Nu har vi ramsløg i haven

ramsløgForåret er kommet, og vores have er så småt begyndt at vågne op af vintersøvnen. Til min store glæde har et af sidste års haveeksperimenter båret frugt (…eller blade, hvis man skal være helt præcis…).

Sidste år tog jeg nemlig et par bundter ramsløg med hjem, da jeg var i skoven for at høste de fine grønne blade, og de to bundter plantede jeg med rod i vores have med håb om, at de ville komme igen i år. Og det gjorde de sandelig! Så nu er der friske ramsløg lige uden for køkkenet – det er så perfekt. Men jeg regner nu stadig med at tage et smut ud i skoven på et tidspunkt, for disse to små bundter kan ikke helt dække min ramsløgsforbrug endnu. Vanen tro har jeg nemlig tænkt mig at fylde en masse små bøtter med ramsløgspesto og putte dem i fryseren, så jeg kan bruge af lageret hele sommeren og efteråret.

Vil du have lidt inspiration til, hvad du kan lave af ramsløg, så tjek dette ramsløgs-inspirationsindlæg eller tjek disse ramsløgsboller, jeg også bagte på et tidspunkt.

Lige pt. grubler jeg over, hvad jeg skal plante af krydderier, når det er blevet varmere i vejret. Vores timian, estragon, oregano og karryplante ser ud til at have det rigtig godt. Jeg ved endnu ikke, om vores citronmelisse og vores salvie har overlevet, men hvis de ikke har, så skal jeg helt sikkert købe nye eksemplarer. En ny mynte skal jeg nok også investere i – var ikke så begejstret for den grovbladede, vi havde sidste år. Resten af krydderierne er endnu ikke på plads, men jeg vil nok forsøge at finde et par sjove igen i år.

Har du planer om at købe krydderurter i løbet af foråret? Og hvilke vil du i så fald købe?

15 thoughts on “Nu har vi ramsløg i haven

 1. Sjovt med dine Ramsløg – det har jeg skrevet mig bag ørene at jeg må forsøge med. Vores urtehave inkluderer Rosmarin, Timian, Salvie, Mynte, Citronmelisse, Løvstikke og så har jeg forsøgt mig med hvidløg. Derudover regner jeg med vi skal have Oregano, Koriander, Kruspersille og bredbladet og så også purløg. Og så er jeg iøvrigt også igang med at anlægge køkkenhave :-).

  • Jeg er lidt spændt på, om vores rosmarin har overlevet. Hvis ikke så skal jeg også købe sådan et eksemplar. Koriander har jeg ikke fået til at overleve udendørs – har du et par tips?

   • Vi satte den i vores urtebed omkring april/maj måned sidste år (købte simpelt hen et par potter koriander) og havde så stor gavn af disse hen over sommeren. Men den er etårig, så den overlever ikke vinteren – det gjorde vores rosmarin iøvrigt heller ikke, vi har lige sat de første nye.

  • Vores timian bor faktisk ved siden af en af de store potter – den nægter simpelthen at bo i en potte men vil hellere leve imellem fliserne 😀

 2. Åh hvor heldige I er. Gid det var mig. Jeg har ikke fundet ramsløg i Sverige endnu – men jeg må ud i skove og lede videre. Jeg elsker nemlig ramsløgspesto! Uhmnnn.

 3. Ihh hvor lækkert!
  De spreder sig vist temmelig hurtigt når først de har sat blomster og smider frøene … så måske du om et par år har et helt bunddække af ramsløg? 😉
  Men fantastisk at have den hvidløgsagtige urt lige udenfor køkkenvinduet! Måske jeg skal hente en plante eller to og sætte i vores velfriserede gårdanlæg …?

  Hvordan kan det være at du ikke sår frø og forspirer krydderurter selv? Jeg har så meget glæde af at følge planten hele vejen, og kan varmt anbefale det.

  Hvad med at plante nogle af de klassiske; persille, dild og purløg? De to sidste giver også smukke blomster jo.
  Og apropos blomster, så er jeg ude i at etablere en hel plantekasse med spiselige blomster i vores urbane have; hjulkrone, tagetes, hornvioler, tallerkensmækkere og morgenfrue. Ellers vil jeg anbefale; citronverbena, estragon, løvstikke, citrontimian og ananassalvie!

  God fornøjelse med krydderurterne,
  Kh La Cucina Nada

  • Jeg såede selv det første år, men jeg var ikke så tilfreds med udbyttet, så jeg foretrækker at købe krydderurter, der er store og stærke fra start. Så skal jeg ikke gå og nusse om de bittesmå og skrøbelige spirer – noget, jeg simpelthen er for distræt til 🙂

   Jeg har også planer om at plante en række spiselige blomster – det er stort set de eneste blomster, vi har i haven, for jeg vægter det praktiske ved plantelivet højest (så ja – meget få pynteplanter hos os ;))

 4. Vi har også ramsløg, men den står i skyggen og er derfor meget sen. Så jeg tror lige vi skal have nogle plantet i solen også.
  Ang. Mynte går jeg efter den Marokanske, som er den vi forbinder med rigtig myntesmag.
  Kh.
  Anne-Marie

  • Jeg tror ikke en gang, at jeg var så bevidst om at plante vores ramsløg et meget solrigt sted, men det endte det med at være. Nu håber jeg blot på, at de vil brede sig 🙂

 5. De er blevet store, dine ramsløg. Jeg gjorde det samme som du, plantede et par bunker ramsløg, både sidste og forrige år. De er på vej op, men er kun små spirer endnu. Det er så dejligt med egne krydderurter. De fleste bliver jeg nødt til at have i krukker på terrassen, da rådyrene, dræbersneglene osv. ellers æder dem. Det er som regel timian, rosmarin, mynte og de gode gamle danske. God tirsdag!

  • De fleste af vores krydderurter står også i store potter/krukker lige ude foran køkkenets terrassedør. Så jeg kan altid lige stikke en lap udenfor og hive lidt krydderurter med indenfor 🙂

 6. Vi købte jo hus (eller rettere gård) sidste sommer, så i år er vores første forår her. Det er sjovt, for vi opdager hele tiden nye planter, hvis sæson var ovre da vi flyttede ind. Jeg har faktisk noget stående lige nu, som meget ligner ramsløg, men det lugter nu ikke sådan. Jeg tror jeg vil afprøve dit tip med at få plantet nogen – de passer godt i sådan en gammel have. Tak for det 🙂

  • Selv tak! Vi var også ret spændte på, hvad der ville dukke op i vores have det første forår, for vi flyttede ind om vinteren. Pøjpøj med ramsløgsprojektet – håber det lykkes 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *