Hjemmelavet pasta med tomater, chilipølse og basilikum

Hjemmelavet pasta med tomater, chilipølse og basilikum

Jeg har længe tænkt på at prøve hjemmelavet pasta. Rigtig længe. Alt for længe faktisk. Men i anledning af månedens benspænd skulle det være, og vi lånte derfor svigermors pastamaskine – så slap vi for at knokle med kagerullen, og så er køkkengadgets jo sjove!

Jeg tog udgangspunkt i Anarkistens opskrift på pasta, halverede den og endte med at bruge halvt durummel og halvt hvedemel. Da pastaen var færdigkogt, blev den vendt i 300 g San Marzano tomater, der havde hygget sig i bunden i en kasserolle i en times tid sammen med lidt vand og en sjat hvidvinseddike, friskrevet parmesanost, salt, peber, fintskåret chilipølse fra den lokale italienske delikatessebutik samt friske basilikumblade. Det var kræs!

Hjemmelavet pasta

ca. 3 personer

100 gram durummel
100 g hvedemel
2 store æg
lidt salt
1 spsk olivenolie

Sørg for at sigte mel og salt i en skål, så det er fint og ensartet. Lav en fordybning i midten, slå æggene ud i det og hæld olivenolien over æggene. Pisk stille og roligt æggene med en gaffel og rør i større cirkler lidt efter lidt, så du langsomt sørger for, at dejen optager mere og mere af melet.

Saml dejen til en blød og ensartet masse. Den skal være smidig og let at ælte, og her skal du ikke holde dig tilbage – dejen skal æltes grundigt på et (meldrysset) køkkenbord i ca. 10 minutter.  Pas på at dejen ikke får for meget mel – den skal stadig være god at arbejde med.

Pak dejen ind i en lufttæt boks, hvor den har plads til at udvide sig, og lad den hvile i køleskabet i mindst en time. Den kan holde sig i op til et døgn efter, at du har æltet den.

Har du en pastamaskine til rådighed, er det her, du finder den frem. Dejen skal køres igennem maskinen adskillelige gange, hvor den hver gang foldes på midten og drysses med lidt mel, og for hver gang strammes maskinen lidt, så pladerne bliver tyndere og tyndere, når de udrulles. Alternativt er det frem med kagerullen (og har du heller ikke det, er dette projekt for alvor en udfordring, og så må du finde en (tom) vinflaske frem og skolde den, inden du bruger den. Har du heller ikke en vinflaske – så går du med det samme ud og køber både en kagerulle og en vinflaske, for så har du et godt arbejdsredskab og noget dejligt at drikke til maden!).

Hvor kom jeg fra? Åhjo – kagerullen. Rul dejen ud så tyndt som muligt, løft den og fold den, rul ud igen, løft den og fold den, rul ud… fortsæt med dette, indtil du har lyst til at kyle kagerullen væk. Skær herefter dejen i lange, smalle strimler og kog dem i saltet vand i ca. 3 minutter. Hæld vandet fra og overhæld pastaen med håndvarmt vand – i princippet bør du bruge koldt vand, for meningen er at stoppe kogningen af pastaen, men jeg kan godt lide, at pastaen ikke er helt kold, når den serveres, så jeg bruger håndvarmt vand.

Hjemmelavet pasta bør serveres med det samme efter kogning, men du kan dog også vende det i lidt mel og opbevare det i op til 24 timer efter udrulning.

Lidt stemningsbilleder fra pasta-fremstillingen – et glimrende fællesprojekt.

hjemmelavet pasta, durummel, hvedemel, æg

Pastamaskinen fodres

Så er der hjemmelavet pasta!



27 thoughts on “Hjemmelavet pasta med tomater, chilipølse og basilikum”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *