Gedeostepesto og bønnesalat med fennikel og avokado

gedeostepesto, fintrevet hård gedeost, pesto, avokadoolie, pinjekerner, basilikum, hvidløg, limeDa vi for nylig var i Spanien, købte vi en masse gedeost med hjem, og en af dem røg i denne gedeostepesto, som jeg fik lyst til at lave. Jeg brugte en forholdsvis hård gedeost, der havde næsten samme konsistens som parmesan. Samtidig skulle jeg også i gang med månedens benspænd, så den anden dag lavede jeg en bønnesalat med hvide bønner, som vi brugte som tilbehør til en fisk, der var stegt i ovnen.

Gedeostepesto

2 dl fintrevet hård gedeost, mellemstærk
1½ dl god avokadoolie
45 g ristede pinjekerner
en stor håndfuld frisk basilikum
2 fed hvidløg
salt
limesaft

Blend alle de fem første ingredienser og smag din gedeostepesto til med salt og limesaft.

Note: Nu elsker jeg forskellige udgaver af basilikumpesto, og denne var ingen undtagelse. Gedeosten fungerede fint i retten og var på ingen måde dominerende, men gav i stedet nogle andre og knapt så salte toner i smagen i forhold til parmesan.

Bønnesalat med fennikel og avokado
3 personerbønnesalat, salat, hvide bønner, fennikel

ca. 4-5 dl kogte hvide bønner
1 fennikel
1 avokado skåret i tern
en fjerdedel af gedeostepestoen fra før

Opblød og kog de hvide bønner som anvist på pakken (husk at de skal lægges i blød dagen før, at du skal bruge dem). Bland de kogte bønner grundigt med gedeostepestoen. Vend derefter fintsnittet fennikel og avokadotern i salaten og servér den.

Hvis du får rester af salaten, er det en god idé at dryppe den med lidt citron eller lime, inden du sætter den i køleskab – så holder avokadoen sig bedre.

Note: Absolut en fin og let måde at få bønner på. Denne her er ret simpel, for det gør mig ikke så meget, at bønnerne får lov til at dominere, men er du ikke bønnefan, kan du snildt putte flere grøntsager i – gerne avokado og fennikel, så bønnerne ikke får lov til at fylde så meget i retten.

14 thoughts on “Gedeostepesto og bønnesalat med fennikel og avokado

  1. Camilla – hehe, nej det er rigtigt! Mon ikke man også kan få de hårde gedeoste herhjemme et sted? I de normale supermarkeder er det mest de rulleformede eller dem på bæger, jeg ser, men jeg vil tro, at man også kan opspore de mere faste.

  2. Jeg bor jo i dén grad i det berygtede udkantsdanmark, men det på trods, så har vores lokale brugs faktisk deres egen slagter og delikatesse afdeling bla med oste. Her køber jeg gerne gedeost, da både “rullen” og den på bæger er lidt kedelige. Så selvom den ikke kan sammenlignes med den “ægte vare” indkøbt i landet selv, så er den ret ok. Ellers har jeg jo en undskyldning for at tage til Spanien igen i år… Skal til Malta til sommer. Monstro de også har gode oste på lager?

  3. Din gedeostepesto lyder meget spændende, Piskeris! Den skal bestemt afprøves her, hvis jeg kan finde en af de faste gedeoste.
    God søndag til dig – håber du nyder det skønne vejr.

  4. Det kan være det skal være på den måde min debut indenfor gedeost skal foregå. Altså jeg har vist smagt en rimelig harmløs version før, men aldrig selv fået lavet noget med det.
    Godt ser det i hvert fald ud!

  5. Pesto bliver jeg aldrig gode venner med, har dog aldrig selv prøvet at lave den, de burde jeg måske. Osten har jeg jo let adgang til, den spanske altså 🙂

  6. Camilla – se, der er to muligheder for at finde ud af det. Du kan selvfølgelig spørge dig for, men det bedste er nok selv at tage derned for at undersøge – det stemmer jeg i hvert fald for 😉

  7. Heidi – tak skal du have! Jeg synes, de kan være ret lækre, men det er selvfølgelig en god idé at starte i den milde ende, da smagen er noget anderledes og 'ulden' i forhold til komælksoste. Jeg kan anbefale at tage et lille stykke hvedebrød og riste det, lægge en skive blød gedeost på, putte det i ovnen, så gedeosten begynder at smelte og derefter hælde lidt akaciehonning og hakkede valnødder over. Det er det pureste forretsguf 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *