Fem hurtige med ramsløg

I mandags fik jeg to store bundter ramsløg af min svigermor, og i løbet af ugen er de blevet inddraget i en lang række dipper og lignende gode sager, så der nu er lidt godt i forrådskammeret og i fryseren, når sæsonen er slut.
Du kan bruge ramsløg i rigtig mange retter – særligt der hvor de kan gå ind og erstatte hvidløg – og sidste år fik jeg da også både lavet ramsløgshummus, fetacreme med ramsløg samt brugt friske ramsløg i en salat. Jeg har også eksperimenteret med ramsløgskapers i år, efter at jeg så en opskrift hos LaTascha, men de mangler stadig et par dage, før de er klar til spisning.
Ramsløgspesto
50 g ramsløg
1 dl ristede græskarkerner
1½-2 dl god olivenolie
saften fra en halv lime
2 dl revet Manchego-ost
lidt salt
Blend alt undtagen saltet, som du først bruger til sidst, når du skal smage pestoen til.

Ramsløgsdippenade
115 g grønne oliven uden sten
en håndfuld ramsløg
1 dl god olivenolie
lidt salt
Blend de tre første ingredienser og smag til med salt.

Ramsløgs- og bønnepostej
150 g kogte kikærter
40 g ramsløg
½ dl god olivenolie
½ tsk spidskommen
lidt salt og peber
Blend kikærter, ramsløg og olivenolie. Tilsæt evt. lidt mere olie, hvis du synes, at massen er for tør. Smag til med spidskommen, salt og peber.

Ramsløgs- og rygeostedip
et bæger rygeost
3 spsk creme fraiche
en håndfuld ramsløg
en lille smule salt
Rør rygeost og og creme fraiche sammen. Finthak ramsløg og vend det i dippen – smag dig frem til, hvor stærk eller mild, du vil have dippen. Smag til med salt.

Ramsløgssalt
1½ dl god salt
80 g ramsløg
revet skal fra en halv øko-citron
Blend salt, citronskal og ramsløg. Spred det våde salt ud over en bageplade med bagepapir og lad det tørre i ovnen ved 50 grader i en times tid. Husk at røre rundt i saltet hvert kvarter, så det har lettere ved at tørre.
Hvor dejligt med en opskrift på hjemmelavet salt med salt af en urt/grøntsag. Jeg skal i den grad i gang i løbet af ugen med noget basilikumsalt og andet spændende. Det kræver jo ikke det store. STORT TAK! 😀
Skøn idé til værtindegave.
VH
Karina
Karina – jamen selv tak! Det er meget let og hyggeligt at lave selv – og så smager det også skønt på en bid brød eller lignende 🙂
Jeg magter snart ikke at se mere om ramsløg på nettet – JEG VIL OGSÅ HAVE RAMSLØG!!
Undskyld, det var ikke personligt rettet mod dig 🙂
Heidi – hahaha 😀
Det er i orden – jeg har set det i den lokale Kvickly, og jeg har også hørt rygter om, at det kan købes i Føtex, Superbrugsen og Irma, så jeg krydser fingre for, at du kan opspore det i et supermarked 😉
Ramsløgsbølgen har ramt blog-land 🙂 Men ok, de smager altså også godt. ALLE 5 forslag ser vildt gode ud. Jeg faldt også pladask for ramsløgskapers da jeg så dem hos La Tascha. Prøv iøvrigt også de små blomster, når de blomstre – de er også gode og meget dekorative.
Mums på mums på mums på musm på musm på…
Så de her grønne dimser i Irma for ikke så længe siden.
Det er sgu meget fedt at få nogle opskrifter, jeg må vist liiige i Ørma igen, når jeg nu ikke har nogen vildtvoksende ramsløg udenfor i altankassen 😉
Uhuhh lækre sager. Man får jo helt lyst til st tage en tur i skoven igen.
Uh, er ret vild med dippenaden og den med rygeost 🙂
Mange hilsner
Birthe
Camilla – ja, det er ret vildt! Jeg fantaserede om ramsløg allerede for tre-fire uger siden, så det har været lidt tortur at følge med i 😀
Jeg vil se, om jeg kan få fat i en håndfuld 🙂
Vibeke – hehe, mange tak 😉
Hottie von Dottie – jeg synes, det er dejligt, de også er til at få i butikkerne nu, selvom prisen er noget pebret. Skønt når butikkerne gør det muligt at være mere kreativ i køkkenet 🙂
Randi – mange tak. Det synes jeg bestemt, du skal gøre – de er her jo ikke i så lang tid 🙂
NYBH – mange tak – de faldt også i ret god jord hos dem, jeg afprøvede retterne på 😉
Meget kreativt. Jeg tror, jeg skal prøve at lave pestoen. Har selv eksperimenteret med ramsløg de sidste uger. Vi tager en tur i skoven, hver gang vi mangler :-)! Desuden har vi prøvet at omplante nogle løg til haven.
Åh hvor lyder det lækkert, Piskeris – jeg kan næsten ikke vente med at prøve i første omgang en ramsløgs- og rygeostedip.
Det gælder om at udnytte årstidens urter.
Ved tilfældigvis fra min barndom i Århus at Risskov skov er fyldt med dem netop nu….
Go jagt :-))
Uh hvor ser det hele lækkert ud. Jeg vil se om jeg kan få fat i nogen i år, for så vil jeg helt sikkert lave lidt ramsløg salt.
Hej Piskeris 🙂
Jeg er helt bagud med denne ramsløg-bølge. Jeg må vist være lidt bedre forberedt næste år 🙂
Alle 5 opskrifter ser super lækre ud. Jeg kunne godt forestille mig postejen på et godt stykke brød.
De bedste hilsner fra
Anita
PS. Giveaway på min blog – Klik her
NonnasBlog – mange tak! Jeg er spændt på, om I kan få dem til at vokse i haven. Jeg forsøgte at så ramsløg i potter, da jeg havde købt frø til det, men dem fik jeg desværre ikke til at gro.
Madame – tusind tak! Ja, det er også ekstra fascinerende, når det er en råvare, som man kun kan få fat i over en kort periode – så er det bare om at udnytte det 🙂
Hej Anonym!
Håber de århusianske læsere ser det – tak for tippet 🙂
Vibeke – tak skal du have. Nu ikke bruge det som 'græs' på en kage 😉
Miss A – du kan nå det endnu – men jeg tror ikke, der er så lang tid til, at sæsonen slutter 🙂
Mange tak – jeg synes, ramsløg giver sådan en fin og enkel smag og er ikke så skarp, som hvidløg kan være, så den er lettere at bruge i dipper og lignende. 🙂