Italiensk frokost for vegetarer

I går havde jeg besøg af nogle venner – heriblandt en vegetar. Derfor havde jeg besluttet mig for at lave italiensk mad til frokost, for italienerne har mange spændende vegetariske retter. To af retterne fik jeg ideen til efter at have læst en af min nyeste kogebøger, ‘Mit italienske køkken’ – en kogebog, som er både smuk, interessant og inspirerende. I salaten med grønne bønner brugte jeg dog rødløg i stedet for salatløg og undlod oliven, mens jeg undlod kapers og løg i de marinerede courgetter og lavede om på marinaden.
fyldte portobellosvampe, vegetar, portobellosvampe, svampe, ricotta, græsk yoghurt, citroner, salvieRicotta-fyldte portobellosvampe
6 stk.

6 portobellosvampe
lidt smør
4 spsk ricotta
3 spsk græsk yoghurt
revet citronskal fra ½ citron
4-5 g friske salvieblade, hakkede
salt og peber

Rens svampene og fjern evt. stok, hvis der er nogen. Steg dem lidt tid i smør, indtil de tager farve, men uden at de bliver for bløde. Læg dem i et fad, rør resten af ingredienserne sammen og top det oven på svampene. Sæt fadet i ovnen ved 200 grader og giv dem 20-30 minutter.

Note: Jeg kan godt lide fyldte svampe, og den revne citronskal give et lille ekstra pift til smagen. Meget fint.

Marinerede courgetter
3-4 personermarinerede courgetter, courgetter, squash, vegetar, basilikum, olivenolie, hvidvinseddike, citroner

2 courgetter i mellemstørrelse
lidt olivenolie
friske basilikumblade
2 spsk olivenolie
2 spsk hvidvinseddike
saften fra en halv citron
salt og peber

Skær courgetterne i tynde skiver med en god kniv og drys dem med salt. Lad dem trække i en halv time, inden du skyller dem fri fra salt og dupper dem tørre.

Steg skiverne kort i lidt olivenolie på en pande og læg dem derefter i et fad. Hak friske basilikumblade og drys dem over. Bland olivenolie, hvidvinseddike, citronsaft samt salt og peber i en skål og hæld det derefter over courgetterne.

Note: Jeg har ikke prøvet at bruge denne metode til courgetter før – kun til aubergine – og jeg blev overrasket over, hvor effektivt det var på courgetterne. Alt i alt fik de en ret lækker konsistens, og det var dejlig og elegant form for tilbehør.
marinerede bønner, grønne bønner, vegetar, grønne bønner, rødløg, hvidløg, peberfrugt, marinade, olivenolie, hvidvinseddike
Marinerede grønne bønner
4-5 personer

500 g friske grønne bønner
1 rødløg
3 fed hvidløg, pressede
1 rød peberfrugt

Marinade: 
½ dl olivenolie
2 spsk hvidvinseddike
salt og peber

Nip enderne af bønnerne og kog dem i letsaltet vand i ca. fem minutter. Skyl dem i koldt vand og lad dem dryppe af. Skær peberfrugten i tern og snit løget i små stykker. Bland bønnerne med peberfrugt, løg og hvidløg. Bland marinaden og hæld dem over bønnesalaten, som sættes i køleskabet og trækker i en halv time inden servering.

Note: Uha, det var en god salat – der var godt med bid i den på grund af hvidløggene, som smagte tydeligt igennem.

Durumbrød med ramsløg
2 store brød durumbrød med ramsløg, brød, gær, durummel, hvedemel, ramsløg

5 dl lunkent vand
50 g gær
250 g durummel
ca. 250 g hvedemel
1 spsk. tørret ramsløg
1 tsk salt
lidt olie

lidt olie og groft salt til at smøre oven på

Rør vand og gær godt sammen og tilsæt durummelet. Rør ramsløg, salt og lidt olie i og ælt derefter hvedemel i, til dejen samler sig. Lad det hæve til dobbelt størrelse under et viskestykke, form det til to brød, som du lægger på en bradepande og lad dem hæve i 15-20 minutter. Smør brødene med lidt olivenolie og drys salt på, inden de bages.

Note: Ramsløgene smager ikke så tydeligt igennem, men de giver alligevel et snert til smagen, så det passede fint som tilbehør til maden. Jeg tror, jeg vil prøve at putte endnu mere af det i en anden gang og se, hvor meget det så træder frem.
vegetarfad. aubergine, cocktailtomater, tomater, ost, flødeAubergine med tomat og ost

1 aubergine
lidt olie
8 store cocktailtomater, i skiver
30 g halv- eller helkraftig ost, revet
salt og peber
1 dl fløde

Auberginen skæres i tykke skiver, der steges i lidt olie på en pande. Læg dem i et lille fad med tomatskiver, revet ost samt salt og peber mellem hvert lag. Hæld fløden over til sidst og lad det stege i ovnen ved 200 grader i 20-30 minutter.

Note: Mmm, jeg elsker grøntsager i fad – især når det har fået en gang ost! Rent kræs.
artiskokcreme, grillede artiskokker, creme fraiche, dressingArtiskokcreme

½ glas med grillede artiskokker
3 spsk creme fraiche 9%
lidt salt

Alle ingredienser blendes.

Note: Den vakte lykke til frokosten, og jeg blev selv overrasket over, hvor lækker og fyldig smagen var. Bestemt et koncept, der holder!

Til aftensmad så jeg mit snit til at afprøve Quorn igen, da det var oplagt at bruge, nu min vegetarven var på besøg. Samtidig lavede jeg en salat til og kogte noget pasta.
quornfad, quorn, vegetar, løg, peberfrugt, paprika, chili, tomatpuré, fløde, lys sirup, ostQuornfad
4-5 personer

1 pose med Quornbidder
1 løg
lidt olivenolie
1 grøn peberfrugt, i tern
2 tsk paprika
1 tsk chili
1 dåse koncentreret tomatpuré (70 g)
et par dl vand
1 dl fløde
salt og peber
1 tsk lys sirup
friskrevet mild ost

Svits løg og Quorn i lidt olivenolie i en gryde. Tilsæt paprika og chili og rør godt rundt. Hæld tomatpuré og vand i og lad det koge i et kvarters tid. Put peberfrugtternene og fløden i og smag retten til med salt, peber og sirup – sørg for, at det ikke koger, når fløden er kommet i. Hæld det derefter i et fad, put revet ost oven på og sæt det i ovnen ved 200 grader, indtil osten er smeltet og gylden.

Note: For vegetarskeptikere er det her en ideel ret – du lægger ikke mærke til, at der ikke er kød i retten, og både vegetar og kødspisere syntes, at det var en fin løsning.

Spiresalat

1 pakke bønnespirer
lidt romainesalat
3 gulerødder, i strimler
citronolivenolie
blade fra morgenfruer

Skær salaten i tynde strimler og bland den med de skyllede bønnespirer, gulerodsstrimlerne og lidt citronolivenolie.

Pynt med blade fra morgenfruer.

Note: Nysselig salat, der både er frisk og sprød – mmm.20 thoughts on “Italiensk frokost for vegetarer”

 • Hold da op en masse lækre ting du har fået lavet. Nam nam 😀 Jeg plejer at komme lidt presset hvidløg i artistokcremen… Dèt smager rigtig godt. Jeg ville rigtig gerne sende dig en mail ang billedstørrelser… Men jeg kan ikke finde din mail nogen steder :-/

 • Uhm, det ser virkeligt lækkert ud!
  Jeg må prøve courgetterne, for har et lidt ambivalent forhold til dem..
  Jeg synes de blir sån lidt triste med mindre det er til brød og kager!
  Artiskokcremen vil jeg prøve, for jeg køber jævnligt et glas i Føtex, men det er lidt pebret- det smager bar så godt på brød!

 • Vibeke – tusind tak 🙂
  Det lyder også lækkert – det må jeg prøve! Min e-mailadresse er da også lige forsvundet, kan jeg se! Den må jeg lige sætte på igen, men i mellemtiden skriver jeg så til dig 🙂

 • MissMuffin – det er heller ikke en vildt spændende grøntsag, men da der stort set ingen kalorier er i den fætter, så kan jeg godt lide at finde opskrifter, som gør den mere interessant, så den er sjovere at spise.

  Fakta har i øvrigt artiskokglas på tilbud til 15 kr i denne uge 🙂

 • Jeg er dybt imponeret over, at du kunne nå at lave alle disse lækre ting til dine gæster. Eller kom de først ved midnatstid? Det ser vanvittig lækkert ud! Spændende idé at lave al gæstemaden uden kød, det må jeg prøve 🙂

 • Madame – jamen det var ikke så galt. Jeg satte brød over om morgenen 1½ time inden, at jeg skulle til træning, og der nåede jeg også at lave bønnesalaten. Efter træning havde jeg en time, inden gæsterne kom til frokost, og jeg fik lavet det sidste færdigt, mens de hilste på katte 🙂

 • Det ser virkelig virkelig lækkert ud! – og hvor gad jeg godt at have været gæst i dit hjem, da de retter kom på bordet 🙂

 • Uhm, det lyder bare lækkert. Den frokost havde jeg meget gerne deltaget i. Et indlæg alle forhåbentlig kan finde inspiration i. Godt for os at spise mere grønt, og det kan da ikke være mere indbydende end dette.

 • Deborah – mange, mange tak! Med alle de skønne grøntsager og frugter, som vælter frem lige nu, så ville det jo være synd ikke at udnytte det – og så smager det godt 🙂

 • Hej Anna Maria!
  Mange tak. Jeg laver ind imellem hele måltider uden kød og fokuserer i det hele taget på at lave varierede salater, pastaretter m.m., så jeg håber, du kan finde nogle spændende ting her på bloggen 🙂

 • WOW – hvor ser det fantastisk ud – måske jeg alligevel skulle overveje at blive vegetar 😉

  Jeg skal prøve det hele – min stakkels to-do-liste er ved at sprænges….
  Jeg er især vild efter de marinerede squash og artiskokcremen. Jeg tror mit ønske skal være, at du skal lave mit sidste måltid….

  Mange hilsner
  Birthe

 • NYBH – hæhæ, ja de har det i hvert fald ikke så kedeligt, som mange kødspisere tror 😉

  De to ting var også rigtig lækre – jeg var især overrasket over, hvor meget smag der var i artiskokcremen – nuij!

  Det var søreme noget af et kompliment, men jeg håber sandelig ikke, at det bliver relevant før om mange, mange år. Mange tak 🙂

 • Foodfanatic – Mange tak 🙂
  Jeg burde lave italiensk noget oftere, men omvendt er det bare ikke lige så sjovt at lave om vinteren, når råvarerne er kedeligere, så det er bare om at nyde det, mens det stadig er til at få friske råvarer!

 • Ja, det er faktisk ham der har introduceret mig til det. Jeg har lavet grilspyd til ham før med små stykker quorn marineret i 'ras el hanut' og det var et stort hit 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *