg tog udgangspunkt i Anarkistens opskrift på pasta, halverede den og endte med at bruge halvt durummel og halvt hvedemel. Da pastaen var færdigkogt, blev den vendt i 300 g San Marzano tomater, der havde hygget sig i bunden i en kasserolle i en times tid sammen med lidt vand og en sjat hvidvinseddike, friskrevet parmesanost, salt, peber, fintskåret chilipølse fra den lokale italienske delikatessebutik samt friske basilikumblade. Det var kræs!
Hjemmelavet pasta
ca. 3 personer
100 gram durummel
100 g hvedemel
2 store æg
lidt salt
1 spsk olivenolie
Sørg for at sigte mel og salt i en skål, så det er fint og ensartet. Lav en fordybning i midten, slå æggene ud i det og hæld olivenolien over æggene. Pisk stille og roligt æggene med en gaffel og rør i større cirkler lidt efter lidt, så du langsomt sørger for, at dejen optager mere og mere af melet.
Saml dejen til en blød og ensartet masse. Den skal være smidig og let at ælte, og her skal du ikke holde dig tilbage – dejen skal æltes grundigt på et (meldrysset) køkkenbord i ca. 10 minutter. Pas på at dejen ikke får for meget mel – den skal stadig være god at arbejde med.
Pak dejen ind i en lufttæt boks, hvor den har plads til at udvide sig, og lad den hvile i køleskabet i mindst en time. Den kan holde sig i op til et døgn efter, at du har æltet den.
Har du en pastamaskine til rådighed, er det her, du finder den frem. Dejen skal køres igennem maskinen adskillelige gange, hvor den hver gang foldes på midten og drysses med lidt mel, og for hver gang strammes maskinen lidt, så pladerne bliver tyndere og tyndere, når de udrulles. Alternativt er det frem med kagerullen (og har du heller ikke det, er dette projekt for alvor en udfordring, og så må du finde en (tom) vinflaske frem og skolde den, inden du bruger den. Har du heller ikke en vinflaske – så går du med det samme ud og køber både en kagerulle og en vinflaske, for så har du et godt arbejdsredskab og noget dejligt at drikke til maden!).
Hvor kom jeg fra? Åhjo – kagerullen. Rul dejen ud så tyndt som muligt, løft den og fold den, rul ud igen, løft den og fold den, rul ud… fortsæt med dette, indtil du har lyst til at kyle kagerullen væk. Skær herefter dejen i lange, smalle strimler og kog dem i saltet vand i ca. 3 minutter. Hæld vandet fra og overhæld pastaen med håndvarmt vand – i princippet bør du bruge koldt vand, for meningen er at stoppe kogningen af pastaen, men jeg kan godt lide, at pastaen ikke er helt kold, når den serveres, så jeg bruger håndvarmt vand.
Hjemmelavet pasta bør serveres med det samme efter kogning, men du kan dog også vende det i lidt mel og opbevare det i op til 24 timer efter udrulning.
Lidt stemningsbilleder fra pasta-fremstillingen – et glimrende fællesprojekt.
Pastamaskinen fodres
Så er der hjemmelavet pasta!
Lækkert!
Jeg skal altså også ha mere gang i min pastamaskine, for vi spiser jo alligevel så meget herhjemme…
Det ser virkelig lækkert ud!
MissMuffin – takker! Ja, jeg tror også, vi skal lege lidt mere med denne, for det var lettere, end jeg troede. Og så var sådan en omgang frisk hjemmelavet pasta altså skønt at sætte tænderne i 🙂
Sandra – tusind tak – det var også både sjovt at lave og skønt at spise. Sådan skal mad være 🙂
Åååh hvor jeg håber, at det lykkes mig at finde en af Københavns utallige hjemløse pastamaskiner (de må da findes)på et loppe henover sommeren. Og så skal jeg helt sikkert lave din sovs!
Åh ja! Jeg har lige siden jeg fik KAmma ønsket mig en pasta attachement! Prøv at se, hvor nemt:
http://www.youtube.com/watch?v=cpbbdyNPNk4&feature=related
Den kan også lave ravioli 😛
Det lyder rigtigt lækkert, Piskeris, og jeg kan tænke mig, at det er besværet værd og bliver meget bedre end den friske pasta, man kan købe færdig 🙂
Ej, sikke noget fint dukkeh… pasta 🙂 De ser helt prof ud 🙂 Lækker mad i øvrigt – bliver aldrig træt af de gode italienske simple retter.
Åeh ja, hjemmelavet frisk Pasta er det bedste, og så er det jo nemt at sige når nu det er manden der laver det, men det tager jo ikke lang tid.
Hej Piskeris 🙂
Hvor ser det bare lækkert ud 🙂
Skønne skønne billeder af processen. Hjemmelavet pasta er også et hit herhjemme 🙂
Forresten, så havde du vist skrevet en kommentar til mit indlæg om Vegetarkassen fra Aarstiderne, men den er desværre forsvundet i forbindelse med, at blogger var nede 🙁
De bedste hilsner fra
Anita
Smukt!! Jeg havde en pasta maskine engang, som jeg “arvede” ubrugt fra kærestens søster. Jeg fik den heller aldrig brugt, så den gik videre, men jeg ærger mig stadig over det af og til…..
Mange hilsner
Birthe
Hjemmelavet pasta er fantastisk. Hver gang jeg laver det, tænker jeg: Jeg skal altid, kun spise hjemmelavet pasta …. men sådan går det nu ikke 😉
Men så sætter man jo også det mere pris på det, når man endelig får sig taget sammen til at ælte og rulle 🙂
Åh, Piskehaps – det er sgu godt gået. Jeg har en pastamaskine stående, men ingen armkræfter. Kommer du og hiver i håndsvinget? 😉
Frk. Skjold – det burde der være god mulighed for. Der er jo en del, der har købt det i sin tid og ikke får det brugt. Krydser fingre for at din jagt vil lykkes 🙂
Godte – instant love! Det er jo smart!
Madame – det er i hvert fald sjovere, når man selv har lavet det 🙂
Jeg synes nu også, man kan få noget ganske hæderlig frisk pasta, men jeg kan godt lide tanken om at lave det selv, så det vil jeg forsøge at gøre oftere fremover 🙂
Camilla – mange tak! Jeg har dog – vanen tro – indset, at jeg slet ikke kan nå at få afprøvet alle de retter, jeg gerne vil i månedens benspænd, men så har jeg heldigvis en masse inspiration til fremtidige måltider 🙂
Randi – hehe, det er da skønt, at han laver det til dig – men det er også sjovt at arbejde med 🙂
Miss A – tusind tak! Ja, da Blogger havde nedetid, røg en del kommentarer hist og her. Jeg kan ikke huske, hvad jeg skrev til dig – men det har helt sikkert været klogt, hehe 😉
NYBH – mange tak 🙂
Jeg tror, der er mange, der har en maskine stående, som de ikke får brugt. Vi har også lånt denne i første omgang for blandt andet at finde ud af, om det ville være noget, vi ville bruge tit nok til, at det kan betale sig at købe.
Hanne – nej, det er nu også rart at have en gang alm tørret pasta, der kan hives frem i en hurtig vending 🙂
Malou – du må IKKE skrive en kommentar med så mange fantastiske svarmuligheder – jeg kan jo ikke vælge 😀