Italiensk mørbrad, polenta og peberfrugtsalat med kapers

Italiensk mørbrad, polenta og peberfrugtsalat med kapers

Jeg kendte ikke til italiensk mørbrad, før jeg gik i gang med månedens benspænd. I det hele taget har lært en del italiensk mad på det seneste. Der er for eksempel en del retter, hvor der indgår ansjoser og kapers, og det er ingredienser, vi normalt ikke har på lager. Jeg tror kun, jeg har smagt ansjoser et par gange i mit liv og forbinder primært ingrediensen med pizzaer i tegneserien Garfield (!), mens kapers bare sjældent indgår i madlavningen generelt. Men så måtte jeg også på indkøb tidligere på ugen, og det krævede lidt detektivarbejde, for det er ikke alle supermarkeder, der har ansjoser, og nu jeg alligevel var ved at gøre indkøbsturen besværlig, så kunne jeg lige så godt også købe ricotta og mascarpone med det samme – de ingredienser skal jeg også bruge den næste uges tid, og de kan heller ikke købes i alle supermarkeder.

Men tilbage til selve madlavningen. Jeg har ikke prøvet at lave polenta før, så det skulle jeg selvfølgelig i forbindelse med månedens benspænd. Samtidig havde jeg forelsket mig i peberfrugtssalat i ‘Mit italienske køkken’, som jeg dog endte med at ændre en del på – erstattede nogle af peberfrugterne med snackpebre, mindskede mængden af olie (der igen var lige lovlig heftig) og undlod tomaten. Den italienske mørbrad er et koncept, jeg har hørt om – men om det faktisk er en ret, der er til at få i Italien, eller en snedig dansker på et tidspunkt har sagt “arh men sådan her kunne italienerne godt tænke sig at få svinemørbrad” – det skal jeg ikke kunne sige. Men den smagte godt.

Italiensk mørbrad

3 personer

1 svinemørbrad
frisk basilikum
2 fed pressede hvidløg
salt og peber
ca. 300 g tomater
250 g champignons
lidt olivenolie
2-3 spsk hvidvinseddike
2 dl vand

Afpuds svinemørbraden – dvs. fjern sener og fedt – og skær en ridse på langs, der er et par cm i dybden. Gnid ridsen med de pressede hvidløg og læg friske basilikumblade på. Drys lidt salt og peber på og luk den til med tandstikkere eller kødnåle. Læg den i et ildfast fad og hæld lidt olivenolie over. Rens champignons og skær dem i kvarte. Skær tomaterne i tern og læg dem i fadet sammen med svampene. Krydr med lidt salt og peber og slut af med at hælde hvidvinseddike og vand i bunden af fadet.

Sæt fadet i ovnen ved 180 grader og  lad det få 50-60 minutter.

Note: En udmærket måde at få mørbrad på og en let måde at spare lidt opvask, nu hvor størstedelen af grøntsagerne er i samme fad.

peberfrugtsalat, peberfrugt, basilikum,

Peberfrugtsalat med kapers

3 personer

1 rød peberfrugt
1 gul peberfrugt
2 snackpebre
2 spsk kapers
friske basilikumblade
2 fed hvidløg
3spsk god olivenolie
1 spsk hvidvinseddike
salt og peber

Læg de tre slags friske pebre i en ovn ved 250 grader og giv dem så meget varme, at skrællen bliver sort – husk at vende dem undervejs. Tag peberfrugterne ud, lad dem afkøle et minut og læg dem så i en plastikpose. Når de er kølet af, kan skrællen let pilles af. Husk også at fjerne stilk og kerner.

Skær pebrene i strimler og bland dem med kapers i en skål. Bland derefter resten af ingredienserne i og servér med det samme.

Note: Dette er en oplagt mulighed for at bruge smårynkede peberfrugter på, og de små kapers egnede sig ganske godt til retten. Og sidst men ikke mindst – smukt tilbehør til maden med peberfrugternes klare farver kombineret med de grønne basilikumblade.

polenta, polentamel

Stegt polenta

3 personer

125 g polentamel
7-8 dl vand
salt
olivenolie

Hæld vandet i en gryde sammen med saltet og varm det op. Når det koger, tilsætter du polentamelet under omrøring – sørg for at røre det grundigt ud. Læg låg på gryden og lad retten simre videre i 40-50 minutter. Jeg rørte ikke i den undervejs, og det gik fint, men jeg har læst flere opskrifter, hvor kokken anbefaler at røre i gryden med jævne mellemrum. Når polentaen slipper siden af gryden under omrøring, er den klar. Smag til med salt og tag gryden af komfuret. Smør et fad med olivenolie og fordel polentaen i det, så laget er et par cm tykt. Dæk fadet til og stil det i køleskabet til næste dag.

Skær den stivnede polenta i stænger og steg dem i lidt olivenolie – og så er de klar til servering.

Note: Nu er denne udgave så simpel, som den kan være, men jeg er positivt overrasket. Det er en fin form for tilbehør, og du kan variere den meget med forskellige krydderier, ligesom polenta også kan serveres i ‘våd udgave’ (så er den mere grødagtig). Det har jeg dog ikke prøvet, men det kan være, jeg når det en dag.23 thoughts on “Italiensk mørbrad, polenta og peberfrugtsalat med kapers”

 • Du fyrer den da med gode sager!!!
  Ansjoser … jeg var også lidt skræmt første gang 😉 Men ansjoser smeltet på en varm pande med olivenolie, krydderurter og hvidløg .. og frisk pasta vendt i. UHM! Jamie-drengen har åbnet mine øjne for den lille fisk.

 • Det ser rigtig lækkert ud, skønne farver. Ansjoser bruges også en del her, men jeg bryder mig ikke om dem.

 • Sembra fantastico delizioso 🙂

  Labre smagskombinationer. Elsker polenta stegt på grillpande – men troede at mas skulle røre hele tiden, så har valgt det fra. Så tak, nu får det en chance til.

  Ansjoser? De kræver overvindelse at gå i gang med – men som Hanne også skriver, så smelter de ind i retten på den lifligste måde. Tro mig, de er også gode i hjemmelavet leverpostej.

 • Hanne – mange tak! Hæhæ, ja de er nogle suspekte små størrelser 😉

  Se, nu får du mig næsten overbevist om, at de er værd at sætte tænderne i. Meeen – jeg stirrer stadig lidt skeptisk på det glas, jeg har stående. Håber at jeg får afprøvet dem i næste uge – trods alt 🙂

 • Lene – tusind tak. Jeg er noget spændt på, hvad jeg vil synes om dem – men nu er de købt, og så er der ingen vej udenom 🙂

 • Malou – grazie 😀
  Det skal man muligvis også, men jeg var en slyngel og lod være – og det gik altså fint. Det kan være, det også hjalp, at jeg brugte en lille kasserolle med slip-let-overflade 🙂

 • Jane – tusind tak. Jeg elsker, at der er så meget knald på farverne på denne årstid, og især når det går igen på tallerkenen.

  Skulle det være en anden gang 😉

 • Kære Piskeris.
  Er du så færdig, hvor ser det bare lækkert ud. Det HELE! Har aldrig fået svinemørbrad på den facon, men det skal bestemt huskes til når jeg engang er hjemme i DK igen, uh, hvor ser det skønt ud.
  Kh. Eva
  PS: Kender du det italienske supermarked, Supermarco, lige bag ved Fisketorvet? Det er SÅ fedt et sted!
  http://www.supermarco.dk/supermarco.aspx

 • ansjoser…jeg elsker ansjoser. kan spise dem direkte fra glasset.
  de bedste og billigste ansjoser kan du købe i kvickly og hvis du vil give lidt mere for dem kan de købes i irma.

  prøv at tilsætte 1 glas ansjoser i små stykker, halve oliven og 1 mozzeralla i tern til den færdiglavet tomatsovs og bland det hele med kogt pasta. og drys det med basilikum.
  mums, det er en hurtig og lækker aftensmad.
  Vh
  charlotte

 • Nam-nam, hvor lyder det godt! Dine opskrifter bliver straks sat ind i min opskriftmappe. Måske så du også Jamie Oliver mandag aften, hvor han lavede italiensk mad, så det var en fryd at se?

 • bum, vidste ikke polenta var så nemt! Kunne være man skulle snige sig til at prøve det en dag! Fantastisk inspiration 😀

 • EVA – tusind, tusind tak 🙂
  Nej, det kender jeg ikke, så tak for tippet! Håber jeg husker at komme forbi, en da jeg er i Kbh!

  Sejt at du var så madtolerant allerede som barn! 😀

 • Madame – det gjorde jeg ikke, men jeg må da lige se, om ikke jeg kan nå det en af dagene – kan godt lide at se madprogrammer med ham 🙂

 • Carsten – tak skal du have! Det var ikke til denne ret, jeg købte ansjoser – men en af de retter, som jeg forventer at lave i løbet af den næste uges tid 🙂

 • Oh my hvor ser den mørbrad bare lækker ud. Den vil jo være genial på grillen i løbet af sommeren. Ansjoser har jeg endnu ikke fået smagt, men jeg er da frisk. Kapers er dog altid at finde i mit køkkenskab, det kan man da slet ikke leve foruden 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *