Panzanella og italiensk æggekage

Panzanella og italiensk æggekage

I det italienske køkken er der mange kødfattige eller ligefrem kødløse retter, hvilket er en smule uvant her i Danmark, hvor vi spiser riiiiigeligt kød. Men det var nu meget praktisk for et par dage siden, hvor gemalen pludselig sendte en sms om, at hans aftenaftale var aflyst, så han spiste aftensmad hjemme. Jeg havde egentlig planlagt bare at spise en hurtig håndmad, men jeg tog udfordringen op og lavede en gang sund italiensk ‘fastfood’ efter træning. Inspirationen fik jeg fra den skønne kogebog ‘Mit italienske køkken’ og tilpassede et par ting undervejs, så det passede med de råvarer, vi havde på lager.

Italiensk æggekage

2-3 personer

6 æg
250 g grønne asparges
salt
olivenolie

Knæk den nederste del af aspargesene af og skær dem i stykker på 2-3 cm længde. Tag hovederne fra og kog stilkene i et par dl vand tilsat 2 spsk olivenolie samt lidt salt. Tag dem op og kog derefter aspargeshovederne i et par minutter. Pisk æg sammen med lidt salt og en sjat af kogevandet og vend aspargesstilkene i. Hæld et par spsk olie på en pande, og når panden er varm, tilsætter du æggemassen. Lad den stivne ved jævn varme og fordel aspargeshovederne oven på, når den er lige ved at stivne på overfladen. Drys med salt og servér straks.

Note: En meget enkel men lækker æggekage, som er utrolig let at lave og et fint hverdagsmåltid.

brødsalat, hvedebrød, panzanella, tomater, rødløg, basilikum, olivenolie, rødvinseddike, hvidløg

Panzanella – brødsalat

2-3 personer

2 skiver hvedebrød
250 g cherrytomater
2 fed presset hvidløg
½ bundt frisk basilikum
½ rødløg
salt og peber

Marinade:
3 spsk god olivenolie
1 spsk rødvinseddike

Skør brødskiverne i mindre terninger og kom dem i en salatskål. Skær tomaterne i halve eller både go vend dem med brødterningerne. Drys med salt og peber. Pisk marinaden sammen og vend den godt i salatblandingen sammen med de pressede fed hvidløg. Lad salaten trække en halv times tid – i den originale opskrift står der på køl, men jeg vil nu stille den på køkkenbordet en anden gang, for jeg syntes, den blev for kold. Riv basilikumbladene i mindre stykker og vend dem i salaten sammen med fintsnittet løg lige inden serveringen.

Note: En enkel og anderledes salat i forhold til dem, jeg normalt spiser. Den var ikke helt så lækker som den, jeg fik på Frankies, men der var også brugt ekstra gode tomater, ligesom salaten var lun, og det tror jeg, at jeg vil eksperimentere videre med en anden god gang. Panzanella er en ret, som enhver god italiensk husmor har sin egen version af, og denne version er udmærket.16 thoughts on “Panzanella og italiensk æggekage”

 • Uhm, det ser lækkert ud. Brødsalaten er lidt nyt for mig, altså jeg rister indimellem croutoner, men denne variant kunne jeg godt tænke mig at eksperimentere lidt med.

  Tak for inspirationen 🙂 God weekend

 • Det ser meget lækkert ud – her i huset har vi ofte kødløse dage og savner slet ikke kød. Forleden dag fik vi en æggekage fra Aarstiderne med kartofler, tomater, peberfrugt og bladselleri.
  Din italienske æggekage skal helt sikkert prøves! Tak for dejlig inspiration 🙂

 • Asparges.. *Uuuhhm*

  Og mht. salaten. Tomater kan ikke lide at komme i køleskab – overhovedet. De taber smagen.

  Hvis altså ikke du ved det i forvejen – hvilket du jo nok gør – og så sidder jeg bare her og spiller smart. Men nogen skal jo gøre det og hvis man øver sig, så bliver man god til det. Jeg har øvet mig!

  😀

 • Ann-Christine – jeg plejer heller ikke at bruge brød direkte i salater – heller ikke som croutoner – så det var en fin måde at variere på i forhold til de salater, jeg ellers laver 🙂

  Tak skal du have og i lige måde!

 • Madame – det er også en god idé med kødløse dage, og det kommer vi nok også til med dette benspænd, for italienerne er jo gode til at lave simple retter, der ikke kræver kød. Og på en hverdag som den anden dag, hvor jeg ikke havde nået at tø kød op, jamen så er det jo helt perfekt 🙂

 • Godte – jeps, I know, men jeg tænkte, jeg ville prøve, når nu det kun var en halv time. Køleskabet var dog lidt mere effektiv til at køle det ned, end jeg havde tænkt på. Jeg plejer også altid at opbevare vores tomater i et fad på køkkenbordet 🙂

 • Panzanella er en af de ting jeg endnu ikke har fået lavet, men som står på listen. Damn den liste, jeg synes bare den bliver længere og længere – og at der alt for sjældent bliver streget noget på den 😉

  Mange hilsner
  Birthe

 • Jeg har ikke noget imod kød – overhovedet – men noget af det jeg vældig godt kan lide ved det italienske køkken er alle de grøntsagsretter, der er så lækre, at man slet ikke savner kødet 🙂

  P.S. Har tilladt mig at nominere din blog her: http://viskalspise.dk/madblogger

 • Esther – helt enig. Jeg laver også tit italiensk eller indisk mad, når jeg har Vegetarvennen på besøg – begge områder har fantastiske retter, hvor manglen på kød ikke mærkes 🙂

  Det var sødt af dig. Jeg ved ikke helt, hvordan jeg skal forholde mig til selve konkurrencen endnu, men det var dejligt af dig at tænke på mig 🙂

 • Skøn kombi med æggekagen med de dejlige grønne asparges. Jeg tror, at jeg kunne overleve på grønne asparges – naaa, nok ikke, hvis man kender mig ret, men de er bare noget af det bedste her om foråret. Desværre har vi jo skilt os af med alle vores høns – fra dem fik vi ellers de skønneste æg i rigelige mængder. Nu må jeg nøjes med øko-udgaven i køledisken.

 • Camilla – de grønne asparges er nemlig en af de mange lækre råvarer, som jeg forbinder med foråret, og jeg glæder mig til at gnaske mig igennem en del bundter de næste to måneder!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *